SVT uppgraderar jurygruppernas poängskala i Melodifestivalfinalen


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Bild från Friends Arena inför en tidigare final av Melodifestivalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2018. I finalen av årets Melodifestivaluttagning kommer poängsystemet att utökas. Detta meddelar SVT nu innan tävlingen ens hunnit börja.

 

Vad har hänt?

Det är första gången sedan år 1999 som SVT uppgraderar denna poängskala i Melodifestivalens final. Senaste ändringen gjordes inför 1999 års final då SVT infördes poängskalan 1, 2, 4, 6,8, 10 och 12 poäng. Nu tillfogar man poängen 3, 5 och 7 till denna skala, vilket för övrigt är samma poängskala som EBU använder i Eurovision Song Contest. Den totala poängen som jurygrupperna delar ut ökas från 473 till 638 poäng. Även folkets poäng ökar från 473 till 638 poäng, vilket gör att både jurygrupper som folket får lika mycket att säga till om i tävlingen.

I och med att fler bidrag får poäng från varje jurygrupp (alla bidrag utom två) ökar också möjligheten till större spridning i poängen, och maktfördelningen mellan juryn och folket minskar eller blir mer jämn.

Notering: I alla deltävlingar och i Andra chansen är det fortfarande tittarna som enbart avgör resultatet.

 

Melodifestivalen 2018 avgörs mellan den 3:e februari och 10:e mars i Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik, Kristianstad och Stockholm. 28 artister tävlar om att bli Sveriges nästa representant i Eurovision Song Contest som i år hålls i Portugals huvudstad Lissabon i maj.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen