Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Allt om finalen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Om ett antal veckor är det äntligen dags för Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, Portugal. Inför årets tävling kommer vi att gå djupare på alla länders tävlande och låtar, men inför detta kommer vi gå igenom översiktligt vilka länder som tävlar när, var och hur. Denna gång handlar det om finalen den 12:e maj (det vi vet just nu).

Finalen är den avgörande sändningen då 2018 års vinnare ska koras. Efter två semifinaler som hålls tisdagen den 8:e maj och torsdagen den 10:e maj kommer totalt 20 länder kvala in sig till finalen. Men det finns 6 platser till i finalen som inför semifinalernas avgörande redan är tillsatta. Dessa platser tillhör ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt årets värdland Portugal. Totalt blir det 26 länder av årets 43 tävlande som kommer att göra upp om segern den 12:e maj. Trots detta är alla 43 länder med och röstar fram vinnaren.

Startordningen kommer i vanlig ordning sättas av tävlingsproducenterna. Samtliga direktkvalificerade länder (undantaget Portugal) och de 20 länder som kvalar in från semifinalerna kommer i tur och ordning få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Först därefter kommer producenterna sätta startordningen utifrån lottningen. Portugal har som värdland fått sitt startnummer lottat, som denna gång blev startummer 8 av 26.

Vi ska tillägga att anledningen till att ”Big Five”-länderna är direktkvalificerade till finalen beror på att de betalar mest pengar till EBU och genom detta får de också varsin plats i finalen utan att behöva kvala sig från semina. Portugal är som värdland automatiskt finalklar i och med att det aktuella årets värdland alltid placeras i finalen.

 

 

Finalreglerna

– De 26 tävlande länderna framför sina tävlingsbidrag på jurygenrepet som hålls på kvällen den 11:e maj, vid matinégenrepet på eftermiddagen den 12:e maj och i direktsändningen med start 21:00 CET den 12:e maj.

– 43 nationella jurygrupper (de tävlande länderna i finalen samt de länder som ej lyckades ta sig till final från semifinalerna) ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gör sitt arbete kvällen före direktsändningen.

– Tittarna i samma länder nämnda ovan gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Enda skillnaden är att tittarna röstar under själva direktsändningen. Tittarna röstar genom telefon, SMS och via Eurovisions app.

– OBS! Tittarna kan rösta först efter att alla bidrag har framförts och bara under en begränsad tid.

– Oavsett om Sverige kvalar in i finalen eller ej så kommer tv-tittare i Sverige kunna vara med och rösta. Om Sverige blir en av finalisterna så kommer det dock inte gå att rösta på Sverige om man ringer/SMS:ar/app-röstar från Sverige. Detta för att man inte får rösta på sitt eget land.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut varsin poängskala, vilket gör att varje land totalt delar ut 116 poäng.

– Efter att telefonslussarna stängts offentliggörs jurygruppernas poäng. Alla poäng redovisas på poängtavlan, men det är enbart 12-poängaren som presenteras muntligt.

– När tittarnas röster har kontrollräknats presenteras dessa i klumpsummor (totalpoäng för totalpoäng) från det land som fått lägst totalpoäng till det land som fått högst totalpoäng. Tittarnas poäng adderas samman med jurygruppernas poäng.

– Det land som efter tittarnas och juryernas utdelning fått den högsta totalsumman har vunnit Eurovision Song Contest 2018.

 

 

Startfältet


france_smallFrankrike

Madame Monsieur – Mercy


Italien

Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente


portugal_bigPortugal

Cláudia Pascoal – O Jardim


Spanien

Alfred & Amaia – Tu Canción


Storbritannien

SuRie – “Storm


germany_smallTyskland

Michael Schulte – You Let Me Walk Alone


 

 

 

Vilket land/vilka länder har du som favorit just nu? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen