Eurovision 2018: Cypern och Nederländerna har presenterat sina tävlingsbidrag


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Waylon för Nederländerna och Eleni Foureira för Cypern. Foto: Albin Olsson/Wikimedia samt CyBC (bilden är ett montage)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. På fredagskvällen den 2:a mars släppte Cypern sitt Eurovisionbidrag “Fuego” och dessutom kom även Nederländernas bidrag “Outlaw In ‘Em”. Här följer info om hur valen har gjorts.

 

Nederländernas val

I höstas kom det nederländska TV-bolaget AVROTROS med beskedet att man än en gång skulle välja artist och bidrag internt till Eurovision 2018. Valet föll denna gång på artisten Waylon (som egentligen heter Willem Bijkerk) som tidigare representerat Nederländerna 2014, då som en del av duon The Common Linnets (tillsammans med Ilse DeLange). Den gången gick allting väldigt bra eftersom att Nederländerna slutade tvåa efter Österrikes Conchita, vilket var den bästa placeringen för landet sedan segern 1975. Efter succén i Köpenhamn 2014 bröt Waylon sitt samarbete med sin duokompis Ilse DeLange och gick solo, och nu fyra år senare är han tillbaka ensam på Eurovisionscenen för Nederländerna.

Det bidrag han får med sig till Lissabon heter “Outlaw in ‘Em” som han gjort under en vistelse i Nashville i delstaten Tennessee i USA. Faktum är att han inför beskedet släppte fem låtar varav en av dem skulle bli den låt han nu får med sig till Eurovisionen. Så här ser Waylons första liveframträdande ut med låten:

 

Cyperns val

Cyperns nationella TV-bolag CyBC kom först med beskedet att man skulle hålla en slags nationell uttagning. Vid den tidpunkten sades det att det troligen skulle bli en final av det hela uttagningen, där ett antal tävlande skulle få framföra bidrag signerade låtskrivaren Alex Papaconstantinou (Alex P.). Samtidigt fanns det en klausul med i reglerna som sade att om TV-bolaget hittade en talang man tyckte så pass bra om så kunde man hoppa över själva finalmomentet, och det var precis vad som hände.

För i början av februari kom istället beskedet att finalen skulle ställas in eftersom att CyBC redan hade valt ut sin artist och låt. Valet föll på sångerskan Eleni Foureira som kommer att tävla med låten “Fuego”. Först nu, en månad efter att valet hade gjorts, släpptes den officiella musikvideon till bidraget.

“Fuego” har text och musik av låtskrivarteamet Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick. CyBC har även anlitat koreografen Sacha Jean-Baptiste att formsätta scenframträdandet i Lissabon.

Så här ser musikvideon till låten ut:

 

Vad tycker du om Nederländernas och Cyperns val?

Kommentera gärna vad du tycker!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen