Dags för Albanien att välja fram sin artist & låt till Kiev (Eurovision 2017)


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det har blivit dags för Albaniens årliga & traditionsenliga sångtävling Festivali i Këngës, som dessutom är landets uttagning till Eurovision Song Contest sedan år 2003. Tävlingen pågår genom två semifinaler och en final som hålls denna vecka (v.51).

Äntligen har det blivit dags att dra igång Eurovision-säsongen anno 2017 på riktigt. Albanien kommer förhoppningsvis att bli först ut med att få klart med både artist och låten de tänker skicka till Kiev. Upplägget är fortsatt att det är två semifinaler följt av en final. Av de 24 tävlande kommer 14 att gå till final. Semifinalerna hålls ikväll (läs onsdag) och imorgon kväll (läs torsdag), med final dagen före dopparedagen – 23:e december (läs fredag). Både semifinalerna och finalen kommer att hållas i Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana. Samma hall som stått värd för tävlingen sedan år 1989.

Lite kuriosa är att sedan år 2010, undantaget år 2013, har festivalen alltid hållits under julhelgen och/eller runt mellandagarna strax innan nyår. Från Albanien gick med i Eurovision år 2004 fram till 2009 och 2013 har tävlingen istället hållits dagar före jul istället. Så blir det även denna gång. Nedan följer en trailer om Festivali i Këngës, 55:e upplagan.

Årets upplaga av tävlingen

Totalt sett är det 24 tävlande som deltar i årets upplaga av FiK, och dessa valdes ut av en jury bestående av Bojken Lako, Alfred Kaçinari, Gent Rushiti, Shpëtim Saraçi och Florent Boshnjaku. Startfältet har delats in i två semifinaler om 12 tävlande per semifinal. Indelningen är dock ännu inte officiell.

Bland de tävlande är det sju stycken som återkommer i tävlan, men ingen av dessa har tidigare vunnit FiK. En av de som återkommer är Flaka Krelani som slutade på tredje plats ifjol. Nu är hon tillbaka på nytt och gör sitt sjätte deltagande i FiK. Sedan återkommer även Rezarta Smaja som deltagit de fyra senaste åren och kom på fjärde plats ifjol är även hon tillbaka. Hennes medverkan blir femte gången gillt. En annan som är med igen är Lindita Halimi som har deltagit två gånger tidigare. Senast hon var med slutade hon på tredje plats för två år sedan. Avslutningsvis nämner vi också Dilan Reka som gjorde debut i tävlingen i fjol och kom på sjunde plats och var förövrigt en av panelmedlemmarnas stora favorit till segern kan tilläggas.

Inför tävlingen har även en artist diskvalificerats. Det handlar om Edona Vatoci vars bidrag varit publicerat offentligt före 1 september 2016, vilket bryter mot EBU:s regelverk. Xhejni Lito övertog denna plats.

Programledare för FiK blir Kasem Hoxha & Ledina Çelo. Den sistnämnda programledde tävlingen år 2003, året då FiK blev en ESC-uttagning och har dessutom tävlat för Albanien i ESC år 2005 med låten “Tomorrow I Go

 

Albanien i Eurovision Song Contest (2004 – 2016)

Albanien har deltagit i ESC sedan år 2004 då RTSH skickade Anjeza Shahini och låten “The Image of You” som blev sjua i finalen. Man har därefter deltagit varje år och konsekvent valt ut artist och bidrag från Festivali i Këngës (även så på debutåret). Bara en gång tidigare har det hänt att vinnarbidraget från Festivali i Këngës har bytts ut helt och hållet och detta skedde till ESC 2015.

Som bäst har Albanien uppnått en femteplats i ESC vilket hände år 2012 då Rona Nishliu sjöng “Suus” med höga toner. Sedan dess har det inte gått så väldigt bra för Albanien som de senaste fyra åren bara lyckats kvalificera sig till final vid ett tillfälle. Ifjol blev Eneda Tarifa och hennes “Fairytale” placerad på 16:e plats (näst-näst sist) i sin semifinal och gick således ej vidare till final.

En inför-guide går att hitta här. Där finns även länk till livesändningen.


Kommentera gärna vad ni tycker om Albanien i Eurovision Song Contest och era tankar om Festivali i Këngës 55.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen