Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Här är skissen på Eurovisionscenen 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Ännu är det fortfarande mer än fem månader kvar till Eurovisionfinalen hålls i Lissabon. Men förberedelserna är redan i full gång. Nu i veckan presenterades den första bilden på hur scenen kommer att se ut.

 

Mannen bakom sceneriet

Florian Wieder heter mannen som ligger bakom designen av scenen. Det är femte gången han får uppdraget att designa en eurovisionscen, Wieder ligger även bakom scenen i Düsseldorf (2011), Baku (2012), Wien (2015) och Kiev (2017). Under åren har Wieder även jobbat med andra projekt b.la. The X factor i Storbritanien & USA samt MTV Video Music Awards.
Florian är idag en av de mest eftertraktade scenskaparna i världen. Han har byggt upp ett kändisskap och vunnit flera priser och utmärkelser, b.la. vann han en Emmy år 2011.

 

Fyra inspirationskällor

Florian Wieder har förklarat i en intervju med Eurovision.tv att scenen är inspirerad utav fyra punkter kopplade till Portugals kultur och historia: Navigation, havet, skeppen och kartorna.

Navigation: På Portugals flagga syns en armillarsfär. Armillarsfären syns även i Portugals statsvapen och associeras med Portugals upptäckter under upptäcktsresornas epok. Av denna anledning kommer armillarsfären ha stor påverkan på designkonceptet i tävlingen.

Havet: Havet ger en känsla av frihet och klarhet vilket gör det till en av de lugnaste platserna i världen. Scenen visar en modern tolkning av en våg som sveper.

Skeppen: Portugals befolkning har sedan urminnes tider varit kända för sin förmåga att bygga storslagna skepp. De har tack vare denna förmåga kunnat utforska världen i högre grad. Scenens struktur är således inspirerad av båtbyggandets konst.

Kartorna: En karta ger en representation av land av hav. En kartas linjer är utspridda i olika riktningar för att kunna koppla samman olika platser. Lissabon blir således centrum för var dessa linjer sammankopplas.

 

Utmärkande och modern

Paulo Resende, Deputy Executive Producer av Eurovision 2018 beskriver scenen som en referens till Portugals historia och kulturarv. Scenen präglas av den portugisiska identiteten på ett väldigt elegant, utmärkande och modernt sätt. Tanken är att scenen skall sticka ut från föregående år för att iscensättningen skall bli rätt för varje bidrag. Ingen ska lämnas oberörd.

 

LED-skärmarna slopas

Inga LED-skärmar eller projektioner kommer att finnas på scenenen. Istället kommer nya verktyg och teknologier att användas. Scenen i Lissabon kommer till skillnad från tidigare år att fokusera mer på artisterna och deras låtar. Vilket kan liknas vid Salvador Sobrals framträdande i Kiev som beskrivs som unikt och elegant.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen