Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

16 år sedan Eurovision 2000 – i Globen!

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NOSTALGI. Fredagen den 13 maj 2016 hade det gått exakt 16 år sedan Eurovision Song Contest senast avgjordes i Globen. Samma dag, men nu 16 år senare, skulle 42 jurygrupper i Europa och Australien avgöra vem som ska ta hem segern i Eurovision 2016. En sak är klar – och det är att Danmark kunde inte ta hem segern.

Det var den allra första Eurovisionen på det nya millenniet som skulle avgöras i Sverige. Efter att Charlotte Nilsson (nu Perrelli) hade vunnit den sista Eurovisionen på 1900-talet så blev det alltså Sveriges tur att arrangera tävlingen. Detta var dock inte första gången som Sverige fick arrangera tävlingen utan fjärde gången. Tidigare hade tävlingen gått av stapeln i samtliga tre storstäder Stockholm (1975), Göteborg (1985) och Malmö (1992), och valet föll även denna gång på Stockholm.

24 länder deltog det här året och detta var på den tiden när det inte fanns någon semifinal/er i tävlingen utan endast en final. Bosnien-Hercegovina, Litauen, Polen, Portugal och Slovenien avstod tävlan medan Finland, Makedonien, Rumänien, Ryssland och Schweiz återkom. Lettland gjorde debut och Israel blev första land ut på scenen. Något särskilt tema kring tävlingen fanns inte, mer än att logotypen var formad efter läppar, som också användes under programmets gång.

Sverige representerades av Roger Pontare som framförde låten “When Spririts Are Calling My Name” som slutligen blev åtta i finalen.

Förutom bidragen hade det här årets tävling en mycket spektakulär inledning som skedde i mörker, där en kamera långsamt zoomade in på en ensam tjej på scenen som till slut ropade “Good Evening Europe” varpå arenan tändes upp och publiken jublade.

I en bakom kulisserna-filmad dokumentär på SVT:s Öppet arkiv finns mer att tillgå om tävlingen och arbetet bakom den. Något som är intressant att notera är hur SVT var först ut med det som idag används som LED-väggar, något som nu på senare år (och framförallt i år) blivit vardagsmat i tävlingen. Att det nu är väldigt mycket mer fokus på show än enbart på musiken. Fördel eller nackdel är svårt att sia om.

Vi kan även notera att 14 av 24 länder som tävlade i finalen år 2000 faktiskt är med och tävlar i finalen 2016, och två av dessa länder (Kroatien och Österrike) har lyckats få exakt samma startnummer som då – 17 respektive 24. Så nog är det intressant med samma arena – år 2000 vs. år 2016 en sådan här uppmärksammad dag. Den enda stora skillnaden är att det kan inte längre bli en dansk repris till segern, utan nu kommer någon annan att vinna. Ryssland och Lettland hamnade då tvåa respektive trea, så kanske vill de ha revansch från då, vilket är mycket möjligt scenario.

 

Fakta ESC 2000

  • Antalet deltagande länder: 24
  • Debutant(er): Lettland
  • Återkommare: Finland, Makedonien, Rumänien, Ryssland och Schweiz
  • Tillbakadragare: Bosnien-Hercegovina, Litauen, Polen, Portugal och Slovenien
  • Programledare: Kattis Ahlström och Anders Lundin
  • ESC-chef: Christine Marchal-Ortiz
  • Regissör: Marius Bratten
  • Mellanakt: “Once Upon a Time Europe Was Covered With Ice” film
  • Vinnande land: Danmark (Olsen Brothers med “Fly on the Wings of Love”)

 

Sveriges representant Roger Pontare:

 

Omröstningen:

 

Vinnarna:

 

Vad minns du från Eurovision 2000? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen