Antagningen till Melodifestivalen 2015 igång


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

MELODIFESTIVALEN 2015. Antagningen till Melodifestivalen 2015 är igång. Vill du ta chansen att få möjlighet att delta i nästa års tävling har du fram till den 16:e september kl. 08:59 på dig att ladda upp låtar via Melodifestivalens hemsida.

Under sommaren har SVT haft locket på gällande hur många bidrag som ska tas ut till Melodifestivalen 2015. Enligt reglerna ska tävlingen bestå av “ett antal deltävlingar och en final”. Denna mening har funnits med i regelverket i många år men tidigare år har det stått klart och tydligt att “32 bidrag tävlar”. Om det blir det en förändring får vi se i ett senare läge.

 

Regelverket

I juni publicerade SVT regelverket för Melodifestivalen 2015 som i sammanfattad form ser ut så här:

 

– Vem som helst utom SVT-anställda får skicka in bidrag till tävlingen.

– Utländska upphovsmän får också delta men då i kombination med minst 1 svensk upphovsman. Sista folkbokföringsdatum måste vara idag (läs 1 september 2014).

– Cirka 30 procent av startfältet kommer ges plats åt bidrag som framförs på svenska.

– Cirka 50 procent av startfältet ska ha bidrag med minst 1 kvinnlig upphovsman.

– Ett tävlingsbidrag måste vara minst 2 minuter långt men max 3 minuter långt.

– Endast nyskrivna och aldrig tidigare publicerade låtar tillåts vara med i tävlingen.

– Språkvalet är fritt, samma låt kan skickas in på olika versioner men SVT väljer då låtversion.

– Som tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (före maj 2015). Det finns ingen övre åldersgräns. Observera att det inte finns någon åldersgräns för låtskrivare.

– Max 8 personer per tävlingsbidrag tillåts vara på scenen vid framförandet och förinspelad körsång är tillåten. Det är också tillåtet att ha ett liveinstrument. Om vinnarbidraget innehåller hela eller delar av dessa kriterier måste bidraget kunna arrangeras om till ESC.

– Sveriges Television har all beslutsrätt gällande tävlingen, dess bidrag och artister och kan närsomhelst diskvalificera bidrag som bryter mot tävlingsreglerna.

 

Viktigt att tänka på

När du skickar in ditt/dina/era bidrag till Melodifestivalen är det viktigt att tänka på följande saker:

 

Vilken del av antagningen skickar jag bidraget till?

– Om du är en etablerad upphovsman som har haft musik utgiven sedan tidigare på exempelvis kommersiella skivbolag så ska du skicka bidraget/bidragen till Ordinarie tävling. Om du är etablerad upphovsman måste du kunna ange en så kallad ISRC-kod som anger detta. Om ni är flera upphovsmän till ett bidrag räcker det med att en av er är tidigare etablerad.
– Om du inte har haft musik utgiven sedan tidigare (syfte på kommersiell musik via sådana skivbolag) ska du skicka bidraget/bidragen till Allmänhetens tävling.

 

Godkänna reglerna

När du skickar in bidrag (oavsett kategori ovan) så måste du godkänna SVT:s regelverks samtliga sektioner. Observera också att du måste godkänna EBU:s regler för ESC 2015, vilket bl.a. innebär att ditt/dina bidrag får inte ha varit publicerade offentligt före idag (1 september).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen