Inför Portugals och Rumäniens finaler (5 mars 2017)


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under söndagen den 5 mars 2017 var det finaler av Rumäniens Selecţia naţională 2017 och Portugals Festival da Canção 2017. I denna artikel hittade du all viktig info du behövde inför dessa finaler.

 

Rumänien – Selecţia naţională 2017 (final)

Inför: Rumäniens final – Selecţia naţională 2017

 • Datum: 2017-03-05
 • Tid: 19:30 – 23:00 CET
 • Plats: ?
 • Röstningsprocess: 100% tittarröster
 • TV-bolag/Stream: TVR – Länk

 

Panelen inför: Juryn i Selecţia naţională 2017 har nu gjort sitt val och skickat 10 bidrag till den rumänska nationella finalen. Nu är det således upp till de rumänska TV-tittarna att avgöra vem av dessa tio tävlande som ska få åka till Kiev i maj. Förra året blev ju Rumänien diskvalificerade bara 10 dagar före ESC skulle börja med sina repetitioner och detta p.g.a. TVR:s stora skuldberg till EBU. Men nu har man löst situationen och årets tävlande kommer (förhoppningsvis) få åka till Kiev.

I startfältet hittar vi ett namn från ifjol: MIHAI som är väldigt sugen på revansch. Han har tidigare representerat Rumänien i ESC 2006 där han blev fyra i finalen, en av Rumäniens högsta placeringar genom tiderna (slås bara av tredjeplatserna 2005 och 2010). Rumänien är också ett av få länder som varje år de tävlat i ESC (sedan 2004) lyckats kvala till sig en finalplats.

 

De tävlande i startfältet är (OBS! presenteras i bokstavsordning efter artistnamn):

 1. Ana Maria Mirica –Spune-mi tu
 2. Cristina Vasiu –Set the skies on fire
 3. Eduard Santha – Wild child
 4. Ilinca ft. Alex Florea – Yodel it
 5. Instinct – Petale
 6. Maxim feat. Nicolae Voiculeț – Adu-ti aminte
 7. MIHAI (Mihai Traistariu) – I won’t surrender
 8. Ramona Nerra –Save me
 9. Tavi Colen & Emma –We own the night
 10. Xandra (Alexandra Sipos) –Walk on by

 

Läs mer om Rumäniens final här »

 


 

Portugal – Festival da Canção 2017 (final)

Inför: Portugals final – Festival da Canção 2017

 • Datum: 2017-03-05
 • Tid: 22:00 – 01:45 CET
 • Plats: Coliseu dos Recreios, Lissabon
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning – 50% tittarröstning.
 • TV-bolag/Stream: RTP – Länk

 

Panelen inför: Portugal ska nu välja fram sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till ESC 2017 i Kiev. Från de två semifinalerna den 19:e och 26:e februari har tittarna och juryerna fått rösta fram åtta tävlande som ska göra upp om segern. Nu i finalen är det fortsatt samma röstningsmodell, alltså kombinerad jury- och tittarröstning, men jurygrupperna omvandlas nu till regionala jurygrupper.

Portugal har valt att återkomma till ESC igen efter ett års frånvaro och denna gång hoppas vi i panelen att de kommer att ta fram en riktigt bra låt som får dem upp till toppen av finalen eller som kanske till och med tar hem segern. Portugal är nämligen det land som tävlat längst i ESC utan att ha lyckats vinna. Man har endast en sjätteplats i final (1996) som bästa placering, om vi inte räknar med silvermedaljen i semifinal 2 i Belgrad för 9 år sedan (2008).

 

De tävlande i finalen är (enligt startordning):

 1. Jorge Benvinda – Gente bestial
 2. Pedro Gonçalves – Don’t Walk Away
 3. Lena d’Água – Nunca me fui embora
 4. Salvador Sobral – Amar pelos dois
 5. Fernando Daniel – Poema a dois
 6. Celina da Piedade – Primavera
 7. Deolinda Kinzimba – O que eu vi nos meus sonhos
 8. Viva La Diva – Nova glória

 

Läs mer om Portugals final här »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen