Intervju med Ylva & Linda: Tvillingsystrarna är aktuella med låt i Schweiz uttagning


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

ylva_och_linda_persson

INTERVJU. Eurovision-säsongen 2016 har startat och de svenska låtskrivande tvillingsystrarna Ylva & Linda som vi har intervjuat tidigare är redo för nya utmaningar. Självklart passar ESC-Panelen på att ge en liten intervju med tanke på att de är högaktuella som artister med låten “Closer to my heart” som är med och tävlar i Schweiz onlineuttagning till Eurovision.

 

Hallå tjejer. För de som inte känner till er sedan tidigare. Berätta lite kort om er själva?

Hej! Vi har ett genuint intresse av Melodifestivalen och Eurovision sedan tidig ålder och har under 2013-2015 framgångsrikt tävlat som låtskrivare, producenter och körsångerskor med 12 låtar i nationella uttagningar till Eurovision i 8 länder och som bäst har vi placerat oss 3:a i Rumänien och Vitryssland och 4:a i Finland.
Vi tävlade även med två bidrag i Junior Eurovision för Irland och Ryssland nu under 2015. Dessutom är vi mycket aktiva för 2016 och tävlar i Schweiz uttagning, samt skickar och har skickat in bidrag till ca 10 länder.
Under våren har vi även skrivit och givit ut Malmös officiella Pride låt, vi blev finalister i Svensktoppen Nästa Västmanland och kom 3:a i Östersjöfestivalens Baltic Song Contest. Vi jobbar även med en showkör för barn.

 

Hur gick det med alla era bidrag i de nationella uttagningarna förra säsongen (2015) ? (Resultat och vilka framträdanden var ni mest nöjd med)

Vi lyckades få med flest bidrag av alla svenska låtskrivare i Eurovision 2015, vilket känns som den största bedriften. 4:e-placeringen i finalen med “Hold your colours” och same-duon Solju var särskilt kul eftersom vi även var på plats där som låtskrivare och fick känna hela atmosfären. Låten har stor plats i våra hjärtan och det var en unik idé att lägga in jojk.
Vi tycker också att 3:e-placeringen i finalen i Rumänien med Ovidiu Anton och “Still Alive” var väldigt välförtjänt. Han är en fantastisk sångare och gjorde en överraskande scenshow.
Att få med 2 bidrag av 15 i Vitryssland och dessutom köra på båda låtarna i livesändning var både kul och en enorm utmaning! Vi spenderade dessutom stor del av julen i Minsk!

 

Vad har ni gjort efter ESC-säsongen 2015?

Vi tävlade med två bidrag i Junior Eurovision för Irland och Ryssland nu under 2015. Dessutom är vi mycket aktiva för ESC 2016, vi gjorde Malmö’s officiella Pride-låt, vi blev finalister i Svensktoppen Nästa Västmanland och kom 3:a i Östersjöfestivalens Baltic Song Contest. Utöver det har vi haft flertalet spelningar och ikväll uppträder vi med en Eurovision-show på “Eurovision Club Germany annual convention 2015” i Köln.

 

Hur ser planerna ut för den kommande säsongen? (som har smygstartat med tanke på Schweiz onlineuttagning)

Vi planerar att totalt skicka in bidrag till 10 länder. Vi har valt att fokusera mer på de nordiska länderna i år för att se om vi har chanser och får se hur det går!

 

Varför bestämde ni er för att ladda upp er låt “Closer to my heart” till Schweiz onlineuttagning? Någon särskild anledning till det?

Vi tyckte det var spännande att skicka in en egen låt med oss själva som artister, då den möjligheten finns här och känner att “Closer to my heart” är en låt som vi står för till 100%. Den har samma känsla för oss som titeln, “Close to Our Hearts”.

 

Beskriv vad det är för sorts låt och Vad handlar låten om?

Det är en fräsch och glad uptempolåt som känns flirtig och har ett enkelt budskap om kärlek. Vi känner att låten representerar oss väldigt väl som sångerskor, låtskrivare, producenter.
Vi har samarbetat med Niclas Haglund på text och med vår eminenta och trogne gitarrist och basist Patric Skog.

Nedan kan ni lyssna på låten de tävlar med:

 

Den öppna omröstningen har varit igång sedan 2 november och stänger nu på måndag kl 8.00. Hur ska man göra för att rösta på er?

1. Gå till https://esc.srf.ch/de/ylva-linda
2. Trycka “Abstimmen” och välj 4 i listan för att rösta
3. Tryck “Stimmen absenden”
4. Skriv in telnummer “Handynummer”
5. Tryck “Abstimmen” och fyll sedan in sms-koden och trycka “Abstimmen” igen.
6. Klart och tusen tack för din röst!

 

Vilka fler länder kommer ni skicka in bidrag till? Hur många bidrag blir det ungefär att förvänta sig?

Vi skickar in bidrag till ca 10 länder beroende lite på regler och hur allt faller ut. Bl a de nordiska länderna, Malta, Österrike, Storbritannien, Vitryssland, Moldavien, Slovenien, Rumänien, Georgien mfl.

 

Om man är nyfiken på att höra mer av er. Hur går man till väga då?

