Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Allt om den andra semin

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Om ett antal veckor är det äntligen dags för Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, Portugal. Inför årets tävling kommer vi att gå djupare på alla länders tävlande och låtar, men inför detta kommer vi gå igenom översiktligt vilka länder som tävlar när, var och hur. Denna gång handlar det om den andra semifinalen som sänds den 10:e maj, vilket för övrigt är den semin som Sveriges Benjamin Ingrosso ska tävla genom.

Den andra semifinalen kommer att ha 18 tävlande länder som gör upp om tio platser i finalen. Det är alltså ett land färre mot den första semifinalen. Förutom de tävlande länderna röstar även Frankrike, Italien och Tyskland i denna semifinal. Dessa tre länder är ursprungligen direktkvalificerade till finalen, men har lottats att sända och rösta i denna semifinal.

Lottningen om vilka länder som ska tävla i respektive semifinal ägde rum i slutet av januari i år, där EBU hade delat in de 37 länder som ska kvala i semifinalerna i ett antal grupper (baserat på bl.a. röstningshistorik) och därefter splittrades varje grupp i två delar, med en del till första semin och en del till andra semin. Detta görs för att startfälten ska vara så öppna som möjligt och att resultaten i slutändan inte bara ska bygga på grannlandsröstning, svågerpolitik och diasporaröstning.

 

Semifinalreglerna

– De 18 tävlande länderna framför sina tävlingsbidrag på jurygenrepet som hålls på kvällen den 9:e maj, vid matinégenrepet på eftermiddagen den 10:e maj och i direktsändningen med start 21:00 CET den 10:e maj.

– 21 nationella jurygrupper (de tävlande länderna i denna semifinal samt Frankrike, Italien och Tyskland) ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gör sitt arbete kvällen före direktsändningen.

– Tittarna i samma länder nämnda ovan gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och rankar därefter sina favoritlåtar och delar ut poäng. Enda skillnaden är att tittarna röstar under själva direktsändningen. Tittarna röstar genom telefon, SMS och via Eurovisions app.

– OBS! Tittarna kan rösta först efter att alla bidrag har framförts och bara under en begränsad tid.

– Eftersom att Sverige tävlar i denna semifinal så kan tv-tittare i Sverige vara med och rösta. Dock kan ni inte rösta på Sverige om ni ringer/SMS:ar/app-röstar från Sverige. Detta för att man inte får rösta på sitt eget land.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut varsin poängskala, vilket gör att varje land totalt delar ut 116 poäng.

– EBU sammanställer därefter totalpoängen för alla länder i semifinalen.

– De tio länder som fått högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom går vidare till finalen, resterande åtta länder lämnar tävlingen direkt.

 

 

Startfältet

Första halvan (startnummer 1-9)


australia_smallAustralien

Jessica Mauboy – #We Got Love


denmark_smallDanmark

Rasmussen – Higher Ground


moldova_smallMoldavien

DoReDos – My Lucky Day


netherlands_smallNederländerna

Waylon – Outlaw In ’Em


norway_smallNorge

Alexander Rybak – That’s How You Write A Song


romania_smallRumänien

The Humans – Goodbye


Ryssland

Julia Samoylova – I Won’t Break


sanmarino_smallSan Marino

Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are


serbia_smallSerbien

Sanja Ilić & Balkanika –Nova deca


 

 

Andra halvan (startnummer 10-18)


georgia_smallGeorgien

Iriao – Sheni gulistvis (For You)


latvia_smallLettland

Laura Rizzotto – Funny girl


malta_smallMalta

Christabelle – Taboo


montenegro_smallMontenegro

Vanja RadovanovićInje


poland_smallPolen

Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up


slovenia_smallSlovenien

Lea Sirk – Hvala, ne!


sweden_smallSverige

Benjamin Ingrosso – Dance You Off


Ukraina

Mélovin – Under the Ladder


hungary_smallUngern

AWS – Viszlát Nyár


 

Tävlar i första halvan (startnr 1-9):

 

 

Tävlar i andra halvan (startnr 10-18):

 

Vilket land/vilka länder har du som favorit just nu? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen