Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Resultat helgens finaler: 24-25 februari 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi börjar närma oss slutet på nationella-säsongen och med det har de flesta länder gjort klart alla kvalprogram och börjar nu avgöra sina finaler. Helgen 24-25 februari var det sju länder som blev klara med både artist- och bidragsvalet till Eurovision 2018, och i denna artikel sammanfattar vi resultaten från dessa länders finaler.

Kommentera gärna om du tyckte det var rätt eller fel bidrag som stod som segrare.

 

Finaler som avgjordes

Lördag 24 februari

 

Söndag 25 februari

 


 

Lettland: Supernova 2018 – final!

Under lördagskvällen den 24:e februari avgjordes finalen av Lettlands uttagning Supernova. Efter finalens omröstning var klar hade Laura Rizzotto tagit hem segern med sin låt “Funny Girl”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon och representera Lettland i Eurovision Song Contest 2018.

Efter tre heats hade startfältet om 21 bidrag kortats ned till åtta finalister. 6 av dessa hade gått vidare från heaten efter jury- och tittarröstningen, medan två hade fått lite specialinbjudning. Markus Riva var en av dem som skulle ha gått till final istället för Ritvars, men efter tekniska problem fick det bli tre bidrag till final från det heatet. Den andra specialinbjudna var gruppen Sudden Lights som gick till final som wildcard.

Juryn och tittarna röstade gemensamt fram vinnaren i finalen som blev Laura Rizzotto med hennes egna låt “Funny Girl”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon och representera Lettland i Eurovision Song Contest 2018.

 

Hela resultatet:

 1. Laura Rizzotto – Funny girl
 2. Sudden Lights – Just Fine
 3. Madara Fogelmane – Esamība
 4. Ritvars – Who’s Counting?
 5. Markus Riva – This Time
 6. Edgars Kreilis – Younger days
 7. Liene Greifane – Walk the Talk
 8. Lauris Valters – Lovers Bliss

 

Så här såg Laura Rizzottos liveframträdande ut i finalen:

 

 


 

Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2018 – final!

Under lördagskvällen den 24:e februari avgjordes årets upplaga av moldaviska O Melodie Pentru Europa, där gruppen DoReDos vann med låten “My Lucky Day”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Moldavien i Eurovision Song Contest 2018.

I finalen tävlade 16 bidrag och det var jury och tittarna som gemensamt beslutade vinnaren. Juryn respektive tittarna delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren, gruppen DoReDos, fick maximala poäng av såväl jury som tittare, så det var en solklar vinnare med andra ord. Gruppen kommer att tävla med låten “My Lucky Day” som bl.a. svenska John Ballard står bakom.

Tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson som stod bakom två bidrag i startfältet. Dels var de låtskrivare till Doinița Ghermans bidrag som kom på en tredjeplats samt Anna Timofeis bidrag som kom på elfte plats.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. DoReDoS – “My Lucky Day”, (12p + 12p = 24p)
 2. Vera Țurcanu – “Black Heart”, (10p + 5p = 15p)
 3. Doinița Gherman – “Dance in Flames”, (7p + 6p = 13p)
 4. Tolik – “Broken Glass”, (3p + 10p = 13p)
 5. Anna Odobescu – “Agony”, (8p + 3p = 11p)
 6. Sandy C & Aaron Sibley – “Once Upon a Time”, (5p + 4p = 9p)
 7. Nicoleta Sava – “Esencia del Sur”, (0p + 8p = 8p)
 8. Felicia Dunaf – “Alien”, (6p + 1p = 7p)
 9. Constantin Cobîlean – “Numai tu”, (0p + 7p = 7p)
 10. Lavinia Rusu – “Altundeva”, (4p + 2p = 6p)
 11. Anna Timofei – “Endlessly”, (2p + 0p = 2p)
 12. BellaLuna – “Moments”, (0p + 0p = 0p)
 13. Che-MD – “Inima-n stîngă”, (0p + 0p = 0p)
 14. Ilia Sorocean & Dasha DaGro – “Minds & Veins”, (0p + 0p = 0p)
 15. Ruslan Tsar – “Come to Life”, (0p + 0p = 0p)
 16. Viorela – “The Gates of Love”, (0p + 0p = 0p)

 

Så här låter DoDeRos tävlingsbidrag:

 

 


 

Slovenien: EMA 2018 – final!

Under lördagskvällen den 24:e februari avgjordes finalen av Sloveniens EMA 2018, där Lea Sirk vann med låten “Hvala, ne!”. Därmed blir det hon som får tävla för Slovenien i Eurovision Song Contest 2018.

I år bestod Sloveniens EMA-uttagning av en semifinal med 16 tävlande, där hälften röstades vidare till finalen. I bägge momenten var det tittarna och jury som gemensamt röstade. Alla bidrag skulle initialt framföras på modersmålet slovenska, men inför finalen valde både Ina Shai och gruppen BQL att framföra sina bidrag på engelska.

Juryn hade Lea Sirk som favorit, följt av Lara Kadis och BQL, medan tittarna satte BQL som etta, Nuška Drašček som tvåa och först på tredje plats hamnade Lea Sirk. Detta gjorde att resultatet blev relativt tajt i toppen, men det var ändå Lea Sirk som med sina totalt 116 poäng tog hem segern tätt följd av BQL som fick ihop 106 poäng och Nuška Drašček som fick ihop 88 poäng efter juryns och tittarnas dom.

 

Hela resultatet

Så här slutade finalen (resultat står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. Lea Sirk – “Hvala, ne!”, (68p + 48p = 116p)
 2. BQL – “Promise”, (34p + 72p = 106p)
 3. Lara Kadis – “Zdaj sem tu”, (38p + 36p = 88p)
 4. Nuška Drašček – “Ne zapusti me zdaj”, (28p + 60p = 74p)
 5. Proper – “Ukraden cvet”, (30p + 24p = 54p)
 6. Ina Shai – “Glow”, (26p + 12p = 38p)
 7. Indigo – “Vesna”, (18p + 0p = 18p)
 8. Marina Martensson – “Blizu”, (10p + 0p = 10p)

 

Så här såg Lea Sirks liveframträdande ut:

 


 

Ukraina: Vidbir 2018 – final!

Under lördagskvällen den 3:e mars avgjordes finalen av Ukrainas uttagning Vidbir 2018, där Mélovin vann med låten “Under The Ladder”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Ukraina i Eurovision Song Contest 2018.

Ukraina använde sig återigen av uttagningen Vidbir, som för året hade minskat i storlek. Bland annat tog UA:PBC bort ett kvalprogram och minskade andelen tävlande från 24 inkl. joker till 18. Genom två kvalprogram bestämde en tremannajury och tv-tittarna vilka bidrag som skulle få gå till final.

Även i finalen var det juryn och tv-tittarna som röstade fram vinnaren, där juryn och tittarna gav poäng till bidragen genom ranking på skalan 6 (dvs. första plats) till 1 (dvs. sista plats). Vinnaren blev låten med högst totalranking efter juryns och tittarnas dom.

Juryn röstade för Tayanna som vinnare medan tittarna ville ha Mélovin som vinnare. Eftersom att tittarnas val hamnat tvåa hos juryn och Tayanna endast blev trea hos tittarna var det tittarnas val som vann. Därför är det nu Mélovin som får åka och tävla för Ukraina i Eurovision 2018. Vi ska tillägga att bägge dessa kandidater var med i fjolårets final, där Tayanna hamnade tvåa. Det gjorde hon även detta år.

 

Hela resultatet

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Mélovin – Under the Ladder, (5p + 6p = 11p)
 2. Tayanna – Lelya, (6p + 4p = 10p)
 3. Kadnay – Beat of the Universe, (3p + 5p = 8p)
 4. Laud – Waiting, (4p + 2p = 6p)
 5. Vilna – Forest Song, (1p + 3p = 4p)
 6. The Erised – Heroes, (2p + 1p = 3p)

 

Så här såg Mélovins liveframträdande ut i finalen:

 

 


 

Ungern: A Dal 2018 – final!

Ungerns A Dal 2018 är nu avslutad och efter 6 veckors tävlande var det gruppen AWS med låten “Viszlát Nyár” som stod som vinnare i finalen. Därmed blir det de som får äran att representera Ungern i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Efter de tre heaten och två semifinalerna var det dags för finalen. Av 30 bidrag hade 8 kvalat in till finalen efter jury- och tittarröstning. I vanligt ordning fick först programmets fyramannajury rösta fram fyra bidrag till en andra omgång, och först därefter fick tittarna avgöra vilken låt som skulle vinna. Segern gick till rockgruppen AWS som därmed blir Ungerns Eurovisionrepresentant i Lissabon 2018. Intressant att notera att juryn gav denna lägst poäng bland de fyra som gick vidare, men trots det var det tittarnas favorit.

 

Hela resultatet:

Bidragen nedan valde juryn ut att gå vidare till en andra röstningsomgång. Den fetmarkerade av dessa fyra bidrag vann finalen.

 • Tittarnas vinnare: AWS – Viszlát nyár, 8 poäng från juryn (i första omgången)
 • Oplacerad finalist: Dánielfy Gergely – Azt mondtad, 36 poäng från juryn (i första omgången)
 • Oplacerad finalist: Király Viktor – Budapest Girl, 30 poäng från juryn (i första omgången)
 • Oplacerad finalist: yesyes – I Let You Run Away, 28 poäng från juryn (i första omgången)

 

Dessa fyra bidrag åkte ut efter juryröstningen och fick därför inte fortsätta tävla:

 • Juryns femma: Leander Kills – Nem szól harang, 6 poäng från juryn
 • Juryns sexa: Heincz Gábor BIGA – Good Vibez, 4 poäng från juryn
 • Juryns sjua: Süle Zsolt – Zöld a május, 0 poäng från juryn
 • Juryns sjua: Horváth Tamás – Meggyfa, 0 poäng från juryn

 

Så här såg AWS’ liveframträdande ut i finalen:

 

 


 

Söndag 18 februari

Armenien: Dep Evratesil – final!

Armenien har valt artisten Sevak Khanagyan med låten “Qami” att representera landet i Eurovision Song Contest 2018. Detta avgjordes i finalen av Depi Evratesil där internationella jurygrupper och tv-tittarna fick rösta fram en vinnare bland tio bidrag som kvalat in från programmets två semifinaler.

Depi Evratesil bestod denna gång av två semifinaler om 20 tävlande (10 i varje semifinal) där internationell jury och tv-tittarna fick rösta vidare halva styrkan till finalen. Även nu i finalen var det delad jury- och tittarröstning som avgjorde resultatet. Juryn respektive tittarna delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därmed fick också alla låtar som mest 24 poäng och som lägst 2 poäng.

Juryn och tittarna var helt överens om vinnaren som blev Sevak Khanagyan med låten “Qami”. Låten fick nämligen både juryns och tittarnas tolva. På andra plats hamnade Nemra med sin låt “I’m a Liar”, som blev juryns tvåa men tittarnas trea. Totaltrea blev Amaliya Margaryan med låten “Waiting for the Sun”, som blev juryns trea och tittarnas fyra. Tittarnas tvåa var Kamil Show med låten “Puerto Rico”, men då juryn bara gett Kamil 2 poäng (dvs. hamnade näst sist hos juryn) så hamnade låten totalt sett fyra.

 

Hela resultatet

Så här blev resultatet i finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. Sevak Khanagyan – “Qami”, (12p + 12p = 24p)
 2. Nemra – “I’m a Liar”, (10p + 8p = 18p)
 3. Amaliya Margaryan – “Waiting for the Sun”, (8p + 7p = 15p)
 4. Kamil Show – “Puerto Rico”, (2p + 10p = 12p)
 5. Mariam Petrosyan – “Fade”, (5p + 4p = 9p)
 6. Asmik Shiroyan – “You and I”, (6p + 3p = 9p)
 7. Gevorg Harutyunyan – “Stand Up”, (3p + 5p = 8p)
 8. Lusine Mardanyan – “If You Don’t Walk Me Home”, (7p + 1p = 8p)
 9. Mger Armenia – “Forever”, (1p + 6p = 7p)
 10. Robert Koloyan – “Get Away With Us”, (4p +2 p = 6p)

 

Så här såg Sevak Khanagyans liveframträdande ut:

 

 


 

Rumänien: Selecția Națională 2018 – final!

Under söndagskvällen den 25:e februari avgjordes finalen av Selecția Națională 2018 i Rumänien, där gruppen The Humans vann med låten “Goodbye”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Rumänien i Eurovision Song Contest 2018.

Efter fem heats med många tävlande hade programmets jury utsett 15 finalister. I finalen var juryns makt helt och hållet borta och istället var det upp till tittarna att bestämma vilken låt som skulle vinna. Tittarnas vinnare blev till slut musikgruppen The Humans med låten “Goodbye”, som även vann ett av de heaten där juryn hade makten att avgöra vinnaren. Tvåa blev duon Alexia & Matei med “Walking on Water” och trea blev Feli med “Bună de iubit (Royalty)”.

I finalen fanns även artisten MIHAI som representerade Rumänien i Eurovision 2006. Han har sedan dess försökt ett otal gånger att bli Rumäniens Eurovisionrepresentant igen och så även i år, men denna gång blev det bara en sjundeplats. Så sent som ifjol kom han på andra plats. Svenska låtskrivaren Jonas Gladnikoff var en av låtskrivarna bakom MIAHIs bidrag i år. Jonas stod även bakom Xandras bidrag som kom på nionde plats.

Och för att inte förväxla så är det alltså den rumänska musikgruppen The Humans och inte den amerikanska musikgruppen The Humans som ska tävla för Rumänien i Eurovision 2018.

 

Hela resultatet

Så här blev tittaromröstningens resultat:

 

 1. The Humans – “Goodbye”
 2. Alexia & Matei – “Walking on Water”
 3. Feli – “Bună de iubit”
 4. Jukebox feat. Bella Santiago – “Auzi cum bate”
 5. Rafael & Friends – “We Are One”
 6. Dora Găitanovici – “Fără tine”
 7. MIHAI – “Heaven”
 8. Claudia Andas – “The One”
 9. Xandra – “Try”
 10. Teodora Dinu – “Fly”
 11. Echoes – “Mirror”
 12. TIRI – “Deșert de sentimente”
 13. Erminio Sinni & Tiziana Camelin – “All the Love Away”
 14. Eduard Santha – “Me som romales”
 15. VYROS – “La la la”

 

Så här såg The Humans liveframträdande ut (klippet är från semifinalen):

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen