Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

SVT uppgraderar jurygruppernas poängskala i Melodifestivalfinalen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Bild från Friends Arena inför en tidigare final av Melodifestivalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2018. I finalen av årets Melodifestivaluttagning kommer poängsystemet att utökas. Detta meddelar SVT nu innan tävlingen ens hunnit börja.

 

Vad har hänt?

Det är första gången sedan år 1999 som SVT uppgraderar denna poängskala i Melodifestivalens final. Senaste ändringen gjordes inför 1999 års final då SVT infördes poängskalan 1, 2, 4, 6,8, 10 och 12 poäng. Nu tillfogar man poängen 3, 5 och 7 till denna skala, vilket för övrigt är samma poängskala som EBU använder i Eurovision Song Contest. Den totala poängen som jurygrupperna delar ut ökas från 473 till 638 poäng. Även folkets poäng ökar från 473 till 638 poäng, vilket gör att både jurygrupper som folket får lika mycket att säga till om i tävlingen.

I och med att fler bidrag får poäng från varje jurygrupp (alla bidrag utom två) ökar också möjligheten till större spridning i poängen, och maktfördelningen mellan juryn och folket minskar eller blir mer jämn.

Notering: I alla deltävlingar och i Andra chansen är det fortfarande tittarna som enbart avgör resultatet.

 

Melodifestivalen 2018 avgörs mellan den 3:e februari och 10:e mars i Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik, Kristianstad och Stockholm. 28 artister tävlar om att bli Sveriges nästa representant i Eurovision Song Contest som i år hålls i Portugals huvudstad Lissabon i maj.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen