Eurovision Island over and out!


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

KRÖNIKA. Under finalen i Eurovision 2014 befann sig vår skribent Felix på plats i B&W Hallerne i Köpenhamn. Här är hans krönika och reflektioner av sändningen, bidragen och arenan.

Förhandsfavoriten höll och arenan kokade över av känslor, applåder och hejarop när det stod klart att Conchita Wurst tagit hem segern för Österrike – den första segern på nästan 50 år! DR producerade ett fenomenalt spektakel där både livepublik och tittare kände sig tillfreds. Knepet med stående fans från i fjol fungerade även nu superbra och gav en intimare känsla åt bidragen och säkerligen lite extra energi till akterna. Liveupplevelsen var enorm och scenen kan vara den snyggaste och effektfullaste sedan i Moskva 2009.

Strax efter Conchitas seger sprang ett fan upp på scenen med ett budskap på en lapp, han blev dock snabbt nedbrottad och sliten av scenen. Om det var ett vänligt uppsåt eller inte hann vi i publiken aldrig uppfatta men tittarna märkte inget och programmet kunde avslutas med en märkbart rörd vinnare. Utöver denna incident kändes protesterna mot Ryssland otroligt tydliga på plats där bidraget både buades ut i början av programmet och innan sitt uppträdande samt vid samtliga poäng man mottog. Personligen upplevde jag det som ganska osportsligt att bua ut bidrag även om jag förstår protesterna och personer som vill visa sitt missnöje och ser detta som en chans att nå ut. Eurovision har trots detta fortsatt utvecklas i rätt riktning där mer fokus nu ligger på artister, humorinslagen har relevans samt en bra blandning av bidrag och mix av länder i finalen som de delade jury/tittarrösterna för med sig.

Nu väntar final i Wien nästa år och med tanke på hur länge sedan man senast var värd lär man inte spara på krutet! Ser fram emot en riktig Wurst-fest med tydliga budskap om tolerans och lika värde. Eurovision är trots allt en folkfest där alla olikheter, kulturer och språk är själva fundamentet till dess framgång. Hade i år turen att få vara på plats och känna stämningen och värmen. En värme som jag hoppas och tror kommer fortsätta även nästa år. Tills dess: over and out från Eurovison Island och tillbaka till verkligheten!

/ Felix

 

PS. Här nedan bilder från finalkvällen:


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen