Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Höstnytt 2015: vecka 45

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: Nu startar omröstningen på SRF/RTR:s webbplattform

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Fram tills förra veckan hölls plattformen öppen för uppladdning av bidrag från alla världens hörn, där totalt 166 låtar laddades upp. Det blev totalt sett 37 färre mot året innan.

Bland de som laddat upp låtar hittas tre forna Eurovision-deltagare, bl.a. en låt av den slovenska artisten Omar Naber, som representerat sitt hemland Slovenien i Eurovision Song Contest 2005 med låten “Stop” som dessvärre inte nådde finalen. Ytterligare en före detta Eurovision-representant har laddat upp en låt på webbplattformen, nämligen den schweiziska sångerskan Barbara Berta som representerade Schweiz år 1997 med låten “Dentro di me”, som placerade sig på 22:a plats av 24 bidrag.

 

Dags för omröstning!

Nu på måndagen öppnade omröstningen som ska avgöra vilka totalt 10 låtar som SRF/RTR ska skicka vidare i Schweiz gemensamma uttagning. Precis som ifjol röstar en jury och lyssnare gemensamt fram vinnarna.

Som lyssnare kan man rösta som mest fyra gånger och omröstningen hålls öppen till och med den 16 november kl. 08:00. För att rösta – klicka här.

De tio tävlande som röstas vidare får den 6 december framföra låtarna framför en nationell jury som sedan skickar 3 tävlande vidare till den nationella finalen i februari. Fransk- och italienskspråkiga tv-bolagen (som också är med i tävlingen) ges plats för 3 tävlande de med i finalen.

 

Robbans topplista

Dags för ytterligare en ny topplista från vår skribent Robban. Denna vecka får vi ta del av Robbans tredje topplista som ser ut som följer (inom parentes anges uppladdningsstad):

 1. Gisel de Marco – “Boom Boom” (switzerland_smallPfäffikon)
 2. Nea – “Puppy Love (Do You Remember)” (germany_smallLeipzig)
 3. Omar Naber – “Take Me Far” (slovenia_smallLjubljana)
 4. Ylva & Linda Persson – “Closer to my heart” (sweden_smallSundbyberg)
 5. Patric Scott – “No Boundaries” (switzerland_smallGams)
 6. Vincent Gross – “Half A Smile” (switzerland_smallBasel)
 7. Sarah Tyler – “It’s your time” (uk_smallWolverhampton)
 8. Michael James – “Wrong answers” (uk_smallBelfast)
 9. Conny Conrad & Friends – “We are we’ll be” (germany_smallEutingen im Gäu)
 10. Ramona Nerra – “My heart is still winning” (germany_smallMeerbusch)
 11. Arianne – “Remember” (switzerland_smallBasel)
 12. Claudio Raj – “Peccato” (switzerland_smallZürich)
 13. Lino Lavista – “Sempre Lei” (switzerland_smallDübendorf)
 14. Vivien – “So wie ich bin” (switzerland_smallLuzern)
 15. Rykka – “The Last Of Our Kind” (switzerland_smallMeilen)
 16. Rino Dilugano – “Dimmi se c’è” (switzerland_smallDavesco)
 17. Bella C – “Another World” (switzerland_smallLuzern)
 18. Umberto Alongi – “Come Stai” ( switzerland_smallPura)
 19. Platzhirsch – “Holz vor dr Hütta” (switzerland_smallChur)
 20. Germein Sisters feat. Alphorn-Trio Fröschental – “Sunshine” (australia_smallswitzerland_smallScott Creek)
 21. Kuba Jasiecki – “Yallaleyo” (sweden_smallStockholm)
 22. Dani – “In My Heart” (switzerland_smallZeiningen)
 23. Patrick von Castelberg & Valentin Akçag – “Dark Star” (switzerland_smallNiederbipp)
 24. Tandem – “Song” (switzerland_smallRapperswil)
 25. Smashby – “Pharaoh” (uk_smallSteeton)

 

denmark_smallBiljettförsäljningen till Dansk Melodi Grand Prix 2016 igång

På måndagen öppnades biljettförsäljningen till nästa års Dansk Melodi Grand Prix. Denna gång ska den danska finalen avgöras i Horsens den 13 februari, där tio bidrag gör upp om segern att få tävla för Danmark i ESC 2016. Ungefär 3600 biljetter kommer att säljas till finalen och priserna varierar mellan 295-595 danska kronor beroende på var i arenan man vill sitta.

Om du vill vara på plats under sändningen så kan du köpa biljetter via denna länk.

 

Deltagarspekulationer

Turkiet avstår Eurovision – för fjärde året i rad

Enligt uppgifter till Eurovoix.com är det nu klart att Eurovision Song Contest blir utan ett turkiskt deltagande även år 2016. I våras gick det rykten att det nationella TV-bolaget TRT hade bestämt sig för att återvända till tävlingen igen, men så blir alltså inte fallet. Det blir fjärde året i rad som Turkiet inte deltar i Eurovision.

 

Bulgarien avgör Eurovision-deltagande efter Junior Eurovision 2015

Enligt uppgifter till Eurovoix.com kommer det bulgariska nationella TV-bolaget BNT att avgöra sin eventuella Eurovisioncomeback efter att Junior Eurovision har avgjorts. Så vi får ge oss till tåls några veckor till innan vi får ett slutgiltigt besked.

 

bosniaherzegovina_smallEkonomiska svårigheterna för BHRT visar sig vara väldigt djupa

Det ser just nu mörkt ut för ett bosniskt deltagande i Eurovision 2016. Som vi tidigare har berättat om kämpar landets nationella TV-bolag med en ekonomisk kris som nu visat sig vara väldigt djup. Enligt källor till Pogled.ba är det troligt att ungefär halva personalstyrkan kommer att sägas upp för att klara krisen.

För att kunna delta i Eurovision skulle BHRT behöva få fram sponsorhjälp att täcka kostnaderna. Man valde dock att återkalla sin preliminära anmälan i början av oktober men fick samtidigt förlängd betänketid till den sista oktober att bestämma sig för ett deltagande eller ej. Landet har tvingats avstå deltagande sedan 2013.

 

Nationella Eurovision-uttagningar

estonia_smallEesti Laul större än någonsin

Efter förra årets succé med “Goodbye to Yesterday” som framfördes av duon Elina Born & Stig Rästa har det estniska nationella TV-bolaget EER bestämt sig för att göra nästa års uttagning större än någonsin. ESCbubble skriver på sin webbplats att finalen, som i år hålls den 5 mars inte kommer hållas i den traditionella arenan som tävlingen sänts från i fler år, utan istället tänker de ta tävlingen ett steg högre. Saku Suurhallis heter arenan som hela spektaklet kommer sändas ifrån, och jo, det är samma arena som den riktiga Eurovisionen hölls i år 2002 när Estland stod som värd för tävlingen. Tarmo Hõbe, som är vd för Saku Suurhallis säger att han är mycket stolt över att EER valt att tävla i hans arena, och ser fram emot det.

Uppdatering 2/11: På måndagseftermiddagen stängde bidragsantagningen till Eesti Laul. Senare samma kväll meddelade ERR att 238 bidrag hade inkommit, vilket är nytt rekord för denna uttagning.

Av dessa inkomna låtar ska nu en 11-mannajury, beståendes av personer som arbetar med/kring musikbranschen i Estland, välja ut totalt 20 låtar som ska få tävla om att bli det estniska bidraget i Eurovision 2016.

Juryns arbete pågår mellan den 4-5 november och redan kl. 18.00 CET den 5 november kommer titlarna på de utvalda tävlingsbidragen att presenteras. Artisterna meddelas dock först den 11 december.

 

20 procent fler ansökningar till Lettlands Supernova-uttagning

Igår söndag 1 november var det sista chansen att ansöka om att delta i Lettlands nationella uttagning Supernova, antingen som artist eller som låtskrivare. Efter att antagningen stängs har nationella TV-bolaget fått in totalt 120 bidrag och 88 artistansökningar (det gjordes två separata antagningar). Detta är drygt 20 procent fler ansökningar mot ifjol. En faktor som kan ha varit avgörande var att Lettland lyckades komma topp 10 i årets Eurovision, vilket var första gången på tio år för Lettland.

Nu överlämnas ansvaret att välja ut de tävlande till en jury som ska välja ut 20 låtar och lika många artister. I början av december får vi reda på juryns val.

 

Runt 1000 bidrag skickade till Norsk Melodi Grand Prix

I början av september hade Norge sin antagning öppen för nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Efter detta har det varit tyst från NRK:s del om hur många bidrag som skickats in respektive ska tas ut i tävlan, men nu på tisdagen meddelade NRK att omkring 1000 låtar skickades in till antagningen.

En NRK-uttagen jury kommer nu att välja ut totalt 10 bidrag som ska tävla i NMGP 2016. Som det ser ut just nu kommer det inte att bli några semifinaler även denna gång utan enbart en final.

NRK håller dock på spänningen ett tag till och meddelar först tävlingsdatum och arena/or vid senare tillfälle.

 

Schweiz: RSI anordnar sin interna final den 9 november

Samtidigt som SRF/RTR håller omröstning på sin webbuttagning (se aktuella händelser) kommer nu italiensk-schweiziska TV-bolaget RSI med information om sin uttagning. Nu på måndag (den 9 november) kommer en tremannajury, som RSI tillsatt, att lyssna igenom alla inkomna tävlingsbidrag och sedan välja ut de tre bästa akterna.

RSI:s tre kandidater kommer sedan att ställas inför den nationella juryn den 6 december som väljer ut en av de tre att få tävla i den nationella finalen den 13 februari. Övriga finalbidrag kommer från fransk-schweiziska RTS (2 bidrag) och tysk-schweiziska och rätoromanska SRF/RTR (3 stycken).

 

Junior Eurovision 2015

sanmarino_smallSan Marino Junior Eurovision-val klart

Trots att det är långt kvar till Eurovision Song Contest I maj, så börjar det närma sig för Junior Eurovision Song Contest. Och nu har San Marino valt sin representant. Regelverket i Junior Eurovision säger att sångaren som representerar landet måste vara bosatt och medborgare i landet hen representerar. Dock så har pyttelilla San Marino fått tillstånd av EBU att bryta mot denna regel, och på det sättet har de i år kunnat välja en medborgare utanför landet. De har valt den ryska sångerskan Kamilla Ismailova att framföra sången ”Mirror”.

 

ireland_smallIrland sista land att välja representant till Junior Eurovision 2015

Irland är nu det sista landet ut att välja sin tävlande till årets Junior Eurovision. Just nu pågår den nationella uttagningen där artister har tävlat genom olika heats innan en final slutligen hålls, vilket sker nu på söndag den 8 november. Landets representant kommer att framföra sitt bidrag på irländska i tävlingen. Irland debuterar i årets upplaga av Junior Eurovision.

 

De fyra tävlande i finalen är (engelsk översättning inom parentes):

– Aimee Banks – “Réalta na mara (Star of the sea)”

– David Kennedy – “Fuar (Cold)”

– Muireann Vaughan – “Miongháire (Smiling)”

– Zena Donnelly – “I d’aonair (On Your Own)”

 

Repetitionsschemat för Junior Eurovision klart

Precis som i fjolårets upplaga kommer de tävlande ländernas artister att repetera på scenen i en annan ordning än startordningen. Detta har möjliggjort att repetitionsschemat nu har gjorts och släppts offentligt.

Enligt schemat (som finns här) inleds med första repetitionerna måndagen den 16 november och tisdagen den 17 november. Därefter får alla tävlande genomföra varsin repetition till på onsdagen den 18 november och torsdagen den 19 november. Skillnaden blir då att landet som repeterade sist får repetera först och tvärtom. På onsdagen och torsdagens repetitioner kommer varje land att hålla en 25 minuter lång presskonferens efter varje scenframträdande.

Fredagen den 20 november arrangeras först en presskonferens med programledaren Poli Genova samt fjolårsvinnaren Vincenzo Cantiello. Klockan 14.00 hålls det första genrepet och klockan 20.30 startar andra genrepet. På lördagen den 21 november när tävlingen äger rum hålls inga fler genrep eller presskonferenser innan sändningen startar kl. 20.30. Efter sändningens slut, vid ca 23.30 hålls presskonferens med vinnaren, tvåan och trean.

OBS! Sverige deltar ej i årets tävling och det kommer därför inte bli någon utsändning från SVT:s kanaler.

Läs gärna mer om Junior Eurovision på vår specialsida.

 

Övriga nyheter

sweden_smallSvenska låtskrivare skickar in bidrag till andra länders uttagningar

Så här i tider då många länder håller antagningarna öppna till nationella uttagningar kommer bidrag inskickade från många olika länder. Exempelvis har tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson skickat in bidraget “Closer to my heart” till Schweiz uttagning.

Nu kommer även besked om att låtskrivare på det oberoende musikförlaget Sweden Songs har skickat in ett bidrag till Maltas uttagning, tillsammans med Gillian Attard.

Ifjol (läs: 2015) hade Sweden Songs med följande bidrag som tävlade i olika länder om att få tävla i Eurovision:

 

 • cyprus_small Christina Tselepou – ”In these arms” (Erik Anjou, Peter Svensson och Andreas Georgallis)
 • cyprus_small Lucy Sofroniou – ”Lonely” (Nicklas Säwström och Christian Löwenborg Wahlström)
 • cyprus_small Maria Evangelou – ”Play Me Like a Pop Song” (Calle Kindbom, Viktor Brunö och Sara Bogale Gunnarsson)
 • cyprus_small Pieros Kezou – ”Said it all before” (Pieros Kezou och Staffan Stavert)
 • lithuania_small Ej specifik artist* – ”No more tears” (Patrik Öhlund och Madelene Hamberg)
 • lithuania_small Ej specifik artist* – ”The right way” (Tina Almqvist Hilli och Daniel Persson)
 • malta_small L-Aħwa – ”Beautiful to me” (Erik Anjou)
 • moldova_small Julia Sandu – “Fire” (Calle Kindbom, David Wilhelmson och Philip E Morris Åkerblad)
 • moldova_small Irina Kitoroagă – ”I’m gonna get you” (Gicu Gimbir, Madelene Hamberg, Patrik Öhlund, Erik Anjou och Keith Almgren)
 • moldova small Nicolette Fyo – “Love is from heaven” (Calle Kindbom och Dan Fernström)
 • moldova_small Dana Markitan – ”Love me” (Patrik Öhlund och Madelene Hamberg)

 

* I uttagningen tävlade låtarna i en egen uttagning och därför framfördes dessa av flera olika artister tills man valde utvinnarlåten.

 

Tidigare år har de stått bakom en stor mängd låtar i nationella uttagningar till Eurovision Song Contest, och en gång var de faktiskt nära att nå hela vägen till en Eurovision-seger, då det azerbajdzjanska Eurovision-bidraget “Hold Me“, framfört av Farid Mammadov, slutade tvåa i Eurovision-finalen 2013. Inte illa!

 

Ny referensgrupp presenterad

Referensgruppen, som EBU valt ut varje år sedan 1998, är nu vald för i år. Förutom Eurovision-chefen Jon Ola Sand sitter även 2016 års exekutiva producent Martin Österdahl med. Referensgruppens uppgifter är att modernisera Eurovisionen som ett varumärke, ta större beslut gällande årets tävling och att hålla ett vaktande öga på förberedelserna inför årets tävling. I princip är de alltså ett organ för alla tävlande länder i år. Fram till 2015 satt även Christer Björkman med i denna grupp, men han är inte längre med.

 

Följande personer är med i den nuvarande referensgruppen:

– Dr. Frank-Dieter Freiling (ordförande)

– Jon Ola Sand (Eurovision Song Contests högste chef, utsedd av EBU)

– Pernille Gaardbo (exekutiv producent för Eurovision 2014)

– Edgar Böhm (exekutiv producent för Eurovision 2015)

– Martin Österdahl (exekutiv producent för Eurovision 2013 och 2016))

– Aleksander Radic (delegationschef för Slovenien)

– Emilie Sickinghe (delegationschef för Nederländerna)

– Nicola Caligiore (delegationschef för Italien)

 

norway_smallNorge bekräftar medverkan i EYM 2016…

Fler länder fortsätter att bekräfta deltagande i nästa års Eurovision Young Musicians 2016 och nästa land in är Norge!

Genom uttagningsprocessen som norrmännen kallar Virtuos ska de hitta den tävlanden som ska åka till Köln och representera Norge i Eurovision Young Musicians 2016. Sedan 2006 har Norge använt den urvalsmetoden, och ansökningen till den stängde i början av oktober.

Förutom äran att vara Norges 16:e representant i EYM så får vinnaren dessutom en prissumma på 100,000 norska kronor. Visrtuos-finalen avgörs i mars på NRK 1.

 

austria_small…Medan Österrike backar ur

Trots att Österrike tävlat i Eurovision Young Musicians ända sedan starten 1982, och vunnit så många som fem gånger så väljer de till upplagan 2016 att hoppa av tävlingen. Detta kommer som en chock för alla deltagande länder, och ORF (det nationella TV-bolaget i Österrike) har ännu inte gett något skäl till valet att inte delta i tävlingen.

2006-2012 hade Österrike varje år varit värd för tävlingen, och i och med deras fem vinster är Österrike det landet som vunnit tävlingen flest gånger. Något som gör nyheten ännu mer överraskande är att Österrike var förra årets vinnare, och fans kring Europa ser därför inget som helst skäl för landet att inte delta.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen