Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Höstnytt 2015: vecka 38

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kommande händelser

sweden_smallSista chansen: På onsdag stänger SVT antagningen till Melodifestivalen 2016

Antagningen till Melodifestivalen 2016 har varit igång sedan 1 september men nu börjar det dra ihop sig till stängning. Du kan fortfarande skicka in bidrag till både Ordinarie tävling och Allmänhetens tävling men panelens tips är att göra det så snart som möjligt. För på onsdag (16 september) klockan 08:59 stänger antagningen. Snabba ryck gäller med andra ord!

Läs mer om antagningen i vår artikel här, samt på SVT:s hemsida.

Notering: För dig som är oetablerad låtskrivare har vi i detta inlägg berättat vad som kommer att hända med de bidragen som skickas till Allmänhetens tävling.

 

Nu påbörjas EBU:s mellanperiod för tävlingsländerna

Den 15 september är den sista dagen som tävlande länder till Eurovision 2016 kan anmäla sig för att delta. Därefter påbörjas en mellanperiod där länder har rätt att tacka nej utan att få ekonomiskt straff. Trots att det är en snabb deadline som gäller så kommer vi få reda på den exakta deltagaruppställningen först kring årsskiftet. Till exempel skedde förra året att EBU förlängde deadlinen för några länder p.g.a. ekonomisk fundering. Enligt ESCToday.com beräknas runt 40 länder delta 2016, en siffra som tidigare nämnt kommer att justeras med tiden.

 

Antalet deltagande länder de fem senaste åren:

2015: 40 länder (Cypern, Serbien & Tjeckien återvände och Australien debuterade. Ukraina avstod deltagande).

2014: 37 länder (Polen & Portugal återvände. Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien avstod tävlande. Lägsta deltagarsiffran sedan 2006).

2013: 39 länder (Armenien återvände. Bosnien och Hercegovina, Portugal, Slovakien och Turkiet avstod deltagande).

2012: 42 länder (Montenegro återvände. Armenien och Polen avstod deltagande).

2011: 43 länder (Italien, San Marino, Ungern och Österrike återvände. Inga länder som deltog året innan avstod tävlande. Andra gången i historien 43 länder deltog – högsta noteringen alltså).

 

Uttagningsinformation

estonia_smallEstland fortsätter med Eesti Laul

Estland gjorde succé i årets Eurovision där duon Elina Born & Stig Rästa tog sitt hemland till sjunde plats i finalen. Landets bästa placering sedan Ott Leplands “Kuula” blev sexa i Baku 2012. Även nästa år kommer estniska TV-bolaget ERR välja ut artist och bidrag genom Eesti Laul som likt uttagningen i våras kommer innehålla två semifinaler och en final. Dessa program kommer att hållas mellan den 13 februari och 5 mars nästa år.

Just nu är antagningen i full gång – dock är tävlingen endast öppen för personer som har estniskt medborgarskap eller som bor i Estland. Fram till 2 november kl. 15:00 kan man skicka in låtar (via denna länk kommer du till antagningen). Därefter kommer ERR tillsätta en jury som väljer ut 20 låtar till tävlan. Vilka dessa låtar blir presenteras den 11 december. De 20 tävlande kommer sedan delas upp i två lika delar – således 10 tävlande per semifinal. Resultatet kommer att avgöras genom lika delar jury- och tittarröstning.

 

latvia_smallLettlands uttagning Supernova får en andra säsong

Förra året meddelade det lettiska nationella TV-bolaget LTV att man skulle ändra uttagningsform för att lyckas bättre i Eurovision. Landet hade då senast varit i final år 2008 och hade inte uppnått en topp 10-placering på tio år. Det nya formatet vaskade fram genom olika program slutligen fyra finalister där Aminata med låten “Love Injection” tog hem segern. Väl i Eurovision blev succén ett faktum. I andra semifinalen hamnade Lettland tvåa bakom Sverige och i finalen slutade man sexa med rekordhöga 186 poäng.

Med tanke på vilken succé det blev så satsar nu LTV återigen på Supernova. Upplägget för denna säsong blir att 20 låtar tas ut i tävlan och vilka dessa blir presenteras i december. I januari kommer två första shower att hållas och sedan kommer övriga program hållas på söndagar i februari. Finalen kommer att hållas den 28 februari.

Nu är antagningen igång och den hålls öppen till och med 1 november. Här kan du skicka in dina bidrag till tävlingen.

 

Österrike väljer genom nationell final/uttagning

På måndagen höll det österrikiska nationella TV-bolaget ORF en presskonferens där man meddelade vilka programsatsningar man ska göra den kommande tiden. Bland de olika programmen framkom att man i februari ska hålla en nationell final/uttagning för att utse Österrikes artist och bidrag till Eurovision 2016. Detta rapporterar både ESCToday.com och Eurovoix.com. Det har dock inte meddelats hur omfattande uttagningen/finalen kommer att bli.

Österrike stod som bekant värd i våras när Eurovision firade 60 år. I finalen slutade deras artist The Makemakes på delad sistaplats med Tysklands artist Ann Sophie, där bägge länderna fick totalt noll poäng.

 

Länder som bekräftar deltagande

Deadline för länder att anmäla sig till nästa års Eurovision Song Contest kryper allt nämare. Lite beroende på hur man räknar har mellan 26-30 länder hittills preliminärt anmält sig (varav drygt 10 länder har officiellt gått ut med information om förberedelser till sina nationella uttagningar). Eftersom det närmar sig deadline har fler länder på kort tid bekräftat deltagande i Eurovision 2016. Här nedan skriver vi lite kort om dessa länder.

Notering: I dagsläget återstår ca tio länder som medverkade i våras att bekräfta deltagande och/eller avhopp.

Denna del av Höstnytt har uppdaterats den 15 september.

 

Azerbajdzjan

Azerbajdzjan har gjort sig kända som landet som gjort stor succé i Eurovision och det på väldigt kort tid. Sedan debuten 2008 har landet hamnat topp 5 i finalen hela fem gånger på åtta försök, senast blev det en tolfteplats för Elnurs “Hour of the Wolf”. Nu strax innan första deadline att anmäla sig till Eurovision 2016 bekräftar Azerbajdzjans nationella TV-bolaget Ictimai att landet ställer upp en nionde gång. Hur artist och bidrag ska väljas ut är dock inte känt (i våras gjordes detta internt).

 

Cypern

Tidigare i somras meddelade det cypriotiska TV-bolaget CyBC att Cypern med största sannolikhet kommer att delta i nästa års Eurovision även om en bekräftelse skulle komma vid ett senare tillfälle. Nu i fredags kom så denna bekräftelse. CyBC återkommer med information om uttagningsmetod vid ett senare tillfälle.

 

Georgien

På tisdagen, samma dag som första deadline inföll, bekräftade det georgiska nationella TV-bolaget GPB att Georgien fortsätter tävla i Eurovision även år 2016. Dock väntar GPB med att meddela uttagningsmetod.

 

Makedonien

Nu har även nationella TV-bolaget i Makedonien bekräftat deltagande i Eurovision 2016. I augusti gick TV-bolaget ut med en inbjudan till Skopje Festival, som hålls i november, men då fanns ingen officiell bekräftelse på Eurovision-tävlan med. Nu när landet dock har bekräftat deltagande så återstår frågan om man ska välja från Skopje Festival eller inte. Vissa källor hävdar att så är fallet, medan andra gör det inte. Tills vi vet mer kan vi alltså inte skriva mer än att landet har bekräftat sitt deltagande.

 

Polen

I onsdags gick polska TV-bolaget TVP ut med en bekräftelse att landet fortsätter medverka i Eurovision även 2016. Polen gjorde uppehåll i Eurovision åren 2012 och 2013 p.g.a. ekonomiska orsaker men återvände till Eurovision 2014 och deltog även i våras. Dock har inte TVP gått ut med någon information om hur man ska välja sin representant. De två senaste åren har detta gjorts internt.

 

Slovenien

För två veckor sedan skrev vi om att det slovenska nationella TV-bolaget RTVSLO skulle komma med ett beslut om deltagande i Eurovision 2016 nu i september. Sagt och gjort, på måndagen meddelade RTVSLO att man ställer upp även år 2016. I årets tävling lyckades landet uppnå 14:e plats i finalen, vilket var den högsta placeringen för Slovenien sedan år 2001 (då blev det en sjundeplats istället).

 

uk_smallStorbritannien

Storbritanniens nationella TV-bolag BBC bekräftar till ESCToday.com landets deltagande i Eurovision 2016. Dock har man inte meddelat på vilket sätt man ska välja ut artist och bidrag.

 

Länder som utöver de nämnda ovan har preliminärt anmält sig

Fetmarkerade länder har gått ut med info om nationell uttagning.

 • Belgien
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Lettland
 • Litauen
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Schweiz
 • Spanien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ungern
 • Vitryssland
 • Österrike

 

Deltagarspekulationer

Bosnien och Hercegovina vill göra comeback 2016 – trots svåra ekonomiska problem hos det nationella TV-bolaget

Precis som förra året vill det bosniska TV-bolaget BHRT göra en preliminäranmälan för att få delta i nästa års Eurovision. Detta till trots att TV-bolaget fortfarande lider av ekonomiska svårigheter. Vid samma tidpunkt ifjol försökte landet att komma tillbaka igen efter att inte ha deltagit sedan 2012, men det blev trots ansträngningar ingen återkomst i Wien. Det återstår att se ifall vi får återse ett bosniskt bidrag på scenen i Globen i maj 2016. Fortsättning lär följa på denna story under hösten…

Notering: Den 15 september meddelade BHRT att en preliminäranmälan nu har lämnats in till EBU. Bolaget kommer nu ta en intern diskussion om man ska dra tillbaka anmälan eller ej. Runt den 10 oktober beräknas ett besked komma.

 


Bosnien och Hercegovina debuterade i Eurovision 1993 och har sedan deltagit alla år fram till 2012 (utom år 1998 och 2000). Alla år man har deltagit har man varit i finalen. De år som landet behövde kvala in i finalen lyckades man alltid med det. Bästa slutplacering är Hari Mata Haris “Lejla” som blev trea i Eurovision 2006. År 2012 blev representanten Maya Sars “Korake ti znam” artonde bästa. En notering kan göras att landet sände aldrig tävlingen år 2014 och 2015.


 

Ska Ukraina delta eller inte?

I maj gick var några Eurovision-källor tidigt ute med att bekräfta att Ukraina minsann skulle återkomma efter ett års frånvaro. Nu i dagarna har det från flera håll kommit bekräftelser på detta men inte från alla källor. Eftersom varken Eurovision.tv eller andra trovärdiga hemsidor skrivit om saken väntar vi med att officiellt bekräfta Ukraina tills vi vet mer. Det ska tilläggas att det även går rykten om en turkisk comeback 2016.

 

Tävlingsinformation

Eurovision 2016 får inte bli dyrare än 125 miljoner kronor

Även om den officiella budgeten för tävlingen ännu inte är satt så har SVT gått ut med informationen att Eurovision 2016 får inte bli dyrare än vad Eurovision 2013 i Malmö kostade att genomföra. Då hamnade notan på 125 miljoner, vilket kan låta som mycket pengar för en TV-produktion men som faktiskt är väldigt mycket billigare i jämförelse med vad andra Eurovisioner under 2000-talet har kostat. Som vi berättade i förra Höstnytt så kommer notan delas mellan SVT och Stockholm stad, där har staden redan har lagt undan 60 miljoner kronor för Eurovision-förberedelser under 2015 (bl.a. upprustning i arenan). Dock kommer mer pengar tillkomma där under kommande året.

Budgetar de senaste tre årens Eurovisioner:

2015 (Wien, Österrike): 190 miljoner kronor

2014 (Köpenhamn, Danmark): ca 430 miljoner kronor

2013 (Malmö, Sverige): 125 miljoner kronor

 

SVT vill flytta bak starttiden för Eurovision Song Contest 2016

I förra veckan gick exekutiva producenten Martin Österdahl ut med nyheten att SVT ska framföra ett förslag till EBU angående starttiden för Eurovision 2016. Istället för att sändningen skulle börja klockan 21:00 svensk tid så vill man flytta bak tiden en timme till kl 20:00 istället. Detta för att underlätta för bland annat de unga tittarna i länder där tidszoner gör att sändningarna startar kring midnatt. Starttiden 21:00 CEST (centraleuropeisk sommartid) utgår ifrån en nollpunkt i tidszonerna som är vid Greenwich i Storbritannien. Där startar sändningen 20:00 och följer sedan antingen framåt eller bakåt beroende på tidszonerna.

 

Exempel på sändningstider i olika länder med nuvarande sändningstid 21:00 CEST sommartid

Island: sändningen startar kl. 19:00 och pågår till ca kl. 21:00/22:30.

– Portugal och Storbritannien: sändningen startar kl. 20:00 och pågår till ca kl. 22:00/23:30.

Italien, Balkan, Nederländerna, Sverige och Tyskland: sändningen startar kl. 21:00 och pågår till ca kl. 23:00/00:30.

Baltikum, Finland, Grekland, Rumänien, Turkiet och Ukraina: sändningen startar kl. 22:00 och pågår till ca kl. 00:00/01:30.

Ryssland (Europeiska delen) och Vitryssland: sändningen startar kl. 23:00 och pågår till ca kl. 01:00/02:30.

Armenien, Azerbajdzjan och Georgien: sändningen startar kl. 00:00 och pågår till ca kl. 02:00/03:30.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen