Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 4

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 30 november, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1965 och 1966.

 

1965: Ingvar Wixell

Operasångaren Ingvar Wixell föddes den 7 maj 1931 i Luleå, där han växte upp i en musikalisk familj. Han sjöng i kör och lärde sig spela altviolin och gick på sångstudier. 1955 tog han examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Samma år medverkade han i operaföreställningen Trollflöjten på Riksteatern.

År 1965 erbjöds Ingvar att medverka i Melodifestivalen (som då hette Svensk sångfestival) och då som enda artist. Detta för att Sveriges Radio TV ville fokusera på melodierna och inte på artisterna. Sverige hade året innan stått över deltagande p.g.a. en artiststrejk. Radion bjöd in kompositörer att göra låtar och valde slutligen ut sex stycken melodier som Ingvar Wixell framförde. Därefter fick 11 jurygrupper, som representerade svenska städer, rösta fram vinnarmelodin. Det blev “Annorstädes vals” som skickades till Eurovision.

ESC 1965 hölls i Neapel i Italien och detta år deltog hela 18 länder, nytt rekord. Inför tävlingen gjorde Sverige en mindre kupp och översatte tävlingsbidraget till engelska, något reglerna på den tiden inte sade emot. Däremot upprördes EBU av detta och införde strängare regler året därpå. Sverige tävlade på #10 och hamnade också på den slutpositionen efter juryöverläggningarna medan det blev Luxemburg som tog hem segern.

Ingvar Wixell återgick till att sjunga opera på olika scener runt om i världen. Han avslutade sin karriär på Malmö Opera med föreställningen Ariadne på Naxos år 2003.

Han avled den 8 oktober 2011, 80 år gammal.

 


 

1966: Lill Lindfors & Svante Thuresson

Lill Lindfors är född den 12 maj 1940 i Helsingfors, är en känd sångerska och skådespelerska som deltagit i både Melodifestivalen, filmer, teaterroller med mera.

Svante Thuresson är född den 7 februari 1937 i Stockholm, är känd jazzsångare som bl.a. deltagit flera gånger i Melodifestivalen.

Lill & Svante blev år 1967 en duo i Melodifestivalen eller Svensk sångfestival som den hette. De tävlade med låten “Nygammal vals” som också vann hela tävlingen det året. Festivalen hade gjorts om något efter många år med samma typ av system. Istället för att bara en artist framträdde med alla låtar gjordes en kombination av internval av bidrag och nationellt inskickning som slutligen gav 10 tävlande melodier. Denna gång framfördes alla låtar av en artist istället för två i två omgångar (även om Svante Thuresson deltog med två låtar). Sedan avgjordes festivalen med hjälp av 11 jurystäder.

Efter några år med besvikelser i Eurovision kom så Sverige med något som Europa tyckte om. Låten “Nygammal vals” tävlade som nummer 10 av 18 tävlande och slutade efter juryomröstningen på andra plats med 16 poäng. Österrike tog hem segern med nästan dubbelt så många poäng som Sverige.

Både Lill & Svante har efter detta år fortsatt med musiken. Lill fortsatte även på komik-spåret och teater medan Svante mer fokuserat på musiken och några ytterligare försök i Melodifestivalen.