Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 18

Av Hollac16 | Publicerad

Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Näst ut på tur på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag valt en låt som trots att den tog sig till final tappade röster i finalen. Av en mycket oklar anledning om du frågar mig.

 

Serbien: Sanja Vučić ZAA – “Goodbye (Shelter)” (ESC 2016)

 

plats 18 kommer ytterligare en favorit från Stockholmsäventyret 2016, nämligen Serbiens Sanja Vučić ZAA med “Goodbye (Shelter)”.

Jag har tidigare i den serien talat om att Balkanlåtar tillhör en av mina favoritgenrer i Eurovision Song Contest. Anledningen är att man i den musikstilen väldigt ofta lyckas skapa en dramatisk stämning genom musiken och ibland även genom texten. I de tidigaste åren som jag följde Eurovisionen (runt millennieskiftet och framåt) sjöngs dessa bidrag oftast på modersmålet, men nu är det allt mer engelska. Och tyvärr är det många Balkanländer som lämnar sina rötter och går mer mot den moderna popmusiken, vilket i och för sig är roligt men också tråkigt eftersom det (framförallt i ESC 2017) mest lät som det gör på Mix Megapol dagligen. Det vill säga – det går inte att urskilja varifrån bidragen kommer. Det hade lika gärna kunnat vara Spanien, USA, Sverige eller nått land i Centraleuropa. En tråkig utveckling i mina öron.

Nåja, Serbiens bidrag 2016 håller sig i gränslandet mellan detta. Även om det sjungs på engelska, med i musikvideon i mina öron ganska bred brittisk engelska, så lyckas sångerskan Sanja fånga mitt intresse. Det gjorde hon redan från början när “Goodbye (Shelter)” presenterades som en av de sista bidragen för det året. Dock kände jag personligen en viss tveksamhet p.g.a. att låten inte riktigt kändes helt genuin. Men, när jag satt hemma och såg på den andra semifinalen och fick se Sanja sjunga live, då fick jag den äkta känslan. Då förstod jag budskapet i låten och kunde ta till mig av helheten som hon ville förmedla. Jag blev därför glad att den kvalificerade sig till finalen, och det borde den ha gjort ändå med tanke på vilken nivåskillnad det var mellan semifinalerna det året. Andra semifinalen bestod främst av en massa överskattat skit där det mesta kom i toppen (tyvärr) men det fanns vissa guldkorn – Serbien var ett av dessa.

Än idag tycker jag därför det var väldigt snålt av tittarna och jurygrupperna att sätta Sanja så lågt som hon sedan kom. Jag hade satt den lätt topp 10, med tanke på vilken musiktradition det finns på Balkan så är det bara trist att den gled undan och hamnade mellan andra låtar. För mig lever den här låten kvar som ett fint minne trots allt och jag hoppas inte Sanjas musikkarriär tog skada. Ser gärna att hon återvänder en dag för revansch.

 

Vad tycker du om “Goodbye (Shelter)”? Borde den ha kommit på en högre slutplacering eller hamnade den rätt/för högt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

År 2016 var Serbien ett av de länder som valde artist och bidrag internt. Artisten Sanja Vučić ZAA med “Goodbye (Shelter)” tävlade i den andra semifinalen i ESC 2016, där låten kvalificerade sig till final på en tiondeplats. I finalen hamnade man sedan på 18:e plats med 115 poäng. Bidraget hade text och musik av Ivana Peters.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen