De tillbakadragna ESC-bidragen: Márk Zentai & Kátya Tompos (Ungern, 2009)


Publicerad:


Skribent:

Robban


Publicerad

ungern2009

Foto: P. Szabó István & Cseh Zoltán (bilden är ett montage).

PANELENS PROJEKT. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev.

Denna gång handlar det om när Ungern skulle välja artist och bidrag till Eurovision 2009, ett val som nationella TV-bolaget MTV fick anledning göra om hela tre (!) gånger och dessutom inom loppet av en och samma månad. Så här ser storyn ut:

 

Det börjar med en antagning…

I januari år 2009 meddelade det ungerska tv-bolaget MTV att man skulle utse sin artist och låt till Eurovision Song Contest 2009 internt. En öppen antagning hölls öppen till och med den 2:a februari 2009. När bidragen var räknade hade 105 bidrag mottagits och den 3:e februari meddelade MTV att de hade valt ut Márk Zentai att representera Ungern i Moskva i Ryssland med låten “How We Party”, som Fredrik “Figge” Boström stod bakom som låtskrivare. En ungersk version av låten, under namnet “Vigyen a szél“, fanns också tillgänglig, men det var den engelska versionen som var tänkt som tävlingsbidraget.

Kort efter att låten hade släppts, cirkulerade rykten om att låten som Ungern skulle tävla med i Eurovision redan hade framförts offentligt i den svenska dokusåpan Big Brother, fast med en annan låttitel (“We Become Friends“) och en en helt annan version på texten. Det visade sig då att “Figge” hade aldrig skickat in låten till Ungerns uttagning, utan det var ungerska kollegor till honom som gjort detta utan hans vetskap. När detta blev känt för såväl Zentai och MTV drogs låten och artistvalet tillbaka.

Så här låter originalversionen av Marks tävlingsbidrag som drogs tillbaka:

 

 

Ny artist & låt presenterades

Två dagar efter att den första låten hade både presenterats och diskvalificerats kom nya besked från det ungerska TV-bolaget. Nu hade man internt valt ut sångerskan Kátya Tompos med den pampiga balladen “Magányos csónak” som ersättare för Márk Zentai.

Men just när man trodde att man hade hittat en riktig bra kandidat till Moskva, så meddelar Kátya ett antal dagar efter beskedet att hon hoppar av och drar tillbaka sin tävlan. Anledningen sades vara att hon hellre ville fokusera på sin roll i olika teateruppsättningar den kommande våren och sommaren. Kort och gott: hon ville inte tävla för att hon inte hade tid att delta i Europas största musiktävling.

Lyssna gärna på Kátya Tompos’ tilltänkta bidrag i klippet nedanför:

 

Ytterligare en smäll för MTVA alltså…

…som för en tredje gång tvingades välja fram ytterligare en kandidat. För att inte riskera några fler liknande incidenter i form av avhopp eller diskvalifikationer tog man ut tre kandidater, där den ena kandidaten blev vald, men ifall olyckan återigen skulle vara framme hade man inte bara en, utan två ersättare som var redo att ta över platsen som Ungerns representant i Moskva 2009.

Den 23:e februari 2009 meddelade MTVA på en presskonferens att Zoli Adok kommer representera Ungern i Eurovision Song Contest 2009 med Eurodance-låten “Dance With Me“. Låten hade redan hade släppts under 2008, fast med den ungerska versionen och titeln “Tánclépés“. Dock – den bröt inte mot några regler och blev därför ungerska valet 2009.

Denna låt, som slutligen blev Ungerns slutgiltiga val, blev tokhyllad av såväl experter, Eurovision-fans runt om i världen och även av oss i ESC-Panelen. Tyvärr blev live-framträdandet helt misslyckat, vilket resulterade i att Ungern inte tog sig vidare till Eurovision-finalen utan hamnade på en blygsam 15:e plats i en av semifinalerna. Ungern avstod tävlande året därpå (enligt uppgifter om ekonomiska problem hos MTVA och ej p.g.a. den dåliga slutplaceringen), men var tillbaka igen till Eurovision 2011 och har varit med alla år sedan dess (åtminstone till denna artikel skrevs i oktober 2016).

 

Så vad tror ni läsare – hade det gått bättre för Mark Zentai eller Katya Tompos? Kommentera gärna en rad om vad ni tycker här nedan.

 


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen