Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 2

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 28 november, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1960 och 1961.

 

1960: Siw Malmkvist

Siw Malmkvist är född den 31 december 1936 i Landskrona (och fyller således 79 år i år). Hennes stora genombrott kom 1959 då hon blev värdinna åt Lennart Hylands program Stora famnen och samma år deltog hon i svenska ESC-uttagningen som hon vann men fick som vi berättade om igår inte tävla för Sverige i ESC. Men nu skulle hon få sin revansch.

Eurovisionsschlagern – Svensk final/Schlagerfinalen hette 1960 års Melodifestival och precis som året innan var det först åtta semifinaler som avgjorde vilka tävlande som skulle få vara med i finalen, som hölls den 2 februari. Nytt för denna gång var att TV ville att melodierna skulle stå i centrum och därför framfördes de fyra låtarna av två artister vardera samt med två olika orkestrar. Det var alltså fyra melodier och fyra artister men varje artist sjöng två låtar vardera. Det blev låten “Alla andra får varann” som vann.

Och precis som 1959 gjordes artistvalet till ESC internt där Siw Malmkvist valdes ut. Hon fick därför sin revansch även om hon slutade på tionde plats i Eurovisionen av 13 tävlande.

Siws karriär tog dock inte slut för det, tvärtom är hon idag lika aktuell som då. Hon har gjort otroligt mycket inom musikens, teaterns, filmens och musikalernas magiska värld.

 


 

1961: Lill-Babs

Barbro “Lill-Babs” Svensson född i byn Tå i Järvsö den 9 mars 1938. Hon fick sitt genombrott i början av 1950-talet och under resten av det decenniet blev hon en stor stjärna.

1961 fortsatte den svenska uttagningen att heta Eurovisionsschlagern – svensk final och behöll grundkonceptet att det var melodierna som tävlade istället för artisterna. Därför framfördes alla låtar två gånger av två olika artister och man hade precis som året innan två olika orkestrar. Men det var 6 låtar som togs ut till tävlan. Låten som segrade hette “April April” och framfördes av Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund. Men ingen av dessa två fick tävla för Sverige i Eurovisionen…

…för den uppgiften gick istället till Lill-Babs efter ingen direkt motivering från SR:s del. Hela 16 länder ställde upp i ESC och Sverige tävlade som nummer sju. Det här året blev det dittills sämsta året för Sveriges del då vi hamnade på 14:e plats. En notering kan göras att Frankrike tog hand om värdskapet då Nederländerna inte ville arrangera (trots att de vunnit året innan).

Lill-Babs har fortsatt varit en folkkär artist som precis som sina föregångare som tävlat för Sverige är.