Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Intervju med de låtskrivande tvillingsystrarna Linda & Ylva Persson (december 2014)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


INTERVJU. Tvillingsystrarna Linda & Ylva Persson (OneVoice) från Stockholm är låtskrivare, producenter och sångerskor som både spelar i eget coverband och som skriver och producerar musik till andra artister och till olika sammanhang. Sedan 2013 har systrarna fått med flera bidrag i andra länders uttagningar, i år har de fått med bidrag i tre länder: Cypern, Moldavien och Vitryssland, men fler överraskningar väntar under 2015.

Redan på annandag jul avgörs vinnaren i Vitrysslands uttagning. ESC-Panelen gjorde därför en intervju med Ylva och Linda för att se hur förberedelserna går men även hur planerna för 2015 ser ut.

 

Hej Linda och Ylva. Hur står det till?

Hej! Stort tack för att ni tog er tid till att skriva om oss, vilket känns särskilt kul när vi är som mest aktiva och aktuella att jobba med låtar för Eurovision 2015! Allt är bra med oss tack, och vi har för närvarande mycket spännande att se fram emot de närmaste veckorna.

 

Många känner nog igen er från webbjokertävlingen till Melodifestivalen 2010 (med låten ”Varje steg”) men berätta lite kort om er som duo vad ni har gjort och gör inom musikvärlden, ESC och MF.

Vi har alltid varit stora fans av ESC och Melodifestivalen sedan tidig ålder och så började också vårt intresse för att själva sjunga och skriva låtar i den stilen. Vi har uppträtt med eget coverband i över 10 år och erbjuder fortfarande spelningar där vi bl a har middagsshower med tema schlager, ABBA, med dom bästa hitsen. Boka oss gärna på www.thecoverbox.se!

Vi har under 2013-2014 framgångsrikt tävlat som låtskrivare, producenter och körsångerskor i nationella uttagningar till Eurovision Song Contest i Malta, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Moldavien med sex låtar. En samling av våra tävlande bidrag och de TV-sända live-framträdandena finns här, samt utgivet album på Spotify och iTunes. (Längst ner i intervjun finns en sammantställning av deras tävlingsbidrag.)

Utöver detta skrev vi i somras Islands officiella Pride-låt 2014 “Surrender” med Eurovision-artisten Sigga Beinteins.

Vi skrev signaturmelodin till SVT(worry) “Nyfiken på partiledaren” 2014 och har tidigare tävlat i Svensktoppen nästa och Melodifestivalens webbjoker samt vunnit Home Composed Song Contest med låten “Här kommer solen”. Vi har också gjort en hel del singelreleaser med olika europeiska artister och själva deltagit på det svenska albumet “Från byhåla till storstad” med låten “Love makes you beautiful” (länkar till album och låt på iTunes, Spotify och Wimp).

 

Vi har sett att ni har fått med bidrag i Cyperns, Moldaviens och Vitrysslands respektive uttagningar till 2015 – stort grattis till detta! Hur kommer det sig att ni skickar in bidrag till andra länder? Är det lättare eller svårare att få med bidrag i andra länder jämfört med svenska Melodifestivalen?

Tackar! Det är stor konkurrens bland svenska låtskrivare i Melodifestivalen och det märks ganska väl eftersom det är många från Sverige som tävlar i andra länder, liksom vi. Vi är otroligt stolta över alla bidrag vi tävlat med och dom som vi redan nu vet tävlar 2015. Vi vet att minst ett bidrag till kommer att tävla nästa år och hoppas förstås på fler! Vi har sedan förra årets uttagningar jobbat ihärdigt och fokuserat på Eurovision-låtar, skapat artistkontakter hittat samarbeten med andra låtskrivare och producenter, för att nå dit vi är idag. Melodifestivalen är självklart också ett mål liksom att vinna för ett land och komma till Eurovision.

 

Hur har arbetet gått till för att skapa de bidrag ni har skickat in till de tre tidigare nämnda länderna? Vilka samarbeten har ni med personer som är medborgare/har medborgarskap (om detta krävs) eller med andra personer inom branschen? Hur fick ni kontakt med artisterna till bidragen?

Vi lägger ner mycket jobb för att själva söka upp artister och ibland producenter, mixare och låtskrivare samtidigt som vi skriver låtar och försöker matcha mot artisternas önskemål. Janet kontaktade oss för att fortsätta jobba även i år vilket vi är väldigt glada för då hon får mängder av andra erbjudanden. Tasha Odi är en härlig tjej som vi fick kontakt med när vi besökte Vitryssland i januari och tävlade med Janet. Vi gav även gett ut en rysk singel med henne (https://www.youtube.com/watch?v=iLwyT0Kx6GI) som är en cover på låten “Breakaway” vi tävlade med i Litauen ESC 2014. I Cypern hade vi två medkompositörer som hittade artisten Anastasia som vi tävlar med, varav en är cypriot då det krävdes.

 

Beskriv vad era två vitryska bidrag ”Supernova” och ”Giving Up On Your Love” handlar om? Vad är det för typ av genre? Vi vill gärna veta lite om ert moldaviska bidrag “Sublime”.

Supernova är en modern dynamisk och dramatisk popballad med mycket känsla, liveflöjt och gitarr med inslag av rytm n bass. Den handlar om att behålla styrkan och hoppet och stå för den man är när man går igenom en svår fas i livet. Vi tycker den passar som handen i handsken för utrycksfulla Janet!

 

Giving up your love är en medryckande, uptempolåt med pop- och funkkänsla som handlar om upp- och nedgångar i en relation och flirtar med den klassiska love storyn. Förutom en fantastisk röst har Tasha ett avslappnat och sexigt uttryck som passar utmärkt för denna låt!

 

Sublime är en medryckande, flirtig, sexig uptempo pop-dance låt som vi skrivit och arrangerat där vi jobbat tillsammans med duktiga medproducenten Mats Tärnfors från musikförlaget Songs of Sweden. Natasha Turner från Malta har också varit inblandad i texten i och med att den tidigare versionen av låten kom till second selection i Malta för något år sen med Romina Mamo, den artist vi tävlade med i Malta 2014 med låten Addictive. Sublime handlar om näst intill ouppnåbar kärlek, “a love so sublime”. Carolina är en ung, fantastisk sångerska som tävlat i Moldaviens uttagning tidigare. Låten kräver mycket energi och brett tonregister, vilket hon klarar av med bravur!

 

Vad har ni på schemat att ordna inför den vitryska finalen den 26 december? Kommer ni vara på plats och vilken roll har ni i så fall (förutom att vara låtskrivare)?

På julafton (!) reser vi till Minsk och kommer under ett par dagar ha ett späckat schema med flertalet repetitioner inkl genrep i TV-huset med respektive artist fram till finalen den 26 december kl. 20 svensk tid. Det kommer bli hektiskt och otroligt spännande och pirrigt på samma gång och vi måste planera för varje minut, så det blir inte någon sightseeing direkt! Vi är glada att tjejerna inte har startnummer direkt efter varandra så att vi hinner springa undan och byta om! Än så länge är vi inte helt på det klara med vad som kommer krävas av oss på scen förutom att vi själva har planerat vad vi ska ha på oss, hur vi ska stå, sjunga och röra oss. Dom jobbar fortfarande med numren, dans, kläder osv tillsammans med proffessionella team. Tävlingen och repetitionerna sker inte i en arena som i Sverige utan det är i en större TV-studio och vi har fått höra att de har uppgraderat med ny teknik för skärmar, ljus osv vilket ska bli spännande att se. Det bör gå att följa livessändningen från www.eurovision.tv.

Vi kan även tillägga att vi kommer köra bakom artisterna vi är ansvariga för.

 

Vem eller vilka ser ni som de/den största konkurrenten i den vitryska finalen?

Det finns ett flertal bra låtar och större kända artister som tävlar, men vi ser inte någon given konkurrent utan fokuserar på att åka dit och göra det bästa vi kan samt vinna!

 

Hur ser framtidsplanerna ut för 2015?

Vi ser fram emot att få skriva många nya låtar, hitta nya fantastiska samarbeten och inte minst få åka till Wien och tävla i Eurovision förstås! 🙂 Kanske Melodifestivalen 2016? Det finns så mycket mer vi har att göra och ser fram emot!

 

Av de låtar ni har producerat genom åren, vilken eller vilka tycker ni båda mest om?

Vi tycker självklart mycket om alla låtarna, men har nog förkärlek för dom som gått igenom många faser innan de givits ut och det kan även vara sådana som inte ännu är utgivna. En särskild favorit för Eurovision 2015 är en låt med mycket känsla som har fått positiv respons från flertalet av våra kontakter och kommer att annonseras i början av nästa år för ett specifikt land! Än så länge är det en hemlighet.

Linda och Ylvas låtar finns på deras YouTube-kanal Ylva Linda OneVoice. Musiken finns även på Spotify och på iTunes. Längre ner gör vi en sammanställning av samtliga tävlingsbidrag de fått med i de olika nationella finalerna (OBS! enbart länkar till liveframträdandena, studioversionerna hittas på ovan nämnda plattformar).

 

Vilka är era respektive favoritlåtar från ESC (genom tiderna)?

 

Avslutningsvis, vad skulle betyda mest: att vinna en nationell final och ta låten till ESC eller komma med i svenska Melodifestivalen?

Vi har nog alltid gillat Eurovision mer än Melodifestivalen om vi ska vara ärliga för det är mer bredd och spännande med olika språk, kulturer och musikstilar. Så det som ligger närmast är att vinna i en nationell final, men vi hoppas väldigt mycket på Melodifestivalen också och att det kommer bli möjligt snart!

 

ESC-Panelen önskar er stort lycka till nu på annandagen när Vitrysslands final avgörs. Vi håller tummarna att det blir något av era två bidrag som vinner! Vi hoppas också att det går bra för era bidrag som tagits ut på Cypern och i Moldavien, samt för det ännu hemliga landet.

Tack så mycket för intressanta frågor och för lyckönskningarna! Vi ska ge vårt allt och hoppas starkt på vinst för 2015!

 


Här nedan är en sammanställning av samtliga bidrag de tävlat med under 2013-2014:

2013

2014
  • Ukraina – Natalia Valevskaya – “Love makes you beautiful” (5:e plats i finalen)
  • Vitryssland – Janet – “You will be here” (3:e plats i finalen)
  • Malta – Romina – “Addictive” (Utslagen i semifinal)
  • Litauen – “Breakaway” och “Silent Tears” (sjöngs av flera olika artister under semifinalerna och nådde aldrig finalen. Silent Tears skickades in till Malta Eurovision 2014 med Kaya men blev inte uttagen).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen