Australien tillåts delta i Eurovision 2016


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

guy_sebastian3

Guy Sebastian tävlade för Australien ifjol. Foto: Thomas Hanses/EBU

EBU har gett klartecken för Australiens nationella TV-bolag SBS att delta i Eurovision Song Contest 2016. Det blir andra året som landet får delta, även om man denna gång måste tävla i någon av semifinalerna istället för att vara direktkvalificerad till finalen.

 

Bakgrund: Australien i Eurovision Song Contest

I februari i år (2015) kom beskedet att EBU bjudit in Australien som gästnation till Eurovision 2015 för en engångstävlan. Anledningen till att just Australien bjöds in var dels för att tävlingen firade 60 år och att Australien var en av de länder som tyckt om Eurovision länge. Vid det tillfället fick Australien bli direktkvalificerade till finalen samt rösta i bägge semifinalerna, men så blir inte fallet denna gång.

Till 2016 är nu landet välkomna tillbaka, även om kravet nu är att de måste kvala genom en av två semifinaler. Det här medför att bara blir “Big Five”-länderna samt värdlandet Sverige som får automatisk finalplats. Dessutom kvarstår regeln att om Australien vinner måste landet stå värdland med något annat europeiskt land. För att tala klarspråk så måste tävlingen hållas i Europa men i så fall med Australien som co-host.

Det är ännu inte klarlagt från EBU:s håll om Australien ges en permanent plats i Eurovision. Frågan får fortsatt utredas.

 

 

Oklart hur artist och bidrag ska väljas

Vi får också anledning att återkomma till hur Australien kommer att välja artist och bidrag till ESC 2016. Blir det internval även denna gång eller en storslagen final? Klart är i alla fall att Julia Zamiro och Sam Pang fortsätter vara kommentatorer för Australien.

PS. Australien har även fått tillstånd att tävla i årets Junior Eurovision Song Contest.

 

Kommentera gärna vad du tycker om Australiens medverkan i ESC 2016!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen