Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Melodifestivalen 2015: SVT inför ytterligare begränsningar i tittarröstningen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2015. För att inte så kallad massröstning/datorstyrd röstning ska förekomma i vårens upplaga av Melodifestivalen har SVT sedan tidigare begränsat antalet telefon- och SMS-röster drastiskt. Nu har SVT sett över systemet en gång till och detta har resulterat i att som tittare kommer man kunna rösta max 80 gånger per tv-sändning och telefonabonnemang.

 

Rösterna är fördelade på följande sätt:

  • – Max 20 telefonröster på det billiga telefonnumret.
  • – Max 20 telefonröster på det dyra telefonnumret (skänker pengar till Radiohjälpen).
  • – Max 20 SMS-röster på det billiga SMS-numret.
  • – Max 20 SMS-röster på det dyra SMS-numret (skänker pengar till Radiohjälpen).

 

Viktigt att påpeka här är att du kan fortfarande ringa/SMS:a på vilka bidrag du vill men när du har nått upp till maxsiffran går det inte att lägga fler röster i den sändningen.

 

Varför införs begränsningar i röstningen?

Att begränsningarna i röstningen har införts beror delvis på att P4 Sjuhärad i slutet av februari i år avslöjade att någon hade använt datorstyrd röstning till ett bidrag som tävlat någon gång det senaste åren. Personen som utförde detta hade fått betalt av låtens upphovspersoner att datorrösta ca 2 500 gånger. P4 Sjuhärad berättade aldrig vilket bidrag det rörde sig om, även om SVT nåot senare gick ut och sade att de med största sannorlikhet visste om vilket bidrag det rörde sig om. Inga åtgärder vidtogs dock mot det bidraget eftersom att tid hade passerats från själva händelsen. Men en direktföljd av avslöjandet ledde till att SVT omgående införde en regelklausul som förbjuder datorröstning/manipulerad röstning. Den nya regeln säger att om SVT skulle upptäcka i framtiden att någon försöker göra något liknande så blir direktföljden att det bidraget blir diskvalificerat.

 

Fler tar vid

I år valde även SR:s musiktävling Svensktoppen nästa att införa en liknande regel till följd av avslöjandet. Sedan tidigare har det funnits röstningsbegränsning i den tävlingen på max 10 SMS-röster per telefonabonnemang. Men efter avslöjandet kunde SR se att ett datorstyrt program kan laddas med flera abonnemang samtidigt, och således krävdes en liknande regel för att systemet inte skulle utnyttjas.

Det kan tilläggas att i Eurovision Song Contest har det sedan tidigare funnits en röstningsbegränsning på max 20 telefonsamtal och SMS-röster per telefonabonnemang.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen