De tillbakadragna ESC-bidragen: Ira Losco – “Chameleon (Invincible)” (Malta, 2016)


Publicerad:


Skribent:

Robban


Publicerad

iralosco

Ira Losco på scenen. Foto: PBS.

PANELENS PROJEKT. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev.

 

Vem handlar det om?

Denna gång handlar det om den maltesiske sångerskan Ira Losco som vann årets (2016) maltesiske final, men som valde bort sitt vinnarbidrag. Så här ser storyn ut:

 

Ira Losco född den 31 juli 1981 i Sliema på Malta representerade Malta i Eurovision Song Contest för första gången år 2002 i Tallinn med låten “7th Wonder” som kom på andra plats. Maltas hittills bästa placering ihop med Chiara – “Angel” från år 2005. Fjorton år senare stod det klart att Ira Losco skulle vara med i den maltesiska uttagningen på nytt. Dessutom med två låtar.

Maltas uttagning år 2016 bestod först av en semifinal med 20 bidrag och en avslutande final med 14 bidrag. Den ena låten “That’s Why I Love You” kvalificerade sig inte till final, vilket dock förhandsfavoriten “Chameleon” (Invincible) gjorde och vann. Efter finalen valde Ira att byta ut sin vinnarlåt mot en annan låt. Enligt regelverket för Maltas uttagning både till 2015 och 2016 var detta val absolut möjligt och för första gången genomförde man denna möjlighet genom att ta fram nio nya låtar internt plus en nyversion av “Chameleon” som spelades in och därefter fick en internationell jurypanel rösta fram en vinnare. Valet föll på “Walk on Water” skriven och komponerad av Ira Losco själv med de svenska låtskrivarna Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren och Molly Pettersson Hammar. Ira Losco tävlade alltså med “Walk On Water” i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm och placerade Malta till en 12:e plats med 153 poäng.

Se gärna hennes framträdande från nationella finalen här:


Läs gärna fler delar i serien genom att klicka på bilden nedan:

detillbakadragna


 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen