Årskrönika: Panelen sammanfattar Melodifestivalen 2014


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad


År 2014 är bara om några timmar slut och vi blickar framåt mot 2015, både för Melodifestivalen och ESC. Men först en tillbakablick på hur Melodifestivalen 2014 såg ut.

Melodifestivalen 2014 var den 54:e upplagan av Melodifestivalen. Festivalen skulle det här året komma att bli både hyllad och ratad, hyllad för att Sveriges vinnare sedan kom trea i Eurovision Song Contest men samtidigt ratad för att det uppstod en del svårigheter på vägen. Men innan vi drar in det dåliga – låt oss backa bandet till sommaren 2013!

 

Förberedelser

SVT hade precis sänt klart Eurovision Song Contest 2013 från Malmö när det var dags att börja planera för kommande Melodifestivalen. Efter att SVT hade sänt Eurovision på hemmaplan vid de fyra tidigare tillfällena (1975, 1985, 1992 och 2000) hade den ekonomiska frågan alltid varit stor, men detta märktes inte av under sändningarna.

I samband med midsommaren gick SVT ut med inbjudan till kompositörer och artister att skicka in bidrag till tävlingen. För trettonde året i rad blev tävlingen en turné runt om i Sverige under sex veckors tid som innehöll fyra deltävlingar á 32 bidrag (8 per deltävling) sedan en andra chans för treorna och fyrorna och sedan en final med 10 bidrag (åtta ettor och tvåor samt två vinnare från Andra chansen). För fjärde året i rad delades startfältet upp i tre delar: en del från det nationella inskickandet av bidrag och en del som Sveriges Television själva utsåg. Två platser som blev över gavs till allmänna jokrar. Under september skedde inskickandet av låtar och turnéplanen presenterades. Sedan påbörjade SVT arbetet att tillsätta artisterna.

Programledarna för Melodifestivalen presenterades också under hösten. Det här året var temat för festivalen humor och de två programledarna blev Nour El-Refai och Anders Jansson, båda komiker. Bloggaren Clara Henry utsågs till webbprogramledare som fick leda ett uppsnacksprogram inför varje sändning och sedan eftersnack efter varje sändning. Clara syntes även i de ordinarie programmen där hon gjorde ett inslag om sina känslor för artisterna och staden tävlingen var i.

 

Artisterna presenteras

Foto: SVT (OBS! Bilden är ett montage).

Vid två presskonferenser i slutet av november 2013 presenterades så de 32 artisterna. Det var en hel del nykomlingar som Ace Wilder, Mahan Moin, Ellen Benediktson, Little Great Things, CajsaStina Åkerström, Dr. Alban och Ellinore Holmer, men också veteraner som Sanna Nielsen, Alcazar, Anton Ewald, Oscar Zia och State of Drama. Tre Eurovisiontävlande fanns med: Sylvester Schegel (från The Ark), Martin Stenmarck och Helena Paparizou. De 32 artisterna fördelades in i de fyra deltävlingarna. Se bild ovan för vilka artister som deltog (några av dessa skulle bli stjärnor över en natt…)

 

Deltävlingarna inleds

Efter jul- och nyråshelg blev det januari och tävlingen närmade sig med stormsteg. Så en januarinatt åkte den första truppen med lastbilar till Malmö Arena för att bygga upp scenen till Melodifestivalen.

 


Upplägget för deltävlingarna såg ut på samma sätt som året innan: 8 bidrag tävlar -> de fem med flest röster går vidare till en andra omgång -> rösterna för dessa nollställs ej -> efter en snabbgenomgång slogs omgångsresultaten samman och ett slutresultat var klart -> ettan och tvåan till final, trean och fyran till Andra chansen.


 

Deltävlingarna inleddes så i Malmö för att knyta ihop säcken med ESC 2013. På scenen tävlade enbart soloartister och genremässigt spretade det åt alla möjliga och omöjliga håll. I Malmö var det både Yohio och Helena Paparizou som var favoriter och den förstnämnde gick som synes till final. Men med sig fick han skrEllen Benediktson vars ballad “Songbird” slutade tvåa. Till Andra chansen gick YouTube-fenomentet Linus Svennings sorgeballad “Bröder” och ESC-drottningen Helena Paparizous “Survivor”. Den Linda Bengtzing-inspirerade schlagerlåten, med text av självaste Pling Forsman, “Casanova” slutade femma.

Från Malmö gick sällskapet vidare till Linköping där det till skillnad från Malmö i princip enbart var musikgrupper som tävlade, även här i helt olika spridda genrer som draggrupp, rockabilly och pop. Här fanns också schlagerdrottningen Sanna Nielsen med (tävlade för sjunde gången), som i omröstningen slutade etta med balladen “Undo”. Till finalen fick hon med sig popgruppen Panetoz som med sin glada låt “Efter solsken” danade sig vidare. Martin Stenmarck och trion i J.E.M. gick till Andra chansen medan rockabillygänget i The Refreshments blev femma.

Efter Linköping blev det skrällstaden Göteborgs tur att stå värd och här fanns ett oerhört spretigt startfält med skrällvarningar åt alla håll och kanter: två rockgrupper, en poptjej och popkille, vinnaren av Svensktoppen nästa, Dr. Alban & Jessica Folcker och ballad á la CajsaStina (för tredje veckan i rad en ballad på #6). Efter att ha inlett skräckinjagande blev det enbart Andra chansen för rockgruppen Outtrigger (tillsammans med State of Drama som var med för andra året i rad). Det blev istället pop:arna Oscar Zias inte-Obamahyllningslåt “Yes We Can” och den då okända Ace Wilders låt “Busy Doin’ Nothin'” som tog hem segern. Denna vecka inkom den lägsta telefonssiffran sedan 2002 och Ace Wilders totalröster (43 704) är den lägsta siffran för en finalist i deltävling någonsin! Dr. Alban & Jessica Folckers “Around the World” slutade femma. Gruppen Eko, som var Svensktoppen-tävlande, slutade sist med låten “Red”.

Den sista deltävlingen ägde rum i Örnsköldsvik och här spretade startfältet kanske något mindre även om det var olika typer av låtar. Alcazar som inledde med disco tog sig klart vidare till final med låten “Blame It on the Disco” och Anton Ewalds “Natural” blev tvåa. Ellinore Holmers ballad “En himmelsk sång” tog sig till Andra chansen tillsammans med hårdrockarna Ammotracks “Raise Your Hands”. Linda Bengtzings “Ta mig” slutade femma. Webbjokern – gruppen I.D.A slutade sexa (webbjokerns bästa placering) med sin “Fight Me If You Dare”.

 

Andra chansen

Åtta artister hade nu utsetts till finalister, då det blev dags för Andra chansen. Denna gång fick Lidköping stå värd, vilket var första gången någonsin i Melodifestivalens historia.

Inför Andra chansen blev det dock turbulent efter att den så kallade röstningsrobotsskandalen hade upptäckts. P4 Sjuhärad rapporterade om att ett bidrag som hade tävlat något tidigare år hade med hjälp av ett särskilt datorprogram fått 2500 fejkröster. Bidragets upphovspersoner hade betalat en man att rösta på deras bidrag på detta sätt. Genom åren har 2500 röster, ibland mer eller mindre, varit avgörande för resultaten. SVT vidtog åtgärder som bl.a. innebar att en ny regel tillfogades som förbjuder personer att använda sig av manipulerande röstningsverktyg som röstningsrobotar. Däremot infördes ingen regel om maxantal av telefonröster. Andra chansen överskuggades av denna nyhet och det gjorde det inte lättare att två tekniska missöden skedde i programmet.

I Andra chansen var upplägget snarlikt deltävlingarna, med skillnaden att de fyra bästa bidragen som tittarna utsett efter två omgångar fick tävla i två dueller. Vinnarna i duellerna gick till finalen. I röstningsomgångarna blev Linus Svenning etta och fick möta Martin Stenmarck som blev fyra, medan Helena Paparizou som blev tvåa fick möta Outtrigger som blev trea. Linus Svenning och Helena Paparizou gick till finalen.

 

Finalen

Bidragen i startordning. Foto: SVT (OBS! bilden är ett montage)

I finalen tävlade de 10 som tittarna hade bestämt vara bäst. Efter kaoset i Andra chansen åkte så scen och personal till Friends Arena i Stockhom för att rigga och göra klart att sända. Nu skulle som vanligt i finalerna makten delas mellan tittarna och 11 europeiska jurygrupper, allt för att finna den bästa låten till ESC. Här fanns många att välja på, framförallt på popsidan. Inga band hade gått vidare till finalen, det var egentligen den enda genren som saknades.

 

Här nedan, en sammanfattning av de tävlande finalbidragen:

 

De europeiska jurygrupperna ansåg denna lördagsafton att Ace Wilders “Busy Doin’ Nothin'” var bäst (97 poäng) och Sanna Nielsens “Undo” var näst bäst (90 poäng). Sanna fick poäng av samtliga (varav flera höga poäng men bara en tolva) medan Ace fick poäng av tio länder (varav fem tolvor). Alcazars låt “Blame It on the Disco” låg trea på 62 poäng medan Anton Ewalds “Natural” hamnade sist med bara 4 poäng från Israel, Malta och Spanien. När tittarnas procentuella poäng sedan adderades var det juryns två favoriter som tittarna också tyckte bäst om, bättre än resterande startfältet. Ace fick 283 831 röster (23,8%) vilket gav 113 poäng och en summa på 210 poäng, medan Sanna fick 307 788 röster (25,8%) vilket gav 122 poäng och en summa på 212 poäng. Alltså en skillnad på 2 poäng. Så liten poängmarginal har det inte varit sedan 2005! Det kan nämnas att tittarnas trea, Alcazar fick enbart 10,1% av rösterna…

Det blev alltså Sanna Nielsen som på sitt sjunde försök fick vinna Melodifestivalen 2014!

Hyllningar

2014 var det tre jubileum för Melodifestivalen:

Det var 40 år sedan ABBA vann…

…30 år sedan Herreys vann och 15 år sedan Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann Melodifestivalen. Detta uppmärksammades genom deltävlingarna och i finalen.

I finalen framfördes också 2013 års vinnarlåt “You” i en hyllningslåt gjord av programledarna (som ett tack för varandras insatser som programledare).

 

Sammanfattat

Melodifestivalen 2014 må ha varit ett kritiserat år men samtidigt också ett år när tävlingen fick en helt annan inriktning. Efter tretton år gjordes den om något även om formen behölls och SVT gick en något annan väg, vilket inte träffade helt rätt. I ESC blev det något bättre när Sanna först kvalificerade sig till finalen och där slutade trea. Med nu fem guld, ett silver och sex stycken brons siktar SVT sig vidare till Melodifestivalen 2015 och nya utmaningar.

Men det är inte helt smidigt hela vägen fram. En hel del regler har förändrats och så även upplägget. Bort med 32 bidrag och in med 28 istället, bort med att fritt kunna rösta hur många gånger som helst och in med en Eurovisionliknande begränsning på max 80 samtal per vecka osv. Sanna Nielsen blir programledare tillsammans med Robin Paulsson. 12 artister är veteraner, resten är debutanter. Och två städer som arrangerar är helt nya – Östersund och Helsingborg. Vi får se hur det blir, i vilket fall kan bokslutet för 2014 nu stängas och ESC-Panelen fokuserar helt på kommande Melodifestivalen 2015 som börjar om lite drygt en månad. 7 februari närmare bestämt…

Innan vi säger gott nytt år kommer här panelens egna topplistor över Melodifestivalen 2014 års bidrag. Mycket nöje!

 

Erik

 1. Josef Johansson – “Hela natten”
 2. Alcazar – “Blame It on the Disco”
 3. Linda Bengtzing – “Ta Mig”
 4. Sanna Nielsen – “Undo”
 5. Helena Paparizou – “Survivor”
 6. Ace Wilder – “Busy doing nothing”
 7. Mahain Moin – “Aleo”
 8. Outtrigger – “Echo”
 9. State of Drama – “All We Are”
 10. Syvester Schlegel – “Bygdens son”
 11. Panetoz – “Efter Solsken”
 12. Martin Stenmarck – “När änglarna går hem”
 13. Janet Leon – “Hollow”
 14. Yohio – “To the End”
 15. Elisa Lindström – “Casanova”
 16. Anton Ewald – “Natural”
 17. Cajsa-Stina Åkerström – “En enkel sång”
 18. Shirley Clamp – “Burning Alive”
 19. Manda – “Glow”
 20. Ellen Benediktson – “Songbird”
 21. I.D.A – “Fight Me If You Dare”
 22. J.E.M – “Love Trigger”
 23. Linus Svenning – “Bröder”
 24. The Refreshments – “Hallelujah”
 25. Ammotrack – “Raise Your Hands”
 26. Oscar Zia – “Yes We Can”
 27. Alvaro Estrella – “Bedroom”
 28. Little Great Things – “Set yourself free”
 29. Ellinore Holmer – “En himmelsk sång”
 30. Eko – “Red”
 31. Pink Pistols – “I Am Somebody”
 32. Dr Alban feat Jessica Folcker – “Around the World”

 

Hollac16

 1. Sanna Nielsen – “Undo”
 2. Outtrigger – “Echo”
 3. Alcazar – “Blame It on the Disco”
 4. Linus Svenning – “Bröder”
 5. Little Great Things – “Set yourself free”
 6. Helena Paparizou – “Survivor”
 7. Ace Wilder – “Busy Doin’ Nothin'”
 8. State of Drama – “All We Are”
 9. Panetoz – “Efter solsken”
 10. I.D.A – “Fight Me If You Dare”
 11. Ellen Benediktson – “Songbird”
 12. Mahan Moin – “Aleo”
 13. Elisa Lindström – “Casanova”
 14. Linda Bengtzing – “Ta mig”
 15. Ammotrack – “Raise Your Hands”
 16. Josef Johansson – “Hela natten”
 17. Shirley Clamp – “Burning Alive”
 18. CajsaStina Åkerström – “En enkel sång”
 19. Martin Stenmarck – “När änglarna går hem”
 20. Eko – “Red”
 21. The Refreshments – “Hallelujah”
 22. Janet Leon – “Hollow”
 23. Ellinore Holmer – “En himmelsk sång”
 24. Manda – “Glow”
 25. Yohio – “To The End”
 26. J.E.M – “Love Trigger”
 27. Oscar Zia – “Yes We Can”
 28. Alvaro Estrella – “Bedroom”
 29. Pink Pistols – “I am somebody”
 30. Sylvester Schlegel – “Bygdens son”
 31. Dr. Alban feat. Jessica Folcker – “Around the World”
 32. Anton Ewald – “Natural”

 

Robban

 1. Sanna Nielsen – “Undo”
 2. Helena Paparizou – “Survivor”
 3. Alcazar – “Blame It on the Disco”
 4. Shirley Clamp – “Burning Alive”
 5. Ellen Benediktson – “Songbird”
 6. Ace Wilder – “Busy doing nothing”
 7. Josef Johansson – “Hela natten”
 8. Eko – “Red”
 9. Martin Stenmarck – “När änglarna går hem”
 10. Linus Svenning – “Bröder”
 11. Alvaro Estrella – “Bedroom”
 12. J.E.M – “Love Trigger”
 13. Oscar Zia – “Yes We Can”
 14. Elisa Lindström – “Casanova”
 15. Linda Bengtzing – “Ta Mig”
 16. Manda – “Glow”
 17. Panetoz – “Efter Solsken”
 18. Little Great Things – “Set yourself free”
 19. Cajsa-Stina Åkerström – “En enkel sång”
 20. Dr Alban feat Jessica Folcker – “Around the World”
 21. Outtrigger – “Echo”
 22. State of Drama – “All We Are”
 23. Yohio – “To the End”
 24. Janet Leon – “Hollow”
 25. Anton Ewald – “Natural”
 26. Mahain Moin – “Aleo”
 27. I.D.A – “Fight Me If You Dare”
 28. Pink Pistols – “I Am Somebody”
 29. Ammotrack – “Raise Your Hands”
 30. The Refreshments – “Hallelujah”
 31. Syvester Schlegel – “Bygdens son”
 32. Ellinore Holmer – “En himmelsk sång”

 

Gott nytt år
/ESC-Panelen

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen