Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Allt om den första semin

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Om ett antal veckor är det äntligen dags för Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, Portugal. Inför årets tävling kommer vi att gå djupare på alla länders tävlande och låtar, men inför detta kommer vi gå igenom översiktligt vilka länder som tävlar när, var och hur. Denna gång handlar det om den första semifinalen som sänds den 8:e maj.

Den första semifinalen kommer att ha 19 tävlande länder som gör upp om tio platser i finalen. Förutom de tävlande länderna röstar även Portugal, Spanien och Storbritannien i denna semifinal. Dessa tre länder är ursprungligen direktkvalificerade till finalen, men har lottats att sända och rösta i denna semifinal.

Lottningen om vilka länder som ska tävla i respektive semifinal ägde rum i slutet av januari i år, där EBU hade delat in de 37 länder som ska kvala i semifinalerna i ett antal grupper (baserat på bl.a. röstningshistorik) och därefter splittrades varje grupp i två delar, med en del till första semin och en del till andra semin. Detta görs för att startfälten ska vara så öppna som möjligt och att resultaten i slutändan inte bara ska bygga på grannlandsröstning, svågerpolitik och diasporaröstning.

 

Semifinalreglerna

– De 19 tävlande länderna framför sina tävlingsbidrag på jurygenrepet som hålls på kvällen den 7:e maj, vid matinégenrepet på eftermiddagen den 8:e maj och i direktsändningen med start 21:00 CET den 8:e maj.

– 22 nationella jurygrupper (de tävlande länderna i denna semifinal samt Portugal, Spanien och Storbritannien) ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gör sitt arbete kvällen före direktsändningen.

– Tittarna i samma länder nämnda ovan gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Enda skillnaden är att tittarna röstar under själva direktsändningen. Tittarna röstar genom telefon, SMS och via Eurovisions app.

– OBS! Tittarna kan rösta först efter att alla bidrag har framförts och bara under en begränsad tid.

– Eftersom att Sverige först tävlar i den andra semifinalen så får tv-tittare i Sverige inte rösta i denna semifinal. Undantaget är om ni befinner er i något land som tävlar eller som får extrarösta, men då måste ni rösta via det landets telefon/SMS-nummer som står i bild.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut varsin poängskala, vilket gör att varje land totalt delar ut 116 poäng.

– EBU sammanställer därefter totalpoängen för alla länder i semifinalen.

– De tio länder som fått högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom går vidare till finalen, resterande nio länder lämnar tävlingen direkt.

 

 

Startfältet

Första halvan (startnummer 1-10)


albania_smallAlbanien

Eugent Bushpepa – Mall


azerbaijan_smallAzerbajdzjan

Aisel – X My Heart


belgium_smallBelgien

Sennek – A Matter Of Time


bulgaria_smallBulgarien

EQUINOX – Bones


estonia_smallEstland

Elina Nechayeva – La Forza


iceland_smallIsland

Ari Ólafsson – Our Choice


israel_smallIsrael

Netta Barzilai – Toy


lithuania_smallLitauen

Ieva Zasimauskaite – When we’re old


czechrep_smallTjeckien

Mikolas Josef – Lie To Me


belarus_smallVitryssland

Alekseev – Forever

 

 

Andra halvan (startnummer 11-19)


Armenien

Sevak Khanagyan – Qami


cyprus_smallCypern

Eleni Foureira – Fuego


finland_smallFinland

Saara Aalto – Monsters


greece_smallGrekland

Gianna Terzi – Oneiro mou


ireland_smallIrland

Ryan O’Shaughnessy – Together


croatia_smallKroatien

Franka Batelić – Crazy


macedonia_smallMakedonien

Eye Cue – Lost And Found


switzerland_smallSchweiz

Zibbz – Stones


austria_smallÖsterrike

Cesár Sampson – Nobody but you


 

Tävlar i första halvan (startnr 1-10):

 

 

Tävlar i andra halvan (startnr 11-19):

 

Vilket land/vilka länder har du som favorit just nu? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen