Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 3

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 29 november, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1962 och 1963.

 

1962: Inger Berggren

Inger Berggren är född den 23 februari 1934 i Stockholm. Hon är sångerska som inledde sin karriär i Thore Swaneruds orkester och gjorde skivdebut 1952 men det var först under 60-talet som karriären tog fart. Inger deltog bl.a. i Melodifestivalen 1960 men utan att ta hem segern.

Till Melodifestivalen 1962 (som här hette Eurovisionsschlagern – svensk final) valde Sveriges Radio-TV som det hette då att bjuda in sju kompositörer som fick skriva varsin låt (dock kom två låtar att skrivas i par). Totalt tävlade 6 stycken melodier och även detta år framträddes varje låt av två olika artister och med två olika orkestrar; allt för att melodin skulle stå i centrum och inte artisten. Detta år var det tittarna som avgjorde finalen genom poströster. Vinnarmelodin blev “Sol och vår” som framfördes av Inger Berggren och Lily Berglund, men det var den förstnämnde som fick åka till Eurovisionen.

ESC 1962 avgjordes i ministaten Luxemburg där 16 länder tävlade denna gång. Sveriges Inger Berggren gick ut som nummer 6 och hamnade slutligen på delad sjunde plats med 4 poäng. Hela fyra länder fick dela på sistaplatsen detta år och dessutom poänglösa!

Efter ESC fick Inger Berggren en hit på Svensktoppen med låten Elisabeth serenade som låg på listan i 33 veckor. Hon fick år 1963 en hit med en egen version av låten Twist till menuett som också tävlade i Melodifestivalen men inte med Inger som artist. Hon var även kompositör till Towa Carssons Melodifestivalsbidrag Vem frågar vinden 1967. Under 70-talet satsade Inger på en karriär som musiklärare och hon medverkade även i filmerna Anderssonskans Kalle i busform (1973) och Sömnen (1984).

 


 

1963: Monica Zetterlund

Monica Zetterlund föddes den 20 september 1937 i Hagfors, var sångerska, revyartist och skådespelerska. Innan den karriären drog igång hade hon hunnit med att jobba både på Hagfors järnverk och på Televerket, samt uppträdda med sin pappas orkester. Under 1958 flyttade hon till Stockholm där hon började sin underhållningskarriär på riktigt, bl.a. deltog hon i kabaréföreställning år 1961 på Hamburger Börs. Samma år blev hon känd med jazzlåten “Sakta vi går genom stan”. 1962 deltog hon i Melodifestivalen men utan att vinna och 1965 medverkade hon i komedifilmen “Att angöra en brygga” som idag ses som en riktigt klassiker.

Till Melodifestivalen 1963 (eller Eurovisionsschlagern – svensk final som den då hette) gjordes några förändringar i tävlingsupplägget. TV tog in dubbelt så många bidrag som året innan, 12 stycken, varav hälften valdes ut internt. Istället för poströster togs en expertjury på tolv män in som bedömde alla bidragen. I övrigt var upplägget med att varje melodi hade två artister kvar samt två orkestrar. Juryn redovisade endast topp 3 i finalen där vinnarlåten blev “En gång i Stockholm” som både Monica Zetterlund & Carli Tornehave hade framfört. Det blev dock Monica som fick åka till ESC.

Eurovisionen arrangerades detta år i London i Storbritannien eftersom Frankrike som vunnit året innan inte hade råd att arrangera. 16 länder deltog vilket var lika många som det var 1962. Sveriges hopp Monica Zetterlund tävlade som nummer 13 men gjorde ingen större succé alls. Hon slutade på delad sistaplats med noll poäng med Finland, Nederländerna och Norge. Detta är dock den hittills enda gången som Sverige fått noll poäng i en final.

Efter ESC fortsatte Monica att spela in ett stort antal låtar och medverkade fram till början av 1990-talet i en stor mängd spelfilmer och revyer, framförallt HasseåTage-revyer. Hon fick även en hel del utmärkelser som Guldbagge för filmerna Äppelkriget och Utvandrarna.

Monica Zetterlund avled den 12 maj 2005, 67 år gammal.