Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 22

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 18 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 2002 och 2003.

 

2002: Afro-Dite

Gruppen Afro-Dite består av Kayo Shekoni, Gladys del Pilar och Blossom Tainton. Gruppen bildades för Melodifestivalen 2002, Året efter var de med i Melodifestivalen med låten “Aqua Playa” igen men denna gång slutade de på en sjunde plats i finalen. 2007 tog de en paus men gruppen återuppstod igen 2011 för att återigen vara med i Melodifestivalen 2012. Då med låten “The boy can dance” som slutade på en sjätte plats i deltävlingen i Växjö de året. Just är Afro-Dite aktuell med krogshowen “Motown” på Berns i Stockholm.

2002 var året då Melodifestivalen blev en turné med flera deltävlingar och det blev en stor succe! Kristin Kaspersen och Claes Åkesson var det som var värdar för showen. Eftersom det var Vinter-OS det här året så startade Melodifestivalen redan i januari, när de fyra deltävlingarna hade genomförts då tog programmet en paus i två veckor på grund av sporten så Tittarnas val sändes den 22:a februari och finalen den 1:a mars

ESC detta år hölls i Estlands huvudstad, Tallin. Det var länge oklart om Estland skulle lyckas kunna hålla ihop en show ekonomiskt men efter att Sverige och Finland gått in med pengar kunde Estland ro hem det. Lettland vann tävling. Lettland skulle inte vara med men när Portugal inte tänkte delta då tog Lettland deras plats. Afro-Dite och Sverige hamnade på en åttonde plats.

 


 

2003: Fame

Gruppen Fame bildades i TV-programmet Fame Factory år 2002 och bestod av Jessica Andersson och Magnus Bäcklund. Tillsammans fick de många succéer ihop, inte minst genom gruppens deltagande i Melodifestivalen 2003 som de också vann. Därmed fick gruppen representera Sverige i ESC. Jessica Andersson är född den 27 oktober 1973 i Stockholm men växte förutom i Stockholm även upp i Hagfors, Lidköping och Skövde. Sedan 1997 är hon dock bosatt i Trollhättan. Innan hon ställde upp i Fame Factory hade Jessica arbetat som sångerska i en krogshow och som fotomodell. Magnus Bäcklund är född den 16 november 1965 i Storfors i Värmland, men är idag bosatt i Vårdnäs i Linköpings kommun. Innan Bäcklund deltog i Fame Factory hade han synts i TV-sammanhang en gång tidigare, då i TV4-programmet Sikta mot stjärnorna.

SVT fortsatte att hålla Melodifestivalen lika stor som den hade varit år 2002, och detta för att formatet visat sig fungera väldigt bra. Under sommaren och hösten 2002 hölls en öppen antagning, där vem som helst som var svensk medborgare fick skicka in bidrag. En urvalsjury valde sedan ut 32 låtar vilka fördelades på fyra deltävlingar (8 per deltävling). Precis som tidigare röstade tittarna per deltävling vidare två bidrag till final och två bidrag till uppsamlingsheatet, som denna gång hette Tittarnas val. Nytt för året blev att tittarna avgjorde vilka 2 av 8 bidrag i uppsamlingsheatet som skulle få gå till finalen. I finalen tävlade sedan 10 bidrag där 11 jurystäder och tittarna röstade fram vinnaren.

Efter juryrösterna ledde Fames låt “Give Me Your Love” med 108 poäng, tätt följd av Jill Johnsons “Crazy in Love” på 100 poäng. Men då Jill Johnson bara fick 22 poäng av tittarna och Fame fick maxpoängen 132 så vann Fame med totalt 240 poäng. På andra plats hamnade duon Pernilla Wahlgren & Jan Johansen med låten “Let Your Spirit Fly”.

Det blev alltså Fame som fick tävla för Sverige i ESC 2003, där hela 26 länder deltog. Nytt rekord för en enskild ESC-final. Sverige gick ut som näst sista land och hamnade efter poängomröstningen på femte plats. Det blev istället Turkiet som tog hem segern, men denna seger var knapp för bara två poäng efter hamnade Belgien och bara poäng efter de kom Ryssland. Spänningen var olidlig ända in i sista omröstningen. Allra sist blev Storbritannien, vars artist Jemini hade sjungit falskt i tre minuter. De blev också utan poäng – vilket var första gången för Storbritanniens del. En annan intressant notering var att 2003 blev första gången som Grekland och Turkiet gav varandra poäng liksom första gången Cypern gav Turkiet poäng. Detta hade aldrig tidigare hänt i tävlingen.

Året efter ESC 2003 ställde Fame upp i Melodifestivalen igen, denna gång med låten “Vindarna vänder oss”. De tog sig då som nu till final, men slutade på sjätte plats. Samma sommar och även sommaren därpå medverkade de i Diggiloo-turnén. Gruppen hann släppa ett album och 6 stycken singlar innan de våren 2006 gick skilda vägar. Både Andersson och Bäcklund ställde nämligen samma år upp som soloartister i Melodifestivalen, där bara Magnus tog sig till final. Jessica Andersson har därefter återkommit till Melodifestivalen ytterligare tre gånger (2007 med låten “Kom”, 2010 med låten “I Did It For Love” och 2015 med “Can’t Hurt Me Now”) varav samtliga gånger gick hon till final. Men har inte vunnit. Magnus Bäcklund har däremot hållit sig undan festivalen efter sin solomedverkan 2006.