Uppdatering kring språkval i Eurovision Song Contest (december 2015)


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

sprak_statistik_head

Ett urval av titlar på bidrag som tävlat i ESC mellan åren 1999-2015. Grafik: ESC-Panelen.

KRÖNIKA – UPPFÖLJNING. I slutet av oktober publicerade vi en krönika om engelskans dominans i Eurovision gällande språkval till bidragen. Enligt vår undersökning framförs 6 av 10 bidrag årligen på engelska till förmån för andra språk. Nu tänkte vi göra en uppdatering med kommentarer från ESC-chefen Jon Ola Sand.

Sedan år 1999 är det tillåtet för alla länder att sjunga på vilket språk man önskar i Eurovision Song Contest. Tidigare år (1966-1972 och 1973-1998) fanns det nämligen en regel som endast tillät att länder framförde bidragen på något av landets officiella språk. Detta innebar att det då bara fanns tre länder som fick tävla på engelska: Irland, Malta och Storbritannien. Men efter 1999 ströks denna regel och sedan dess har också en majoritet årligen sjungit på engelska.

 

Undersökning – hur ligger det till?

Vi på ESC-Panelen gjorde därför en statistisk undersökning som kom fram till följande:

Det som blir tydligt är att engelskan är dominant, år efter år, och nådde sin kulmen år 2014 och 2015 då 8 av 10 bidrag framfördes på engelska. Genom åren har det också bara varit en enda låt som lyckats vinna Eurovision på annat språk än engelska, nämligen Serbiens bidrag “Molitva” år 2007 (förvisso vann Ukraina 2004 med “Wild Dances” som framfördes på engelska och ukrainska, så det blir 1,5 vinnarlåt på annat språk än engelska).

Det gick även att utläsa vilka länder som valde engelska respektive annat språk i första hand. De länder som helst väljer engelska är länder i Nord-, Central- och Östeuropa, medan Balkanländerna och länderna kring Medelhavet helst framträder på annat språk.

Resultatet av undersökningen går att ta del av i grafen här nedanför:

sprak_statistik_antal

Bilden visar hur många länder som varje år har sjungit på engelska, andra språk än engelska samt engelska i kombination med annat språk.

 

 

Vi frågar ESC-chefen om EBU:s åsikt i frågan

jonola

Foto: Sander Hesterman/EBU.

Hur ställer sig EBU i frågan? Vi mejlade till Eurovision-chefen Jon Ola Sand som gav följande svar:

Engelska är ett språk som vi delar i Europa. De flesta under 30 år kan tala och läs användbar engelska. Det är också så att det mesta av internationell popmusik (som säljs/delas/lyssnas på i mer än ett land) har engelska texter.

Vi har ingen önskan om att begränsa användningen av engelska texter i ESC. Det måste ges en hög grad av konstnärlig frihet att uttrycka sig på det språk man känner passar bäst. En text på engelska når ut bredare, och kan förstås bättre av de flesta. ESC måste uppfattas relevant både som tävling och musikplattform.

Med det sagt ser vi med stor glädje att flera länder väljer att använda sitt eget språk, och att det också går att vinna ESC utan att sjunga på engelska (senast 2007 med Marija Šerifović).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen