Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Melodifestivalen 2018: Dessa länder röstar i finalen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2018. SVT har presenterat vilka 11 Eurovisionländer som kommer att utgöra de internationella jurygrupperna i finalen av Melodifestivalen 2018. I vanlig ordning har man lyckats få med länder i både nord, syd, öst och väst för att få deras hint om vilken låt som de anser Sverige ska skicka till Eurovision 2018.

De länder som valts ut är:

 

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Cypern
 • Frankrike
 • Georgien
 • Island
 • Italien
 • Polen
 • Portugal
 • Storbritannien

 

Lite kort fakta

Alla de länder som är med och röstar i finalen kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2018. Fyra länder (Albanien, Armenien, Cypern och Island) tävlar i den första semifinalen, tre länder (Australien, Georgien och Polen) tävlar i den andra semifinalen (den semin som Sverige kommer att tävla i) och resterande fyra länder (Frankrike, Italien, Portugal och Storbritannien) är direktkvalificerade till finalen. Av de fyra direktkvalificerade är det bara Frankrike som extraröstar i samma semifinal som Sverige. Så i praktiken är det bara fyra av dessa elva länder som kan ge Sverige poäng i Sveriges semifinal, men om Sverige går vidare till finalen kommer alla elva kunna ge poäng till Sverige.

Nya länder som har bjudits in att rösta i svenska finalen är Albanien, Georgien och värdlandet Portugal, medan övriga länder har varit representerade minst en gång tidigare (Frankrike har varit representerad varje gång dessa år).

 

Så här fungerar röstningen

Länderna som har valts ut utgör 50 procent av resultatet av de poäng som delas ut till bidragen, medan tittarna står för andra halvan. I år kommer både jury och tittarna att dela ut extra mycket poäng i och med att SVT nu har valt att införa hela Eurovisionskalan för varje jurygrupp. Istället för att det bara blir sju bidrag som får poäng får nu tio bidrag poäng per jurygrupp. Vinnaren får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng och sedan nedåtgående 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. I och med det ökar totalsumman till 696 poäng för både jury och tittarna. Tittarnas poäng kommer att fördelas procentuellt.

 

Varför internationella jurygrupper?

Sedan 2009 har SVT haft det internationella perspektivet i Melodifestivalfinalen, även om det är sedan 2011 som det bara är internationell jury som röstar som jurygrupper. Innan dess bestod jurygrupperna av svenska städer (2009 var det en internationell jurygrupp och resten svenska städer och 2010 var det hälften internationell och hälften svenska jurygrupper).

Anledningen att SVT införde internationella jurygrupper var för att de skulle ge en bättre fingervisning om vad som skulle fungera att skicka till Eurovision Song Contest. Efter år med dåliga slutplaceringar åren 2005 och 2007-2010 gjorde SVT ett omtag och efter det har det i stort sett bara gått bra för Sverige i Eurovision.

 

Om finalen

Finalen avgörs i Friends Arena i Stockholm nu på lördag den 10:e mars. Det är 12 artister som tävlar om segern (i ordning): Méndez, Reinaida, Martin Almgren, John Lundvik, Jessica Andersson, LIAMOO, Samir & Viktor, Mariette, Felix Sandman, Margaret, Benjamin Ingrosso och Rolandz.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen