Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Litauens uttagning Eurovizijos 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Till helgen (6:e januari 2018) är det dags för Litauen att dra igång sin uttagning Eurovizijos 2018. I vanlig ordning kommer det att bli en uttagning som pågår under hela nationella-säsongen.

Litauen kommer även 2018 välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom den långa uttagningen Eurovizijos. TV-bolaget LRT har valt att sända programmen under perioden januari till mars, med först inledande heats innan det troligen blir någon form av uppsamlingsheat inför finalen. Exakta regler presenteras vartefter uttagningen pågår. Klart är även att programmen nu i början är förinspelade och att juryn redan har angett sina betyg, men att tittarnas röster anges live under själva sändningen när programmet sänds på tv. Programledare för 2018 års uttagning blir komikern Mantas Stonkus och tv-personligheten Ugnė Skonsmanaitė, vilka är en ny duo för Litauens uttagning.

Det finns i skrivande stund ingen bekräftad källa hur många program av Eurovizijos 2018 som kommer att hållas, mer än att starten går nu på lördag den 6:e januari 2018 och att finalen kommer hållas någon gång i mars månad. Med facit från tidigare års litauiska uttagningar kan såväl regelverk som uttagningsform snabbt förändras/ändras så därför får vi se exakt hur omfattande 2018 års uttagning kommer att bli.

 

Missa inte första heatet av uttagningen på lördag

Vi från ESC-Panelen hoppas att Litauen kommer att ha många guldkorn av låtar i sin uttagning och att man sållar fram ett bidrag som de kan vara stolta över. Läs gärna vår inför-guide om det första heatet som sänds på lördag den 6:e januari kl 20.00. Där kommer vi även att länka till livestream att följa denna sändning, för er som är intresserade.

Ett visst antal låtar har släppts i studioversioner inför, men långt ifrån alla. Vi länkar till de släppta bidragen i inför-guiden samt uppdaterar er med klipp från liveframträdandena i efterhand i resultat-delen. I resultatdelen kommer även några av oss i Panelen att tycka till om vad vi tyckte om låtarna som tävlade och hur resultatet blev.

 

 

Litauens ESC-historik (1994 – 2017)

– Litauens debut i Eurovisionen år 1994 slutade i en sistaplacering med noll poäng och det ledde till att Litauen drog sig ur tävlingen och inte återvände förrän 1999.

– Bästa placering uppnådde man år 2006 när gruppen LT United med plojbidraget “We are the winners”.

– Man har som sämsta resultat hamnat på sistaplats i ESC-semin år 2005 med låten “Little by little” framfört av Laura & The Lovers.

– I övrigt har man ett par bottenplacering och missade finalplatser i bagaget. Detta var dock något som Donny Montell ändrade på i båda sina deltaganden. Först år 2012 i Baku tävlade han med “Love is blind” som kom på 14:e plats i ESC-finalen, medan han ifjol gav Litauen sin bästa placering sedan år 2006, med ovan nämnda “I’ve been waiting for this night” som kom på 9:e plats i ESC-finalen.

– Totalt har Litauen tävlat 18 gånger i Eurovisionen mellan åren 1994 fram till 2017.

– Ifjol (2017) kom man på en 17:e plats i en av semifinalerna med gruppen Fusedmarc och låten ”Rain of Revolution”, vilket resulterade i att man inte tog sig vidare till finalen.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen