Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Röstningsordningen till finalen av Eurovision 2016

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2016. Efter jurygenrepet den 13:e maj (dagen före finalen) har EBU sammanställt resultatet och bestämt vilken ordning som alla 42 länder ska avlägga sina poäng i. Allt för att göra en så spännande omröstning som möjligt.

Första rösterna kommer att dyka upp från Österrike och allting avslutas med rösterna från värdlandet, alltså Sverige. Däremellan kommer vi att åka kors och tvärs mellan Europa och ungefär mitt i omröstningen landar vi i Australien. Enligt uppgifter från EBU kommer samtliga poänguppläsare, utom Frankrikes, att avge poängen på engelska. Frankrike kör som vanligt på franska. I år har EBU inte använt sig av någon slags algoritm för att bestämma ordningen.

Vänligen notera följande: Jury- och tittarrösterna väger exakt lika tungt. Först delar jurygrupperna ut sina poäng och därefter kommer programledarna att presentera hur många poäng respektive bidrag har fått av tittarna. Därför delar varje lands jury- och tittargrupp ut varsin 12-poängare, 10-poängare, 8-poängare osv. 7-1 poäng. Vi tittare kan alltså påverka lika mycket som juryn kan. Det är viktigt att komma ihåg!

 

Juryordningen

Så här ser ordningen ut (inom parentes står vilken person som kommer att presentera poängen):

 1. Österrike (Kati Bellowitsch)
 2. Island (Unnsteinn Manuel Stefansson)
 3. Azerbajdzjan (Tural Asadov)
 4. San Marino (Irol MC)
 5. Tjeckien (Daniela Písařovicová)
 6. Irland (Sinead Kennedy)
 7. Georgien (Nina Sublatti)
 8. Bosnien-Hercegovina (Ivana Crnogorac)
 9. Malta (Ben Camille)
 10. Spanien (Jota Abril)
 11. Finland (Jussi-Pekka Rantanen)
 12. Schweiz (Sebalter)
 13. Danmark (Ulla Essendrop)
 14. Frankrike (Elodie Gossuin)
 15. Moldavien (Olivia Furtuna)
 16. Armenien (Arman Margaryan)
 17. Cypern (Lukas Hamatsos)
 18. Bulgarien (Anna Angelova)
 19. Nederländerna (Trintje Oosterhuis)
 20. Lettland (Toms Grevins)
 21. Israel (Ofer Nachshon)
 22. Vitryssland (Uzari)
 23. Tyskland (Barbara Schöneberger)
 24. Ryssland (Nyusha)
 25. Norge (Elisabeth Andreassen)
 26. Australien (Lee Lin Chin)
 27. Belgien (Umesh Vangaver)
 28. Storbritannien (Richard Osman)
 29. Kroatien (Nevena Rendeli)
 30. Grekland (Constantinos Christophorou)
 31. Litauen (Ugne Galadauskaite)
 32. Serbien (Dragana Kosjerina)
 33. Makedonien (Dijana Gogova)
 34. Albanien (Andri Xhahu)
 35. Estland (Daniel Viinalass)
 36. Ukraina (Verka Serduchka)
 37. Italien (Claudia Andreatti)
 38. Polen (Anna Popek)
 39. Slovenien (Marjetka Vovk)
 40. Ungern (Csilla Tatár)
 41. Montenegro (Danijel Alibabic)
 42. Sverige (Gina Dirawi)

 

Efter att juryns poäng är utdelade kommer programledarna Måns Zelmerlöw & Petra Mede att ansvara för att dela ut tittarnas poäng. Istället för att ånyo kontakta alla poänguppläsare igen kommer bidragens totalsummor att delas ut. Till exempel, om Land A har fått 10 tittarpoäng så delas dessa ut direkt istället för att kontakta alla de länder som gett dessa 10 poäng. Man börjar från landet som fått lägst poäng och arbetar sig sedan uppåt. Precis som i svenska Melodifestivalen, med skillnaden att det ikväll är 26 bidrag som får poäng istället för 12 som i Melodifestivalen…

 

Kommentera gärna ordningen!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen