Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionvinnaren Lys Assia har avlidit

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. Vi har nåtts av den sorgliga nyheten att den första Eurovisionvinnaren (och tillika Eurovisionlegendaren) Lys Assia har avlidit vid en ålder av 94 år. Hon somnade in på ett sjukhus i staden Zürich lördagen den 24:e mars 2018. I denna artikel hyllar vi hennes musikaliska resa genom livet.

 

Vem var Lys Assia?

Lys Assia, som var artistnamn för Rosa Mina Schärer, föddes den 3:e mars 1924 i Rupperswil, Aargau, Schweiz. Hon började sin karriär som dansare, men år 1940 gick hon över till musiken.

År 1956 blev hon Schweiz representant vid den allra första Eurovision Song Contest med låten Refrain“. Tävlingen anordnades i Schweiz och då Lys Assia tog hem segern satte hon historia som inte bara den första vinnaren utan också den första vinnaren som vunnit på hemmaplan. Lys Assia tävlade också för Schweiz år 1957 (med låten L’Enfant Que J’Étais) och 1958 (med låten Giorgio“). Sedan skulle det dröja många decennier innan hon försökte tävla igen.

År 2012 slog hon sig samman med Ralph Sigel som gjorde låten C’était ma vie åt henne i Schweiz nationella uttagning, men det blev ingen seger för hennes del. Året därpå försökte Lys Assia få tävla för Schweiz igen, denna gång med låten All In Your Head med hiphop-gruppen New Jack som featuringartist, men det blev ånyo inget av detta.

 

Var supporter av Eurovision

Lys Assia var en stor supporter till Eurovision och gjorde många besök på flera tävlingar. Bland annat fanns hon med i sändningen år 1985 från Göteborg, året då Eurovision firade 30 år. År 2003 fanns hon med på länk från Cypern och hösten 2005 uppträdde Lys Assia på Congratulations-galan i Köpenhamn. På senare år har hon funnits med så gott som varje Eurovisiontävling även om det var nära att hon inte skulle vara med 2013 p.g.a. sjukdom. Inför 2011 års tävling intervjuades Lys Assia av Eurovision.tv:s team, här finns den intervjun att lyssna på.

 

Avled på sjukhus den 24 mars

Lys Assia har nu lämnat jordelivet vid en ålder av 94 år, men hennes musikaliska gärning kommer alltid finnas kvar. Så här minns Eurovision.tv henne:

 

Hur minns du Lys Assia? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen