Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför Finalen i Melodifestivalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2012. Ikväll är det dags för finalen av Melodifestivalen 2012. Sex veckor har passerats och nu ska vinnaren utses. Tio bidrag tävlar och svenska folket tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram vinnaren.

 

Upplägg

Likt fjolårets final är det fortfarande delad jury- och telefonröstning som avgör resultatet. Juryerna representeras av 11 tävlande ESC-länder som Sverige kommer att tävla mot i Baku (Belgien, Bosnien-Hercegovina, Cypern, Estland, Frankrike, Irland, Malta, Norge, Storbritannien, Tyskland och Ukraina) och telepoängen delas ut procentuellt enligt följande tankesätt:

Andelen röster ett enskilt bidrag fått divideras med totala mängden inkomna telefon/SMS-röster. Den siffra som fås fram blir den procentuella siffran bidraget fått. Detta tal multipliceras med tittarnas 473 poäng, vilket blir den poängsumma bidraget får av tittarna. Eftersom man inte kan dela ut halvpoäng så avrundas poängen uppåt eller nedåt till heltal. OBS! Juryns poäng är fortsatt fasta summor: 12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan, sedan 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Därför ger varje jurygrupp endast sju bidrag poäng medan tittarna kan ge alla bidrag poäng.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 10 mars kl. 20:00-22:00 CET.

 

Startfält

  1. David Lindgren – “Shout It Out”
  2. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – “Jag reser mig igen”
  3. Dead by April – “Mystery”
  4. Lisa Miskovsky – “Why Start a Fire”
  5. Top Cats – “Baby Doll”
  6. Loreen – “Euphoria”
  7. Ulrik Munther – “Soldiers”
  8. Björn Ranelid feat. Sara Li – “Mirakel”
  9. Molly Sandén – “Why Am I Crying”
  10. Danny Saucedo – “Amazing”

 

Panelen inför finalen


Erik

Helhetskommentar: Det är med ett stort vemod som jag kan konstatera att det är final. Sex veckor har försvunnit. Vilken festival det har varit! Allt från Sean Banan till Christer och Lotta har vi fått lyssna till. Min personliga favorit av alla bidrag som varit med är Charlotte Perrelli och hennes medryckande låt The girl. Alla finalister gillar jag utom Björn Ranelid som inte har någontong alls att göra i finalen. I final har jag två kandidtaer som jag kan tänkas rösta på och de är Molly Sanden och Loreen. Hjärtat hoppas att Molly Sanden tar hem det här medan hjärnan tycker att Loreen ska representera Sverige. Jag tror att Loreen har goda chanser att ta Sverige till höga placeringar. Hur som helst så har det varit sex underbara veckor och jag har fått mitt lyckorus som jag brukar. Nu bänkar vi oss framför teven och hoppas att rätt låt vinner!

Jag tippar vinnare: Det ska väl mycket till om inte Loreen ska ta det här. Hon har varit favorit hela den här veckan och legat etta på flera listor. Det enda som kan hota är Dannys tjejfans. De röstar mycket mer än vad Loreens fans gör.

 

Haris

Helhetskommentar: Då har dessa sex veckor passerat. Det gick väldigt snabbt och ikväll får vi alltså veta vilken låt som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest 2012. Jag tycker det är en final med mycket hög klass, då det finns något för alla smaker. Vi har dans & klubb musik. Vi har hårdrock, vi har ballader och vi har Thorsten Flinck och Björn Ranelid. Ingen skulle kunna tippa ihop denna skara finalister, denna blandning, för bara något år sedan. Min personliga favoritlåt gick direkt till final, Dead by April. Även om jag inte tror att de har någon chans att vinna så ska det bli kul att se hur de slutar. Men jag ser fram emot en härlig final med mycket underhållning!

Jag tippar vinnare: Precis som förra året så är Danny en av de två favorittippade. Men jag tror inte att han vinner denna gången heller. Jag tippar här med Loreen som slutsegrare i Melodifestivalen 2012.

 

Robban

Helhetskommentar: Vi har kommit tll den där tidpunkten då det är dags att välja rätt vinnarlåt som vi sedan skickar till Eurovision Song Contest. I fjol var både svenska folket och internationella jurygrupperna överens. Vi skickade Eric Saade med låten “Popular” och tog vår bästa placering (3:e plats) sedan 2006. Nästa steg är alltså att försöka toppa den placeringen och ta hem tävlingen. Det finns enligt mig två kandidater som har potential att ge oss en ESC-seger och det är ovann nämda Loreen och Danny. Slutligen, oavsett vad jag tycker och tror ska du rösta med hjärtat på den låt du tycker är bäst. Nu kör vi!!

Jag tippar vinnare: I fjol stod det mellan Eric Saade och Danny. I år verkar allt handla om Loreen, om man ska tro undersökningar, bettinglistor m.m. Personligen håller även jag på henne och tror hon vinner. “Euphoria” är så fruktansvärt pampig och jag är övertygad att Loreen skulle ha störst chans i ESC. Hela Europa verkar dessutom vädja till oss att skicka henne, vilket visar att det borde var rätt val om hon vann.

 

Vem vill du se vinna finalen 2012? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen