Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 16

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 12 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1990 och 1991.

 

1990: Edin-Ådahl

Gruppen Edin-Ådahl var en kristen popgrupp. Gruppen bestod av två brödrapar, Edin och Ådahl. Lasse och Bertil var bröderna Edin och bröderna Ådahl bestod av Frank och Simon. Gruppen kom från Gävle och uppträdde mycket på kyrkor både innan och efter Melodifestivalen. Gruppen splittrades 1994 och efter det är det ingen av bröderna som har nått lika höga höjder som det gjorde 1990. Frank Ådahl har gjort rösten till Mufasa i Lejonkungen.

Melodifestivalen 1990 var ett kändistätt Melodifestivalsår med bland annat Peter Jöback, Carola Häggkvist och Lotta Engberg. Det var tio låtar som deltog i tävlingen som hölls på Rondo i Göteborg. Programledaren var Carin Hjulström och hon fick mycket kritik för att bland annat svor åt kapellmästaren Curt-Erik Holmkvist.

Carola Häggkvist gjorde comeback i tävlingen detta år efter sju års uppehåll. Carola var vi denna tid med i församlingen Livets Ord och hade innan tävlingen sagt många kontroversiella uttalanden. När hon uppträdde slogs Nackamasten ut så hennes framträdande visades inte för Stockholmarna utan kabel-tv. Det var ett elfel som gjorde att masten slogs ut och inte sabotage som bland annat Carola trodde.

Det var elva jurygrupper som delade ut poäng mellan 1-12 poäng så alla bidrag fick poäng. “Som en vind” fick fyra 12 poängare och sammanlagt 99 poäng. Närmast utmanare var Carola Häggkvist men hon fick 84 poäng. Sist kom “Symfoni” med Loa Falkman som 26 år efter blivit en av de kändast låtarna från 1990 trots att den kom sist.

Eurovision Song Contest 1990 hölls i Zagreb efter att Jugosalvien vunnit tävlingen 1989. Tävlingen fick utstå hård kritik bland annat för att Spanien tvingades göra om sitt nummer på grund av teknikstrul. Edin-Ådahl gick ut som nummer 18 av 22 tävlande. Efter Sverige startade Italien som vann tävlingen med “Insime 1992”. 149 poäng fick Italien. Edin-Ådahl skrapade ihop 24 poäng och slutade på en 16:e plats.

 


 

1991: Carola Häggkvist

Carola Häggkvist föddes 1966 och växte upp i Norsborg utanför Stockholm. I mellanstadiet började hon sjunga och kom snart in på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Hon deltog redan tidigt i talangtävlingar, bl.a. 1977 års “Nya Ansikten” som hon vann. Samma år gjorde hon även sitt första TV-framträdande i “Hylands hörna”. I sina tidiga tonår sjöng hon även i det Stockholmsbaserade hårdrocksbandet “Stand by”. Under denna tid kom hon även i kontakt med skivbolagsdirektören Bert Karlsson, som i efterhand hävdat att det var han som “upptäckte” henne. Detta är dock omstritt då hans rival Billy Butt men även Lennart Hyland gjort anspråk på detta.

1991 var det så åter dags igen för Malmö att stå som värd för Melodifestivalen. Programledare var Harald Treutiger och Kapellmästare var Anders Berglund. SVT tog återigen in systemet där man har två omgångar. I ena omgången sållas hälften av låtarna bort. I finalen var det fem låtar som gjorde upp om vinsten. Elva jurygrupper delade ut poäng från ett till åtta. Carola fick högsta poäng av alla utom tre jurygrupper (Umeå, Norrköping och Stockholm) . Det blev en utklassningsseger och till tvåan “Ett liv med dig” framfört av Towe Jarneek var det hela 32 poäng

1991 års ESC hölls i Rom och är klassade som den sämst genomförda tävlingen i ESCs historia. Det var mycket teknikstrul och lite mat till artisterna. Sammanlagt 22 artister deltog och Sverige gick ut som åttonde land. Efter Sverige gick Frankrike ut. Sverige och Frankrike skulle sedan slåss om vinsten och det var otroligt jämt. Båda länderna slutade på 146 poäng. Man fick särskilja länderna åt genom att räkna 12 poängerna. Både Sverige och Frankrike hade samlat ihop fyra stycken. Då var man tvungen att räkna 10 poängerna, och där drog Sverige det längsta strået då Carola fått fem stycken 10 poängerna. Frankrike samlade endast ihop två stycken. Carola tog alltså hem segern och tog Sveriges tredje vinst i Eurovision Song Contest.