Följ oss gärna på Youtube och Spotify och Facebook ger ut låtar och lägger ut information hela tiden.
Youtube: https://www.youtube.com/thecoverbox
Spotify: https://po.st/YlvaLindaSpotify
Facebook: https://www.facebook.com/ylvaandlindaonevoice/

 

Nämn fem Favoritbidrag från Eurovision Song Contest 2015?

Ryssland, Sverige, Estland, Malta & Norge.

 

Nämn fem Favoritbidrag från Melodifestivalen 2015?

Mariette, “Don’t Stop Believing”
Dinah Nah, “Make Me (La La La)”
Måns Zelmerlöw, “Heroes”
Molly Pettersson Hammar, “I’ll Be Fine”
Jessica Andersson, “Can’t Hurt Me Now”

 

Måns Zelmerlöw tog hem ESC i våras. Nu är det dags för Sverige att hålla i värdskapet på nytt. Vad tycker ni om det och vad är era förhoppningar?

Det är superroligt att tävlingen hålls i Sverige igen och Måns är väl värd vinsten! Det kommer vara höga förväntningar på Sverige att leverera en fullfjädrad och unik show och dom förväntningarna har vi såklart själva också. För fansens skull vore det bättre att hålla eventet i en större arena än Globen och man borde också lyssna mer på fansen i stort vad gäller showen samt utval av låtar i hela Eurovision. Det är viktigt att behålla fans som faktiskt engagerar sig år efter år.

 

Är det som låtskrivare eller artister vi kommer få se er framöver?

Vår förhoppning är att kunna delta i Melodifestivalen som låtskrivare och ev kör som vi gör i andra länder, men skulle frågan komma upp om vi vill vara artister är det självklart också aktuellt. Det är en tuff konkurrens och uttagningsprocess så det är bara att hålla tummarna och hoppas man någon dag får rätt match!

 

Vad skulle det betyda för er att någon gång framöver få med ett bidrag i ESC eller Melodifestivalen?

Det är vår stora dröm och ett mål vi haft sedan vi var 7 år så vi hoppas såklart nå dit inom snar framtid!

 

Vi har hört att ni ska uppträda på ett klubbevent i Köln ikväll. Berätta mer om det eventet och vad kommer ni framföra för låtar?

Det blir en spännande Eurovision-show i 2 set med blandade ESC-låtar från olika länder och tider, både på svenska, engelska och även turkiska och hebreiska!! Vi ser jättemycket fram emot att få åka och uppträda på Gloria Theatre och ge vårt allt och visa hur schlagers ska låta till en fullsatt publik på 300 personer! 🙂

 

Vad tycker ni om vår nya sajt ESC-Panelen och om sidan som helhet?

En mycket informativ och fräsch sajt med aktuella artiklar som absolut borde följas av alla aktiva ESC och Mello-fans!

 

Slutligen. Stort lycka till under säsongen 2015/16 och vi hoppas att vi får anledningen att återkomma till er framöver.
Kära läsare. Glöm nu inte att rösta på “Closer to my heart” här.

Tusen tack för intervjun och för all support! Stor kram till alla våra fans som fortsätter följa oss och vår musik!

 

 

Sammanställning av samtliga bidrag de tävlat med under 2013-2015:

De flesta av klippen är liveframträdanden. Är du intresserad av studioversionerna finns dessa på deras Spotify eller YouTube-kanaler, alternativt att ladda hem via Itunes. (Se ovan)

 

2013

2014

  • Ukraina – Natalia Valevskaya – “Love makes you beautiful” (5:e plats i finalen)
  • Vitryssland – Janet – “You will be here” (3:e plats i finalen)
  • Malta – Romina – “Addictive” (Utslagen i semifinal)
  • Litauen – “Breakaway” och “Silent Tears” (sjöngs av flera olika artister under semifinalerna och nådde aldrig finalen. Silent Tears skickades in till Malta Eurovision 2014 med Kaya men blev inte uttagen).

 

2015

 

Junior Eurovision (Nationella uttagningar) 2015

2016

 

 

Lite kort om Schweiz uttagning

Just nu (hösten 2015) håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. De andra två bolagen, fransk-schweiziska RTS och italiensk-schweiziska RSI, valde att låta folk skicka in bidrag men har sedan valt att utse sina finalistbidrag internt.

SFR/RTR håller just nu igång omröstningen på webbplattformen, där vem som helst i världen kan vara med och rösta fram vilka 10 bidrag som de ska skicka som sina kandidater i tävlingen. Resultatet avgörs genom kombinerad internet- och juryröstning. Om du vill påverka röstningen ska du skynda på för den stänger nu på måndag 16 november.

Du som läsare kan hjälpa Ylva & Linda att få röster som eventuellt kan ta de vidare till den så kallade Expert-Check (en slags semifinal innan den schweiziska nationella finalen). Mer om detta i vår intervju vi gjorde med tjejerna här nedanför.

Mycket nöje!

 

Sedan vecka 43 har ESC-Panelens Robban lyssnat igenom låtarna som finns på webbplattformen och gjort topplistor. Här kan se mer om vilka han hade med på sin första, andra, tredje, fjärde och femte topplista. En sjätte topplista dyker upp i Höstnytt nu på måndag.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen