Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 6

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 2 december, avslutar vi 60-talet med en presentation, men imorgon blir det dubbelt upp som vanligt.

 

1969: Tommy Körberg

Tommy Körberg föddes 4 juli 1948 i Norsjö i Västerbotten är en av Sveriges främsta sångare genom tiderna. Redan som femåring debuterade han vid Ronneby Brunn och har under hela livet sysslat med musiken. Inte minst i musikaler och revyer. Vid denna tidpunkt, på 60-talet, hade han etablerat sig genom gruppen Bootleggers. 1969 gjorde han solodebut med albumet Nature Boy och gjorde även debut i Melodifestivalen samma år med låten “Judy min vän”.

Melodifestivalen 1969 var en något speciell uttagning då Sveriges Radio-TV först utsåg 10 artister och därefter fick vem som helst skicka in låtar till artisterna, varpå artisterna själva fick välja bland de inskickade låtarna vilken de ville tävla med. I finalen, som avgjordes den 1 mars, röstade sedan 11 jurygrupper fram vinnaren. För första gången hamnade två bidrag på samma totalpoäng varför en andra röstningsomgång fick påbörjas. Det stod mellan Jan Malmsjös “Hej Clown” och Tommy Körbergs “Judy min vän”, där det blev den senare som tog hem hela segern.

Trots allt var det mycket nära att det inte blev någon ESC-resa för Tommy eftersom att ESC avgjordes i Spanien, som på den tiden var fascistiskt. Men väl på plats hade Tommy Körberg 15 motståndare och hamnade slutligen på delad niondeplats. Unikt för året blev att fyra länder (Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Spanien) hamnade på delad förstaplats. Då det inte fanns några regler om skiljeomröstning i ESC (som det fanns i Melodifestivalen) så beslöt EBU att alla fyra skulle vinna. Detta gjorde att en del länder, bl.a. Sverige avstod tävlan i ESC tills en skiljeomröstningsregel tillkom. Vilket också gjordes två år senare.

Vi får anledning att återkomma till Tommy Körberg senare i kalendern eftersom att han fortsatte att tävla i Melodifestivalen.