Vinternytt 2015, vecka 12


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

vinternytt

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Förberedelser inför Eurovision 2015

Idag måndag och imorgon tisdag (16-17 mars) pågår det så kallade “Head of Delegation”-mötet i Wien. Redan under söndagen anlände delegationerna till Wien. Under detta möte får varje tävlingslands delegation en rundvandring i de olika Eurovision-områdena i Wien, framförallt i tävlingsarenan Wiener Stadthalle för att få en överblick kring hur det kommer att se ut i maj. Dessutom ska samtliga länder lämna in sina skisser på hur tävlingsbidragen ska framföras samt vilken artist man ska skicka. Görs inte detta utdelas ett bötesbelopp!

Vid den första mötesdagen fick delegationerna en rundvandring i Wiener Stadthalle (tävlingsarenan) samt vid Ottakringer Brauerei (där Euroclub ska hållas). Därefter fastställdes en rad olika beslut rörande det här årets tävling samt även för Eurovision 2016:

 

– Österrike fick sitt startnummer i finalen lottat. Artisten The Makemakes kommer att starta som nummer 14 av 27 i finalen den 23 maj. Vilket betyder mitt i startfältet.

– Söndagen den 17 maj invigs årets ESC på röda mattan på Rathausplatz. På samma plats kommer även Eurovision Village hållas som öppnar dagen efter invigningen, dvs. den 18 maj. Repetitionerna i arenan startar den 11 maj.

– Tre personer valdes in på en tvåårsperiod i EBU:s styrelse. Det handlar om Aleksander Radic (Slovenien), Emilie Sickinghe (Nederländerna) och Nicola Caligiore (Italien). Radic och Caligiore är sedan tidigare med i styrelsen där bl.a. Christer Björkman och Martin Österdahl är med.

– Det presenterades även datumen för 2016 års tävling: 10:e, 12:e och 14:e maj 2016 arrangeras nästa års ESC någonstans i ett av de 39 tävlande länderna (Australien är ej möjligt värdland). Datumen är samma datum som 2007 års Eurovision hade (även om det då bara var en semifinal den 10:e maj). Obsevera att dessa datum är endast preliminära!

 

Officiella musikvideos släpps/släppta

I vår artikel om uppdaterade låtversioner har ett flertal länder nu släppt sina färdiga bidragsversioner till årets ESC. Vissa har valt att byta språk medan andra har finslipat detaljer eller gjort större ingrepp i text och musik. Vissa har behållit det mesta eller allting. På EBU:s officella YouTube-kanal släpps nya videor i omgångar och så lär fortsätta ett tag till.

Samtliga länder har nu gjort artist- och bidragsval men ännu är inte alla låtar släppta. Så här säger källorna:

 

australia_smallAustralien

Artisten Guy Sebastians ESC-bidrag släpptes under måndagen. Bidraget heter “Tonight Again”.

 

montenegro_smallMontenegro

Enligt uppgift från Montenegros nationella TV-bolag RTCG kommer den färdiga versionen av artisten Nenad “Knez” Knezevic bidrag “Adio” (musik av Zeljko Joksimovic, text av Marina Tucakovic och Dejan Ivanovic) att lämnas in till EBU under “Head of Delegation”-mötet men låten släpps först den 21 mars.

 

macedonia_smallDaniel Kajmakoskis bidrag framförs på engelska

I november förra året avgjorde Makedonien (som första land av de tävlande länderna) artist och bidrag till Wien. Vinnarlåten blev låten “Lisja Esenski” framförd av Daniel Kajmakoski. I den nationella finalen framfördes låten på makedonska och var då något för lång för att godkännas av EBU. Därför har låten nu arrangerats om dels så att den inte är längre än 3 minuter men så har man beslutat att framföra låten på engelska istället. Den nya titeln är “Autumn Leaves”.

Så här låter den nya versionen av Makedoniens bidrag:

 

Kommande Eurovisionevents

Om drygt en månad drar de stora eventen kring Eurovision igång. Förutom EBU:s Eurovisionsgala den 31 mars i London så sker i april två sedan tidigare inbokade Eurovision-evenemang. Vi talar om Eurovision In Concert den 18:e april och London Eurovision Party den 26:e april. Det är än så länge ett tag kvar men redan nu fylls gästlistan på. Så här ser det ut än så länge:

 

Eurovision In Concert:

 • austria_smallThe Makemakes (Österrike)
 • france_smallLisa Angell (Frankrike)
 • latvia_smallAminata (Lettland)
 • australia_smallGuy Sebastian (Australien)
 • georgia_smallNina Sublatti (Georgien)
 • belarus_smallUzari & Maimuna (Vitryssland)
 • lithuania_smallMonika & Vaidas (Litauen)
 • netherlands_smallTrintje Oosterhuis (Nederländerna)
 • macedonia_smallDaniel Kajmakoski (Makedonien)
 • cyprus_smallJohn Karayannis (Cypern)
 • albania_smallElhaida Dani (Albanien)

 

London Eurovision Party:

 • austria_smallConchita Wurst (Österrike 2014)
 • uk_smallElectro Velvet (Storbritannien)
 • switzerland_smallMélanie René (Schweiz)
 • cyprus_smallJohn Karagiannis (Cypern)
 • czechrep_smallMarta & Václav (Tjeckien)
 • latvia_smallAminata (Lettland)
 • greece_smallSarbel (Grekland 2007)
 • malta_smallKurt Calleja (Malta 2012)

 

OBS! Med reservation för förändringar i uppställningarna angående vilka gäster som ska medverka (gäller bägge evenemangen)!

 

Röstningssiffrorna från Melodifestivalen 2015

Några dagar efter att finalen av Melodifestivalen har hållits brukar SVT släppa de exakta resultaten kring hur tittarna röstade i deltävlingarna, Andra chansen och i finalen. Dessa siffror hålls fram till finalens avgörande hemliga för att ingen ska bli påverkad i de avgörande momenten (samma sak sker även i Eurovisions semifinaler inför finalen) även om andra länders uttagningar väljer att offentliggöra under tiden.

Så fort SVT har släppt siffrorna kommer vi att publicera dessa!

 

austria_smallÖsterrike: alla röstningssifror!

Österrikes nationella TV-bolag ORF har nu offentliggjort röstningssiffrorna från finalen i fredags. Finalen avgjordes genom kombinerad jury- och tittarröstning, där det sedan tidigare avgjordes hur många poäng varje bidrag fick samt slutplaceringar. Nu redovisas dock hur många procent av rösterna som varje bidrag fick. Så här blev resultatet:

 

Omgång 1

 1. The Makemakes – “I Am Yours” 51,15%
 2. DAWA – “Feel Alive” 14,35%
 3. Zoe – “Quel Filou” 11,32%
 4. Folkshilfe – “Who You Are” 11,31%
 5. Johann Sebastian Bass – “Absolutio” 8,92%
 6. Celina Ann – “Utopia” 2,94%

Omgång 2

 1. The Makemakes – “I Am Yours” 78%
 2. DAWA – “Feel Alive” 22%

 

armenia_smallArmeniens låt byter titel

Armeniens bidrag “Don’t Deny” framfört av sexmannagruppen Genealogy kommer i Eurovision istället heta “Face The Shadow”. Anledningen till att låten har bytt namn är för att den tidigare titeln antyder en politisk avsikt vilket man helt enkelt vill undvika. För att understryka så tävlar alltså Genealogy med samma låt dock att den nu har en annan låttitel. Namnändringen har godkänts av EBU.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen