Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Haris filosoferar kring Eurovisionfinalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


KRÖNIKA. Det här inlägget blir ett inlägg skrivet av mig, Haris, utan någon som helst inblandning eller påverkan av de andra medlemmarna i panelen. Detta handlar mest om att jag vill få ut mina tankar och funderingar kring finalen och säga vad jag känner och tycker. Kommer även förklara varför jag tycker vissa saker och lite annat smått och gått. Oroa er inte, sågen kommer vara med här också. Finns en och annan person som behöver sågas inför den stora finalen också.

Jag tänkte inleda med att förklara varför jag håller på Serbien ikväll. Vissa har antytt att jag gör det för att jag förstår språket eller för att det är mitt grannland. Andra säger att jag sympatiserar med Zeljko för han är en idol sedan jag var liten. Alla dessa har fel. Jag håller på Serbien av en enkel anledning – jag tycker att de har den bästa låten. Sedan finns det dem som vänder på saken och påstår att jag som bosnie borde skämmas över att jag hejar på Serbien ikväll. Min politiska åsikt har inget med saken att göra, utan detta är en musiktävling och jag håller på den låten som bäst faller mig i smaken. ”Nije Ljubav Stvar” är underbar och Zeljko är en fantastisk artist. Få skulle klara av att framföra låten på samma sätt som han gör. Förra året höll jag exempelvis stenhårt på Frankrike och inte var det någon som klagade över det.

På tal om politiska åsikter. Loreen måste sluta engagera sig i de azerbajdzjanska politiska frågorna. Du är där för att tävla i musik och inget annat. Du ser inte några azerbajdzjaner komma hem till dig och ber dig sluta klä dig som ett troll för att du ska vara ”unik”. En annan person som förtjänar lite smisk för sin enorma groda är Christer Björkman. Vi minns alla det nu så klassiska uttalandet, där han för någon vecka sedan ansåg att Loreen borde byta dansare. Hans förklaring var att ”mörkhyade aldrig tagit sig till final”. Om man ska gå på hans teori så är det då väldigt överraskande att de fyra bidrag som i år hade en mörkhyad i sitt nummer, vare sig det är som dansare eller sångare, gick alla till final. Ja, Ukraina hade en mörkhyad sångerska, Rumänien hade en trummis, Danmark hade en tjej på scen och Sverige hade en dansare. Alla gick till final. Ät upp dina ord Christer!

Ukraina är ett intressant land i dessa sammanhang. De får i stort sett alltid en topplacering. Men i år verkar de ha glömt bort att fokusera på denna tävling och skickar en låt för att göra reklam för fotbolls-EM som de ska arrangera om ca 2 veckor. Pinsamt Ukraina!

Har Grekland aldrig funderat på att tänka lite nytt? Det låter verkligen som att de skickar samma låt varje år. Eleftheria Eleftheriou är säkert jätteduktig och faktiskt rätt snygg, men det är så oerhört tråkigt. Det är billigt och påklistrat och tydligen fortsätter folk att rösta på det.

Vem räddade kvar Litauen i denna tävling? Var det jurygrupperna eller var det tittarna? Någonstans gick det snett och en av tävlingens absolut sämsta låtar, sämsta nummer och sämsta framträdanden tog sig till final. Och så Malta. Vem var det? Vem var det som rösta?!

Stackars Ott Lepland från Estland. Han var uppenbarligen för nervös för de låga tonerna och valde att ändra de till höga för att han inte skulle spricka. Det förstörde dynamiken i låten och den så vackra balladen blev en gapfest. Tråkigt och det gör att vi inte kommer ser Eurovision från Tallinn nästa år.

Folk måste sluta tycka att de ryska tanterna är så söta. Det är inget sött med deras låt eller nummer. Är det bara jag som märker hur ryssarna manipulerar resten av Europa? Visst, jag erkänner att hon äldsta tanten är oerhört gullig, men resten köper jag inte. Detta är ett billigt sätt för Ryssland att försöka vinna tävlingen. De skickar något som de vet kommer dra till sig uppmärksamhet. Sätt då en catchig refräng på det och du har ett vinstkoncept. Jag hoppas innerligt att detta inte vinner. Jag står vid mitt ord och lovar att bojkotta Eurovision ifall Ryssland står som segrare ikväll.

Vad mer ska vi klaga på då? Jo, Ivi Adamou glömde jag ju. En av mina favoritlåtar när man hör den inspelade versionen. När man hör den live så förstår man varför hon mimade under uttagningarna på Cypern. Rumänien verkar också ha blivit bitna av live-bakterien. För sångerskan i Mandinga verkar inte heller klara av att leverera.

Albanien imponerade stort på mig under semifinalen. Den höjde sig rejält i mina ögon och öron. Skrällvarning på detta. Rona Nishliu kan ta en överraskande hög placering. Island gjorde det snyggt och proffsigt men lär inte kunna hota toppen. Ungern är en personlig favorit som jag tyvärr tror kommer försvinna i finalen. De har dessutom fått det hemska startnummer två. Kaliopi från Makedonien imponerade med sin röst och levererade verkligen.

Allt är upplagt för en strid mellan Sverige och Serbien i år känns det som. Dessvärre tror jag att Sverige går segrande. Har någon känsla i magen som säger det. Jag vill inte se Christer Björkmans självgodhet och ego stiga till skyarna. Jag vill inte att Loreens oerhört enkla och överskattade låt ska ta hem hela tävlingen. Visst, det låter som ett bidrag som kan vinna tävlingen, men jag gillar det inte. Jag är enormt trött på låten. Det enda positiva med det är att Eurovision då nästa år kommer att hållas i Sverige.

Hur det än går ikväll så tycker jag att ni ska njuta av tävlingen och ha en trevlig stund. Kom ihåg att denna underbara musiktävling endast går en gång per år. Och det är lång väg till nästa år, i vilket land det än kommer hållas i.

You’re Welcome.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen