Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 8


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Jag har nått topp 10 på min (Hollac16:s) topplista över 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering. Nu har det blivit svårare att välja, men på åttonde plats kommer en låt jag hade som favorit hela vägen ända till final. Och ändå lyckades den låten inte vinna…

 

Cypern: Minus One – “Alter Ego” (ESC 2016)

 

plats 8 kommer en låt som jag tycker absolut förtjänade bättre än att komma på plats 21 i finalen. Jag talar om Cyperns bidrag “Alter Ego” som bl.a. svenska låtskrivaren Thomas G:son låg bakom.

Det här är fjärde gången nu jag tar fram ett cypriotiskt bidrag på min topplista från den senaste 10 årens Eurovision Song Contest. Och det beror just på att jag tycker att Cypern har levererat många hits, men alla har den gemensamma nämnaren att det verkade ingen annan tycka. Låten som Cypern tog ut till ESC 2016, “Alter Ego”, framförd av rockgruppen Minus One var min stora favorit från den första gången jag hörde låten i musikvideoform, våren 2016. Under panelens topplistor hade jag den på första plats hela tiden och jag är omåttligt glad över att ha fått se grabbarna live i Globen, för det var mäktigt. Och att de tog sig till final, även om det sedan tyvärr gick åt pipsvängen.

Jag kan å ena sidan förstå att låten kan verka väldigt märklig live. Dels har rocklåtar fått en slags stämpel på sig att inte vara riktig rock när det kommer till Eurovision. Att man måste “schlagerfiera” den (utan att vara negativ, påhoppande eller för framfusig), vilket gör att konceptet kanske faller. Med facit i hand är det ju också i stort sett bara Lordi som lyckats komma bra till bland rocklåtarna som tävlat. Jag tycker det är synd för rockmusik är bra.

Sedan kan jag också kritisera att liveframträdandet kan verka lite påklistrat och att koreografen kanske lånade lite väl mycket inspiration från Outtriggers och Dead By Aprils framträdanden i Melodifestivalen. Har ingen aning om det var samma koreograf/regissör till framträdandet, men det skulle det kunna vara. Tänker främst på de burar som står på scenen och delvis ljussättningen. Sedan låter det kanske inte så mycket rock heller utan mer åt det popigare hållet.

Med detta sagt vill jag ändå framhäva att låten tilltalar mig och det har den gjort hela tiden. Minus One hade mitt stöd både i semifinal 1 och i finalen och jag tycker det är så tråkigt att de inte lyckades bättre än att komma på plats 21. Mer än de flesta faktiskt om du frågar mig. Kanske hade de oturen att hamna efter favorittippade Australien och att de blev bortglömda efter Rysslands fantastiska framträdande. Oavsett Europa – den här låten borde ha fått en bättre chans. Topp 3 utan tvekan!

 

Vad tycker du om “Alter Ego”? Borde den ha kommit högre i finalen eller hamnade den på rätt slutplacering? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Cyperns artist och bidrag 2016 valdes ut internt. Valet föll på rockgruppen Minus One som tillsammans med låtskrivaren Thomas G:son gjorde låten “Alter Ego”.

I ESC 2016 lottades Cypern till den första semifinalens andra halva, där de startade som nummer 11. De tog sig till final på en åttondeplats. Väl i finalen startade de som nummer 14 och hamnade på 21 plats med 96 poäng.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen