Krönika: När får vi se Liechtenstein och Vatikanstaten göra debut i Eurovision?


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

liechtenstein

Liechtenstein är en av två ministater i Europa som ännu inte deltagit i Eurovision. Foto: Michael Schneider.

KRÖNIKA. Sedan Eurovision Song Contest startade år 1956 så har i princip alla europeiska länder deltagit minst en gång. Men det finns undantag för några stater, som exempelvis Liechtenstein och Vatikanstaten. Dessa två ministater har vi ännu inte sett delta i tävlingen. Kommer vi någonsin få se de debutera i tävlingen?

Skulle det vara en omöjlighet att få se fler länder i ESC numer? Vi har fått se Australien som senast debutant ifjol men är Europa mätt? ESC-Panelen tror inte det. Det handlar bara om tid.
På frågan varför de inte är med så tänkte vi därför försöka bena ut det nu lite grann.

 

Liechtenstein

För Liechtensteins del får vi börja med att backa bandet till mitten av 1970-talet nämligen år 1976, då det såg ut som att landet skulle tävla med ett bidrag. Men detta drogs tillbaka.
År 2008 startades den första nationella TV-kanalen i landet, 1FLTV. Denna kanal är dock inte med i EBU men har sedan dess, enligt olika källor, försökt komma med i tävlingen. Det sägs att det finns ett intresse hos detta TV-bolag att delta, men att EBU-medlemskapet sägs kosta på tok för mycket.

Men om vi för ett ögonblick tänker bort ekonomin och tar fram ett framtidsscenario där Liechtenstein deltar i ESC, så blir frågan: vem ska landet skicka till tävlingen? Vi har hittat en artist som skulle vara möjlig, nämligen sångaren Al Walser. Han är född i Schweiz (hans mamma kommer från Liechtenstein) men numera bosatt i Los Angelses i USA, och släppte år 2008 ett musikalbum vid namn Heart Breaker.

Låten ”I Can’t Live Without You”, som släpptes år 2012, är ett exempel på en låt som skulle kunna vara ett exempel på en bra låt för Liechtenstein.

 

 

Vatikanstaten

Världens minsta stat ligger i Italiens huvudstad Rom, har mindre 1000 invånare och är kända för att vara Påvens hemland. Det finns en radiokanal i Vatikanstaten som heter RV (Vatikanradion) som har funnits sedan år 1931. Man sysslar även med TV-sändningar, men dessa kom igång först under 1990-talet. Reklam visas på TV-kanalen men det ska vara reklam som “uppfyller höga moraliska krav”.

Enligt olika källor så har Vatikanstaten tidigare tackat nej att delta i ESC på grund av att man i stort sett enbart sänder religiösa program. Därmed sägs det att glittriga schlagersändningar passar liksom inte in i tablån. Men visst vore det skoj att se Vatikanstaten bli representerat i Eurovision?

Om vi precis som i fallet Liechtenstein ändå skulle få se ett tävlande av Vatikanen i Eurovision – vem skulle landet då skicka för artist? Vår gissning är att det skulle bli något slags italiensk operanummer som gör något moraliskt dramatiskt nummer. Eller så blir det sjungande nunnor (eller munkar), kanske som de som försökte få tävla för Malta ifjol:

Vem som än skulle få representera Vatikanen i Eurovision så skulle det vara helt underbart att få se de tävla. Och skulle Vatikanen vinna så skulle Eurovision tvingas att arrangeras utomhus för första gången…

 

Andra länder som skulle kunna debutera i Eurovision

Det finns såklart en del andra länder i Europa som skulle kunna tävla i Eurovision. I många fall handlar det dock om att de just nu tävlar under andra länders flagg. Exempelvis Katalonien, som tidigare i höstas förklarade att de ska påbörja en självständighetsprocess från Spanien. Om detta slutligen blir verklighet så skulle Katalonien kunna bli en tävlande i ESC, istället för att behöva tävla under spansk flagg som det är idag.

 

Länder som försökt komma med

Sedan finns länder som uttryckt starkt intresse att delta, men som av olika anledningar ej får vara med. Ett sådant exempel är Färöarna som till 2016 uttryckte intresse att delta. Men på grund av att landet tillhör Danmark så går det inte. Kosovo är ett annat land som vill vara med men som inte får. Även Kazakstan har enligt uppgifter sedan år 2008 försökt komma med i EBU. Landet har en liten landremsa i Europa men ligger i stort sett i Asien. Palestina har även de försökt komma med i EBU och delta i ESC. De vill eller har åtminstone velat vara med men har inte lyckats komma med.

Hösten 2014 ett starkt intresse hos Skottland att göra debut i ESC. Då hölls en folkomröstning i landet (likt den i Katalonien) om man skulle göra sig självständig från Storbritannien eller ej. Majoriteten röstade dock för att stanna kvar i unionen, varför det nu istället ser mörkt ut för Skottland att få tävla under egen flagg i ESC. Men man vet aldrig hur det kan bli. Kanske blir det ett scenario i ESC 2050 där England, Wales, Skottland och Nordirland tävlar som egna länder i Eurovision Song Contest?

 

Länder som kom med men som ej ställde upp

Bland länder som anmälde sig och som hoppade av finns det två kända exempel. Det första fallet är Libanon som de facto anmälde sig att delta i ESC 2005, men hoppade av på grund av att de inte fick avbryta sändningen när Israels artist skulle framträda. Efter detta har de inte velat vara med. Det andra fallet är Tunisien som precis som Libanon skulle ha deltagit i ESC, fast år 1977, men de hoppade också av p.g.a. Israels medverkan det året. Sedan dess har det inte hörts så mycket om det finns något intresse i landet att göra ett nytt försök.

Förhoppningsvis får vi se Libanon eller Tunisien göra nya försöka att komma med. Marocko kanske gör comeback en vacker dag eller andra länder kring Nordafrika och Mellanöstern. Med detta sagt hoppas vi att fler länder kommer att dyka upp i ESC i framtiden. För det vore roligt om det skulle hända!

Vår fråga till dig som läser detta inlägg: vilket/vilka länder skulle du vilja se debutera i Eurovision Song Contest?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen