Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 8

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 4 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1973 och 1974!

 

1973: Malta/Nova

Musikgruppen Malta bestod av sångarna Claes af Geijerstam och Göran Fristorp, som år 1973 gick ihop till en duo som de kallade Malta som tävlade i Melodifestivalen samma år. Deras tävlingsbidrag “Sommaren som aldrig säger nej” skrevs av Lars Forssell, Monica och Carl-Axel Dominique. Det här året valde Sveriges Radio-TV att bjuda in låtskrivare till tävlingen som sedan fick skriva egna bidrag till en utvald artist eller grupp, och artisterna fick själva välja dirigent.

I finalen var det sedan en expertjury som röstade fram vinnaren. Som kanske ni förstår blev Malta segrande. En notering kan göras att ABBA ställde upp och tävlade det här året men blev bara trea med sin låt “Ring ring”. De skulle dock ställa upp igen året därpå.

Men Maltas namn fick duon inte behålla till ESC och detta för att inte förväxla det med ön Malta (trots att ön Malta inte tävlade i ESC det här året). Så i ESC blev Malta Nova istället. EBU hade också valt att justera språkregeln så att man nu fick sjunga på vilket språk man ville. Novas sångare ville därför sjunga låten på engelska. Ett genidrag kanske eftersom att Sverige hamnade på femte plats i resultattabellen. Det här året debuterade för övrigt Israel i tävlingen, och de blev därmed det första icke-europeiska landet som deltar i ESC.

Gruppen Malta/Nova blev inte särskild långlivad utan varade bara under 1973. Göran Fristorp kom dock att tävla i Melodifestivalen igen ytterligare tre gånger under 1970-talet, medan Claes af Geijerstam aldrig mer tävlat i Melodifestivalen. Göran Fristorp har istället blivit vis-sångare och har släppt ett stort antal album under hela sin karriär. Idag är han 67 år gammal. Claes af Geijerstam har istället arbetat som musikproducent, dj, lett olika TV-program och satt åren 2004-2006 med i Idoljuryn. Han är idag 69 år gammal.

 


 

1974: ABBA

ABBA är en av världens mest kända popgrupper som trots att det har gått mer än 30 år sedan gruppen lades ned fortfarande säljer guld. Gruppen bestod av Björn Ulvaeus, Agneta Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, som alla hade haft framgångar som solosångare. De formades i början av 1970-talet då de gav ut singelskivor och år 1973 då de deltog i Melodifestivalen med låten “Ring Ring”, som dock bara kom på tredje plats. De försökte att komma med igen året därpå och lyckades med låten “Waterloo” som tog hem hela segern både i Melodifestivalen och i ESC – Sveriges första seger i ESC!

Melodifestivalen 1974 hade tio tävlande, förutom ABBA fanns även bl.a. Östen Warnerbring med för sjunde (och sista) gången. Expertjuryn slopades och istället fick jurystäder rösta fram vinnaren. I ESC tävlade 17 länder där Sverige vann.

“Waterloo” blev en stor hit i flera länder i Europa och i USA och de följande åren skulle det bli fler och fler. År 1977 gjordes det en dokumentär om gruppen framförallt när de var i Australien på turné. Dessa världsturnéer fortsatte ett par år till och i slutet av 1981 gavs sista albumet ut, följt av ett sista gemensamt år under ABBA-namnet. Gruppen tog sedan en paus på obestämd framtid som gällt än idag.

Efter nedläggningen har både Björn & Benny samarbetat mycket kring musikalerna Chess och Mamma Mia!, medan både Anni-Frid och Agnetha har givit ut soloalbum. Benny Andersson har också haft stora framgångar med sin orkester.

Det har länge talats och tjatats om en återförening av ABBA, som aldrig har blivit av. Däremot har ABBA fortsatt att sälja extremt bra skivmässigt och det finns mycket ABBA kvar, något man kan se på ABBA-muséet i Stockholm.