Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 5

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 1 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1967 och 1968.

 

1967: Östen Warnerbring

Östen Warnerbring föddes den 22 november 1934 i Malmö. Han gjorde sig främst känd som artist, låtskrivare och textförfattare och hade stor karriär från 50-talet och framåt. Bland annat deltog han i Melodifestivalen vid ett antal tillfällen och vann densamma två gånger dock räknas endast en vinst då han bara fick åka och tävla i Eurovision det här året. Fram till det här året hade han deltagit tre gånger i Melodifestivalen.

Sveriges Radio-TV gjorde inga nämnvärda förändringar i Melodifestivalen det här året förutom på två punkter: att tävlingen fick sitt nuvarande namn (Melodifestival) och att vem som helst nu kunde skicka in ett bidrag. 10 bidrag togs ut till tävlan där låten “Som en dröm” som Östen Warnerbring framförde vann. Äntligen fick Östen åka till Eurovision.

Väl i Eurovisionen, som detta år ägde rum i Wien i Österrike, fick Östen tävla som nummer 7 av 17 och slutade efter poängöverläggningen på åttonde plats. Storbritannien tog istället hem segern, vilket var landets första seger. Schweiz slutade sist.

Östen fortsatte karriären i musikens spår, bl.a. några ytterligare försök i Melodifestivalen, även om han under 70-talet försökte sluta sjunga schlagers för att övergå till andra genrers istället. Under 80-talet tog han det lugnare av sjukdomskäl men fortsatte karriären i vartfall, bl.a. som programledare på Svensktoppen. Han roade publiken in i det sista.

Han avled den 18 januari 2006, 71 år gammal.

 


 

1968: Claes-Göran Hederström

Claes-Göran Hederström föddes den 20 oktober 1945 i Danderyd i Stockholm. Han gjorde TV-debut 1967 i programmet Minishow och året därpå ställde han upp i Melodifestivalen som han också vann. Låten han tävlade med hette “Det börjar verka kärlek banne mig” och skrevs av Peter Himmelstrand.

I Melodifestivalen 1968 valde Sveriges Radio att först välja ut artisterna och därefter valdes låtar genom en allmän inskickning. Finalen hölls på Cirkus i Stockholm och avgjordes genom 11 jurygrupper som representerade varsin stad.

I Eurovision 1968, som hölls i London i Storbritannien, deltog 17 länder. Sverige tävlade som nummer åtta och fick ihop 15 poäng vilket räckte till seger. Värdlandet slutade på andra plats bara en poäng efter vinnarlandet Spanien.

Claes-Göran fick i och med sin seger i Melodifestivalen en hit som låg etta på Svensktoppen och Kvällstoppen under våren 1968. Samma år gjorde han en turné med en rad andra artister. Han försökte år 1973 att vinna Melodifestivalen igen, men då slutade han på åttonde plats. Han har annars legat på Svensktoppen hela åtta gånger och medverkat i ett antal TV-program. Under 80-talet tog han en paus från artistlivet men återvände under 90-talet och i Melodifestivalen 2002 gjorde han comeback som gästartist i en deltävling.

I en tidningsintervju med HD inför sin 60-årsdag år 2005 meddelade han att han att han ibland gör företagsgig där han sjunger covers på 60-talslåtar.