Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2012. Dags att bege sig till Dalarnas skogar och hockeystaden Leksand för den tredje deltävlingen i årets Melodifestival. Platsen är Tegera Arena, som vanligtvis står värd för ishockey men nu byter skepnad och arrangerar Sveriges största musiktävling. Vi hoppas på fortsatt bra underhållning!

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 18 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Youngblood – “Youngblood”
  2. Maria BenHajji – “I mina drömmar”
  3. Mattias Andréasson – “Förlåt mig”
  4. Love Generation – “Just A Little Bit”
  5. Carolina Wallin Pérez – “Sanningen”
  6. Andreas Johnson – “Lovelight”
  7. Molly Sandén – “Why Am I Crying”
  8. Björn Ranelid feat. Sara Li – “Mirakel”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den tredje deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Youngblood

Youngblood är en killgrupp som består av Christer Sjølie Af Gejierstam, Henric Flodin, Marcus Sjöstrand, Oscar Kongshöjd och Simon Johansson. Medlemmarna har plockats ut av EMI productions för att bilda pojkbandet Youngblood. Ingen i gruppen kände varandra när de blev sammanförda. Oscar har bland annat varit med i Disneyproduktionen “När klockan ringer”.

Gruppen har släppt en singel som heter Blame it on you.

I Melodifestivalen framför de låten “Youngblood” som är skriven av självaste Fredrik Kempe som vunnit Melodifestivalen de fyra senaste åren.

 

Erik: Hm det känns bekant, låter som “Manboy” som Eric Saade hade 2010. Det är medryckande, tjejer kommer gilla det. Den här kommer gå till final. Betyg: 3.

Haris: Känns som att detta med pojkband dog ut för ett decennium sedan. Bara där spricker det för mig. Inte för att jag tycker att pojkband var dåliga då, utan för att det här inte är något Backstreet Boys direkt. “Manboy” med Youngblood känns för mig bara tråkigt. Lär säkert plocka en hel del röster dock. Betyg: 1.

Robban: En av festivalens mest meriterade och framgångsrika låtskrivare Fredrik Kempe ligger bakom låten “Youngblood” till Sveriges nya supergrupp som består av fem unga grabbar som handplockats en och en från en audition i höstas. Deras låt påminner väldigt mycket om”Manboy” som Eric Saade kom trea med i MF 2010. Jag tror att Youngblood blir nya tonårsidoler för många och att de kommer få tillräckligt med röster för att nå final. Betyg: 3.

 

 

Maria BenHajji

Webbjokernvinnaren Maria Benhajji kommer att ställa upp i deltävlingen i Leksand på lördag. Hon vann före låtar som Beautiful love som David Nestander sjöng och Marilyn Monroe som gruppen “Never Alone” framförde.

Maria Benhajji har vi tidigare sett i programmet “Allsång på Skansen” som körtjej. Hon har körat bakom artister som Robyn och Sonja Alden. Maria har varit med i Melodifestivalen en gång, bakom Laila Adele 2006 med låten Don’t try to stop me.

Nu ska Maria Benhajji göra Melodifestivalsdebut som soloartist med låten “I mina drömmar”. Vissa av er har säkert hört den när den tävlade i webbjokern.

 

Erik: Min favorit till att vinna webbjokern. Den här sången är väldigt vacker och fin, jag hoppas den får en bra placering minst andra chansen i alla fall. Betyg: 4.

Haris: Detta har vi hört förr tycker jag. Låter lite som tidigare ballader som varit med på svenska. Men det är något med Maria. Tycker hon är duktig och refrängen är fin. Men ingen av de tidigare webbjokrarna har tagit sig vidare från deltävlingarna och inte lär det ske i år heller. Betyg: 2.

Robban: Då mina två favoriter från webbjokern; “Higher” och “Your Majesty” slogs ur höll jag slutligen på “I mina drömmar” i finalen. Det är en traditionell schlagerballad om kärlek (Vad annars?) med en jätteduktig sångerska. Älskar verkligen denna fina balladen och framförallt Marias röst. Jag är ledsen att behöva säga det, men det är kört för den här sortens bidrag i nutidens Melodifestivalen. Ett exempel på det fick vi ju i förra veckan när Sonja Aldén slogs ur tävlingen trots en jättebra låt. Maria får nog nöja sig med att undvika att bli sist. Betyg: 3.

 

 

 

Mattias Andréasson

Mattias blev känd när han medverkade i Idol 2007 där han slutade på en femteplats. Samma år gick han med i gruppen E.M.D. Gruppen bestod av Danny Saucedo och Erik Segerstedt. Gruppens första singel All for love blev en hit det året.

Efter 2007 rullade det på bra för E.M.D, gruppen släppte fler singlar bland annat Jennie let me love you. 2009 tog Mattias och gruppen steget in i Melodifestivalen. Låten Baby Goodbye slutade på en tredje plats. Året efter deltog Mattias i Let’s Dance där han vann hela tävlingen tillsammans med sin danspartner Cecilia Ehrling.

2012 är det alltså dags för Mattias att ställa upp igen i Melodifestivalen, denna gång som soloartist.

 

Erik: Mattias utan E.M.D, hur ska det sluta? Det går inget bra. Låten faller tyvärr inte mig i smaken. Nästa år får han försöka locka med sig Danny och Erik igen. Betyg: 1.

Haris: Förlåt Mattias, men jag tycker inte om det här alls. Svensk r’n’b av en sångare som jag aldrig varit så hemskt förtjust i. Definitivt den sämre i trion E.M.D. Hur det går har jag ingen aning om men jag tycker inte om det alls. Förlåt mig. Betyg: 1.

Robban: Mattias från gruppen E.M.D ställer sig på scen med egna ben som solosångare. Hans bidrag är en modern r’n’b-poplåt på svenska som han har producerat & skrivit helt på egen hand. Nej, det här är så tråkigt och intetsägande för mig att jag inte finner några ord. Har möjligen häng på andra chansen-platserna, men inte mer än så. Betyg: 1.

 

 

 

Love Generation

Love Generation bildades genom att “Legend Music Group” gjorde en casting för att hitta en tjejgrupp. I juryn satt RedOne, Peter Swartling och Jonas Johnsson. Fem medlemmar valdes ut och på så sätt bildades gruppen Love Generation. Gruppen består i år av Cornelia Jakobsdotter Samuelsson (hennes pappa är Jakob i “The Poodles”), Martina Braun Wolgast och Melanie Taylor.

2010 släpptes gruppens första singel som fick det passande namnet Love Generation. Två av medlemmarna hoppade av under resans gång, Mikaela Urbom och Roshanna Hosseini.

2011 kom så äntligen gruppens stora genombrott när de ställde upp i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Låten Dance Alone gick till andra chansen där den blev utslagen av Sara Varga.

Nu söker Love Generation revansch då de återigen kommer att ställa upp i Melodifestivalen med låten “Just a little bit”. Ska de lyckas ta sig till final i år?

 

Erik: Love Generation fick en ny låt av Redone (Jag tror snarare det är en låt som de valde mellan ifjol) Låten är ganska tråkigt, sämre än förra årets låt. Här ska ni få ett råda. Spola Redone! Betyg: 2.

Haris: Love Generation gick inte vidare med “Dance Alone” förra året. Det var, enligt mig, en mycket bättre låt än detta. Om detta verkligen var RedOne så är jag inte imponerad. Det är något irriterande med den här låten i den eviga repetitionen av Just a little bit. Betyg: 1.

Robban: De fräcka tjejerna i Love Generation gör comeback i Melodifestivalen på en gång. Denna gång har de blivit en gruppmedlem mindre samt att de har en sämre låt i år. Deras bidrag “Dance Alone” som var en eurodiscopoplåt var mycket bättre och hade en klistrigare & klarare refräng. Något jag saknar med “Just A Little Bit” som låter som typisk brittisk tjejpop i stil med The Saturdays & Girls Aloud. Jag gillar helt klart låten, men hade förväntat mig mer. Tror chanserna att kvalificera sig till andra chansen får bli målet, men det blir inte lätt. Betyg: 3.

 

 

 

Carolina Wallin Perez

Carolina föddes 1982 i Mellerud som ligger i Dalsland. Hennes första framträdande gjorde hon i låten I Won’t Stay tillsammans med gruppen “Monsters och Maskiners”. Hon bidrog med sång i låten.

Carolina blev känd genom musiksajten “Myspace”. Efter det blev hon signad av skivbolaget “Family Tree Music”. Hennes första platta “Pärlor åt svinn”som är enbart består av covers på musikgruppen “Kent” Här kommer låten Ingenting. Nu tänker jazzsångerskan testa ett nytt forum för sina musik i Melodifestivalen.

 

Erik: Carolina har nog ingen chans att ta sig till final. Låten är nog hellre aspirant på sista platsen. Betyg: 1.

Haris: Carolina kommer inte gå vidare ur det här startfältet. Jag gillar hennes låt dock i detta annars så tråkiga startfält. Den är egen på något sätt och mystisk. Betyg: 2.

Robban: Ytterligare ett nytt ansikte i Melodifestivalen. Carolina har släppt ett album där hon gjort egna tolkningar av gruppen Kents låtar. Låten “Sanningen” är inte någon typisk Melodifestival-låt och visst hörs det. Det är för mig den sämsta låten i detta startfält. Chanslös att gå vidare och fruktansvärt tråkdåligt. Betyg: 1.

 

 

 

Andreas Johnson

Melodifestivalsveteranen Andreas Johnson ställer upp nu på lördag i Leksand. Sist Andreas var i Leksand 2006 gick han direkt till final med låten Sing for me. Låten slutade på en tredjeplats i finalen men låten blev en stor radiohit efter Melodifestivalen.

Andreas startade sin bana med att vara med i gruppen “Planet Waves”. Gruppen blev inte någon stor succe. Efter det startade Andreas sin solokarriär och efter bara några år fick han en riktigt världshit med låten Glorius, 1999.

Efter”Sing for me” ställde Andreas upp igen 2007 med låten A little bit of love . Låten slutade på en andra plats efter “The ark” . Efter två raka succer slog sig Andreas ihop med Carola Häggkvist och framförde bidraget One love. Låten var favorittippad innan deltävlingen men det blev en riktig flopp. “One love”tog sig till andra chansen där de blev utslagna av gruppen “Nordman”.

Andreas vilade ett år innan han 2010 återigen stod på en scen i Melodifestivalen. Bidraget We can work it out tog sig till final men där slutade låten på en sjätte plats.

2012 är det återigen dags för Andreas Johnson. Blir det final igen?

 

Erik: Här kommer det en låt som jag går igång på. Låten är härlig och man blir glad av att lyssna på den. Lite rockig. Jag tror att Andreas går till andra chansen. Betyg: 4.

Haris: En riktigt feel good-låt. Andreas har utan tvekan den bästa låten ikväll. Det svänger, det är härligt att lyssna på och Andreas levererar! Betyg: 4.

Robban: Sist Andreas var med i MF var jag inte alls imponerad. Jag älskade hans bidrag “Sing For Me” och “A little bit of love”. Vad tycker jag då om Andreas den här gången? Jo, det här går väl hem hos mig. Kanske var det p.ga det första som slog mig var att låten är snarlik “The Beautiful ones” av gruppen Suedes, som jag gillar starkt. Andreas har som solosångare alltid gått direkt till Globen. Jag tror han har goda chanser till det, men han möter hårt motstånd. Minst andra chansen blir det iaf. Betyg: 3.

 

 

 

Molly Sandén

Molly Sandén, detta underbarn i musik. Hon ar gått på “Adolf Fredriks musikskola” och nu går hon på “Rytmus” i Stockholm.

Molly fick sitt genombrott i Lilla Melodifestivalen 2006 men balladen Det Finaste Någon Kan Få. Låten slutade på en tredjeplats i JESC 2006, vilket är Sveriges bästa placeringen i tävlingen.

Efter framgångarna där fick hon flera erbjudanden. Hon sjöng bland annat Julens tid är här med Magnus Carlsson. Sommaren 2007 åkte hon på Diggilooturne med Lasse Holm och hans gäng.

2009 var det så äntligen dags för Melodifestivalsdebut för Molly. Låten Så Vill Stjärnorna gick direkt till Globen, före bland annat popgruppen BWO.

2010 dansade Molly i “Let’s Dance” i tv4. Molly slutade på en fjärdeplats.

Nu är det dags igen för Molly.

 

Erik: en till fin ballad som har stora chanser att ta sig vidare. Jag tycker mycket om Mollys röst. Den är väldigt vacker. Jag gillade verkligen hennes ballad i “Lilla Melodifestivalen” 2006. Det luktar Globen lång väg Molly. Betyg: 3.

Haris: Molly är en duktig sångerska och visar upp det i denna låten. Jag kan definitivt säga att Molly blir livsfarlig till en av Glopen platserna. En bra låt som säkert har kopplingar till hennes egna verklighet. Betyg: 3.

Robban: En känslosam popballad om ensamhet & saknad. Handlingen i låten känns äkta, framförallt när den sjöngs ut av Molly som nyligen har gjort slut med Eric Saade. Mycket av det som hon sjunger om kan hon säkert själv associera till. Molly hör till favoriterna i det här startfältet. Jag tror hon kniper en av finalplatserna. Betyg: 3.

 

 

 

Björn Ranelid feat Sara Li

Björn Ranelid som egentligen är författare. Han har skrivit en rad böcker bland annat: Mästaren, Hjärtat som vapen, Ord och David Puma och drottning Silvia. Det är bara en bråkde av alla böcker han skrivit. 1994 fick Björn äntligen Augustpriset.

2010 medverkade Björn i “Stjärnorna på slottet” . Här kommer klipp därifrån.

Sara Li eller som hon egentligen heter, Sara Larsson. Hon medverkade i Melodifestivalen 2008 med gruppen Caracola. Låten Smiling in love gick till andra chansen där det tog stopp mot Ola Svensson.

Nu kommer denna duo att vara med i Melodifestivalen tillsammans.

 

Erik: Ja vad ska man säga om denna låt?! Minst sagt speciell. Jag är tveksam till den här låten. Däremot hoppas jag att den går till andra chansen och får möta Thorsten Flinck. Det skulle bli en höjdarduell. Betyg: 2.

Haris: Första gången jag hörde att Björn Ranelid skulle vara med höjde jag ögonbrynet. När jag hörde denna låten höjde jag på ögonbrynet igen. Det är nog exakt den reaktion Björn vill ha ut ur oss. Detta är bara udda, men samtidigt kan jag inte låta att skratta varje gång jag hör det, inte för att det är dåligt utan för cool Björn Ranelid faktiskt är. Betyg: 2.

Robban: Författaren Björn Ranelid är den största sensationen i Melodifestivalens historia. Det är eurodisco med citat om kärleken uppläsandes ut av Björn samt en catchy refräng där Sara Li och ett gäng tjejer klämmer i. Det här är så udda och coolt på samma gång. Jag har aldrig hört något liknande tidigare och inte ni heller. Hela festivalens snackis är här och hur långt det kan gå är nästintill omöjligt att säga. Betyg: 3.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Tre av artister som tävlar i veckan i Leksand har varit här förr och gått direkt till final, dessa är Andreas Johnson, Molly Sanden och Mattias Andreasson. Minst en av dem kan missa final. Det blir spännande att se hur det går. En till intressant aspekt denna vecka är att två “supergrupper” slåss i denna deltävling. Youngblood och Love Generation.

Jag vill se dessa två i final: Andreas Johnson & Maria BenHajji.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Molly Sandén & Youngblood.

 

Haris

Jag vill se dessa två i final: Andreas Johnson & Molly Sandén.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Björn Ranelid feat. Sara Li samt Carolina Wallin Perez.

 

Robban

Jag är inte jätteimponerad över låtarna i den här deltävlingen. Överlag är det en svag deltävling i stil med den första deltävlingen. Jag gissar på att Molly Sandén & Youngblood går direkt till final medan Andreas Johnson & Björn Ranelid feat. Sara Li kniper andra chansen-platserna.

Jag vill se dessa två i final: Youngblood samt Björn Ranelid feat. Sara Li.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Love Generation samt Molly Sandén.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen