Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Antagningen till Melodifestivalen 2018 är igång

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Fjolårsvinnaren Robin Bengtsson. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2018. Vill du bli nästa vinnare av Melodifestivalen och representera Sverige i Eurovision Song Contest 2018? I så fall är det nu hög tid att skicka in dina tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2018! Fram till måndagen den 18:e september har du på dig att hinna med.

 

Snabbfakta

Vill du skicka in bidrag ska du göra det på svt.se/melodifestivalen. Länken går direkt till deras uppladdningssajt, där du skapar ett konto innan du kan börja ladda upp låtar digitalt.

OBS! Kom ihåg att skicka ditt/dina bidrag till rätt antagning, eftersom SVT har två antagningar igång samtidigt:

Den ena antagningen heter Ordinarie tävling och där ska låtskrivare och kompositörer som har givit ut musik tidigare skicka in bidrag (det räcker med att en i ett team har gjort detta).

 

Den andra antagningen heter Allmänhetens tävling och där gäller det motsatta, dvs. låtskrivare och kompositörer som aldrig givit ut musik tidigare. Ingen enskild vinnare utses här, utan alla i denna antagning tävlar på samma villkor som ordinarie tävling.

Kom även ihåg att ange om ditt bidrag är skrivet och/eller komponerat av enbart män, kvinnor eller både män och kvinnor. Detta gäller oavsett vilken av de två antagningar du vill tävla genom.

 

Deadline för att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2018 är måndag 18:e september.

 

Så går antagningen till

Denna antagning som nu är igång är startskottet för Melodifestivalen 2018. När antagningen är över och SVT har kontrollräknat andelen inkomna bidrag sätter en förhandsstudie igång, där SVT själva gallrar ut ett tusental bidrag som sedan går vidare till en urvalsjury. Denna urvalsjury som består av runt 16 personer (ungefär hälften män och hälften kvinnor, hälften unga och hälften gamla, hälften proffs hälften amatörer) som sedan kommer att välja ut 14 bidrag som får tävla. Därefter utser SVT:s Melodifestivalredaktion ut 14 egna bidrag, vilka kan komma från refuserade jurylåtar men också från specialinbjudningar. När hela startfältet är komplett presenteras det för allmänheten. Totalt blir det alltså 28 bidrag som slutligen tävlar.

 

 

Regelverket

Hela regelverket för tävlingen hittas här. Dock några saker att tänka på:

 

– Personer som är senast den 1 september 2017 är folkbokförda i Sverige har rätt att skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2018. Undantag gäller anställda vid Sveriges Television.

– Utländska låtskrivare är välkomna så länge de samarbetar med minst en svensk medborgare.

– SVT har som målsättning att minst halva startfältet ska bestå av bidrag enbart skrivna av kvinnor eller av både kvinnor och män (så att det inte bara är män som får med tävlingsbidrag).

– Språkvalet är valfritt, men cirka 10 av tävlingens 28 bidrag kommer att ges plats för bidrag som framförs på svenska. Siffran är inte statisk utan kan justeras både uppåt och nedåt. Det går bra att skicka in samma låt med olika språkversioner.

– Tävlingsbidragen som skickas in och som väljs ut ska vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts. Låtarna får först framföras offentligt i deltävling, eller när SVT meddelar annat.

– Ett tävlingsbidrag måste vara minst 2 minuter långt men max 3 minuter. I demostadiet kan låtarna vara längre eller kortare, men om låten blir uttagen måste den kunna arrangeras om till tävlingen. Det är inte tillåtet med bara instrumentala låtar – sång måste förekomma i någon form.

– SVT har förturen att välja artist till respektive bidrag, men detta görs i första hand i samråd med upphovspersonerna till bidraget. Dock ska demoartisten vara beredd att ställa upp som artist i tävlingen, men denne har heller ingen förtur att få tävla om SVT säger nej.

– Som artist måste man vara minst 16 år gammal före maj 2018 för att få delta.

– På scenen får maximalt 8 personer befinna sig (räknat per framträdande). Förinspelad körsång är tillåten, dock tillåts inte huvudsångaren/na att sjunga in körsång. All huvudsång måste sjungas live.

– Om ditt tävlingsbidrag vinner Melodifestivalen 2018 måste det kunna, om så krävs, arrangeras om så att det passar att framföras i Eurovision Song Contest 2018. Om det innehåller fler än 6 personer på scenen och har förinspelad körsång måste en alternativ version finnas som kan användas.

– SVT har rätt att diskvalificera artister, bidrag och upphovspersoner som bryter mot regelverket. SVT har även rätt att ändra i sitt regelverk.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen