Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2012. Nu är det så äntligen dags för Melodifestivalen 2012. Den första deltävlingen går av stapeln i småländska Växjö och vi på ESC-panelen ser fram emot en härlig afton. Den sex veckor långa resan börjar nu!

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 4 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Sean Banan – “Sean Den Förste Banan”
  2. Abalone Dots – “På väg”
  3. The Moniker – “I Want To Be Chris Isaak (This Is Just The Beginning)”
  4. Afro-Dite – “The Boy Can Dance”
  5. Dead by April – “Mystery”
  6. Marie Serneholt – “Salt & Pepper”
  7. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – “Jag reser mig igen”
  8. Loreen – “Euphoria”

 

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte vi på ESC-Panelen inför den första deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Sean Banan

Först ut är Sean Banan även kallad Sean Samadi som han egentligen heter. Sean föddes i Iran 1985 och kom till Sverige som två-åring. Det är inte många som vet det men Sean är egentligen danslärare och koreograf. Hans första tv-debut blev i dansprogrammet Floorfiller som sändes på tv3 2005-2006. Efter det har han bland annat medverkat i Djävulsrallyt och Cirkus Möller. Just nu har han precis avslutat ett filmprojekt i Afrika med bland annat Kikki Danielsson och Johannes Brost. Filmen heter Seanafrika. Sean Banan spelar sig själv i filmen. Filmen har premiär på bio den 15 februari 2012.

Mest känd är nog Sean Banan för sin musik. Han har gjort låtarna Skaka rumpa och Gott nytt jul. Den sistnämnda låg etta på Spotify under December 2010. Som bäst har han legat åtta på singellistan med låten Skaka rumpa.

 

Erik: Låten sätter sig på hjärnan och det är svårt att få bort den där ifrån. Jag trodde inte att jag skulle gilla Seans låt men det gör jag. Betyg: 3.

Haris: När jag läste att denne herre skulle vara med blev jag oerhört besviken och nästan arg. Jag dömde ut honom efter hans “Skaka Rumpa” och “Händer i luft”, som var rent ut sagt bedrövliga. Men efter att ha hört en minut av hans låt blev min inställning till Sean Banan helt omvänd. Jag älskar hans låt! Det är något med den som gör att man blir alldeles go och glad. Och refrängen svänger det verkligen om. Betyg: 3.

Robban: Vi inleder Mello-säsongen med en artist som jag sågade totalt när jag fick veta att han var en av artisterna. Är inget fan ut av Sean Banan, men här blev jag positivt överraskad. Det är omöjligt att inte ryckas med av den här låten. Dinge, dinge, ding ding ding här glider kingen in. En bra plojlåt av en skojare till artist. Kommer säkert bli uppskattad av den yngre publiken. Låten är en slags hyllning till Sverige och en berättelse om hur det var när Sean kom till Sverige och beskriver för – och nackdelarna. T.ex dissar han Carola. Betyg: 3.

 

 

Abalone Dots

Abalone Dots spelar softgrass som de själv brukar kalla deras stil. Det är en blandning mellan country och folkmusik. Bluegrass är en musikstil som från början utvecklades i USA närmare bestämt i södern. Det är folkmusik från södern och de instrument som mest används är gitarr, banjo och fiol med flera. Trummor och andra slaginstrument används mindre.

Bandet bildades i Västervik i Småland år 2000 då de träffades i samband med musikalen Ronja Rövardotter. Gruppen startade som en kvartett då även Elin Mörk var med i bandet. 2003 vann de finalen i “Musik Direkt”och som strax därefter flög de till Tanzania för att vara med i Music Crossroads Festival. 2004 turnerade de runt i USA på flertalet Bluegrass festivaler.

2005 fick de sitt första skivkontrakt. 2007 var ett bra år för Abalone Dots då de dels släppte sin första skiva “From a safe distance” och efter det var bandet förband åt Lars Winnerbäck. 2010 hoppade Elin Mörk av bandet för att studera vilket gör att de numera är en trio.
Det har släppt yttligare en skiva, Travaler. Nu den 4 februari kommer de ställa upp med låten “På väg” i första deltävlingen i Växjö.

Gruppen består av Rebecka Hjulström, Sophia Hogman och Louise Holmer.

 

Erik: Finstämd låt. Den flyter på i en jämn fart men låten lyfter aldrig riktigt. Betyg: 2.

Haris: Det finns något med den här låten som är tilltalande och behagligt. Tycker de tidigare musikaltjejerna lyckats få ihop en riktigt bra grupp. Det är musikaliskt och välsjunget, men det finns en gnutta tristess också. Betyg: 2.

Robban: En melankolisk och vacker vis-ballad. Man blir varm inombords av det här, men det händer inte så mycket i själva låten. Den lyfter inte riktigt och jag tror den får det tufft att komma bland de fyra bästa. Sköna instrument som banjo, nyckelharpa ståbas och mandolin hörs i låten. Låter snarlikt If I Could som Calaisa tävlade med i Melodifestivalen 2008. Betyg: 2.

 

 

 

The Moniker

Daniel Karlsson som The Moniker egentligen heter föddes 1981 mitt i bibelbältet, Jönköping. The Moniker betydet “smeknamnet” på engelska

Daniel Karlsson blev känd genom idol där han deltog 2007. Daniel blev känd för att han alltid bar ett C på armen, en så kallad kaptensbindel. Han kom tillslut på en hedrande fjärdeplats i idol. Vann de året gjorde Marie Picasso.

Efter idol blev det tyst ett tag innan han 2008 släppte singeln Would you belive. Singeln gjorde inget större väsen av sig i den svenska musikvärlden.

2010 efter jordbävningen på Haiti då gjorde Daniel, Karl Martindahl och Robin Bengtsson en singel som blev den officiella sången för projektet “Hjälp Haiti”. Singeln hette Wake up world.

2011 kom så äntligen genombrottet för The Moniker som ni alla vet så var det med låten Oh my god som gjorde stor succe. Först tog han sig till andra chansen från sin deltävling. Därifrån gick han till final och kom på en mycket hedrande tredjeplats, slagen av Danny och Eric Saade.

Hur det går i år för The Moniker med låten “I want to be Chris Isaak (This is just the beginning)” får vi veta nu på lördag. Låten har han skrivit själv.

 

Erik: Låten är bra, dock inte lika bra som “Oh my god”. Jag gillar låten och skulle gärna se den i Andra Chansen. Betyg: 3.

Haris: The Moniker, aka Daniel Karlsson, är tillbaka för ännu ett försök att vinna Melodifestivalen. Det är väldigt svårt att på en minut avgöra hur bra låten är. Men jag försökte lyssna på den flera gånger istället. Och för mig kommer den inte upp i samma klass som “Oh My God!” från förra året. Men det är absolut ingen dålig låt han har. Betyg: 2.

Robban: Trea i finalen i fjol med Beatles-inspirerade”Oh my god” som gjorde succé både under MF 2011 och efteråt. Hela svenska folket gick och nynnade på den under sommaren. Årets låt har ett helt annat sound och inte lika färglatt på scen. Det är en snygg poplåt där soundet påminner lite om The Ark. Helt ok låt, men något succéår blir det nog inte i år. Jag tror The Moniker får det tufft att kvala vidare. Betyg: 2.

 

 

 

Afro-Dite

Afro-Dite är gruppen som vann den allra första Melodifestivalsturnén 2002 med låten Never let it go. Gruppen består av Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Kayo Shekoni.

Gruppen bildades 2002 för att vara med i Melodifestivalen men det var hårda diskussioner om Afrod-Dite. Enligt Christer Björkman så ville Bert Karlsson stoppa dem från att medverka 2002 och kallade dem “negerkärringar” i ett samtal med Christer innan Melodifestivalen 2002. Afro-Dites klädstil var omdiskuterad i svensk press under finalveckan. Det skrevs att Afro-Dite skulle bjuda på “nakenchock”! Det gjorde det och vann hela tävlingen. Efter det så bar det av till Tallin och där slutade gruppen på en åttonde plats.

2003 var det med igen denna gång med låten Aqua playa. Låten blev inte en lika stor hit som Never let it go men tog sig ändå till final där den slutade på en sjunde plats.

Efter det har det varit tyst om gruppen tills nu då det tio år efter segern väljer att delta i Melodifestivalen med låten “The boy can dance” som är med i deltävlingen i Växjö nu i helgen.

 

Erik: Wow det här gillar jag! Disco som det riktigt svänger om. Jag är absolut inte besviken på Afro-Dite’s comeback. Jag riktigt älskar den här låten. Bäst i startfältet. Betyg: 4.

Haris: Jag har aldrig gillat disco, det erkänner jag direkt. Jag var inte heller så förtjust då Afro-Dite vann år 2002 med “Never Let it Go”. Det året dessa tjejer vann skulle, enligt mig, Mendez vunnit med sin otroligt balla “Adrenaline”. Men, men, det var då och nu är nu. Nu är de några år äldre och låten är något sämre. Jag går inte alls igång på detta och “denna pojke kan tyvärr inte dansa”. Betyg: 1.

Robban: En discopoplåt som inte kommer upp i samma standard som Never let it go och Aqua Playa. Men man blir glad av låten och så länge man blir det är det positivt. Betyg: 2.

 

 

 

Dead by April

Dead by April är metalcorebandet som startades 2007 men redan är ett väletablerat namn i Sverige. Bandet består av: Jimmie Strimmell (sång), Zandro Santiago (sång), Marcus Wesslen (bas) och Alex Svenningson (trummor). Bandet bildades 2007 när förre Nightrain medlemmen Jimmie och Pontus Hjelm (Tidigare medlem i bandet som jobbar som låtskrivare och har skrivit bidraget “Mystery” som bandet ska tävla med i melodifestivalen). Därefter anslöt sig en rad gamla medlemmar från Nighttrain och Cipher System.

Deras mest kända låt är Losing you som var med som introt till TV-programmet Robinson 2009. 2009 var också året då de skrev skivkontrakt med Universial Music. De har uppträtt på en mängd olika festivaler bland annat Hultsfredsfestivalen och Storsjöyran.

2011 var de med i melanakten i Linköping tillsammans med Lena Philipsson. Då gjorde det en cover på hennes kända MF-låt från 1987, Dansa I neon som blev mycket populär.

Nu är det dags att stå på egna ben i Melodifestivalen med låten “Mystery”.

 

Erik: Dead By April trodde jag aldrig att jag skulle gilla. Låten är bra om de tog bort det där hemska growlandet. Det förstör hela låten! Betyg: 2.

Haris: Jag tror jag vill gilla det här mer än jag gör. Jag har alltid tyckt att Dead by April är ett duktigt band. De gör rätt bra musik. Göteborgskillarna kommer med en låt som är rätt deras. Det är metal med en del growl. På tal om det; Dead by April blir historiska i årets festival då de har det första bidraget någonsin att innehålla growl. Tacka den duktige sångaren Jimmie Strimmell för det. Betyg: 4.

Robban: Rock går alltid bra i schlager-sammanhang nuförtiden. Det är en bra låt, men jag håller med om att growlandet är irriterande. Däremot är refrängen tilltalande och gör låten intressant. Jag tror det blir minst Andra Chansen för dessa herrarna. Betyg: 2.

 

 

 

Marie Serneholt

Förra årets programledare, Marie Serneholt gör i år comeback som artist i Melodifestival med låten “Salt & Pepper”, en låt som är skriven ut av Figge Boström, Lina Eriksson & Mårten Eriksson.

Redan som 15-åring blev Marie världskänd som en av fyra i gruppen A-teens. De andra tre var Sara Lumholt, Dhani Lennevald och Amit Paul. Gruppen gjorde stor succe världen över då de tolkade gamla Abba-klassiker. De gjorde även egna låtar så som Floorfiller. Gruppen höll på i sex år från 1998 till 2006. Efter A-teens gjorde Marie reklam för Maybelline innan första singeln kom, That,s the way that my heart goes. Solokarriären gick inte lika bra som A-teens.

2009 gjorde så Marie Melodifestivalsdebut med låten Disconect me. Låten slutade på en sjätte plats i deltävlingen i Göteborg. Marie ledde nationaldagsfirade med Andre Pops samma år och efter att dåvarnade pojkvännen Måns Zelmerlöw lett Melodifestivalen 2010 så vill inte Marie vara sämre utan hon gjorde det 2011 med Rikard Olsson.

 

Erik: Oj vilken låt. Den är lite intesägande. Lite för glad och käck. Låten påminner delvis om “Candyman” tycker jag. Betyg: 2.

Haris: Marie är enormt överskattad och alltid så klämkäck. Jag erkänner att jag tycker att hon är riktigt snygg, men mer än så är hon tyvärr inte för mig. Jag verkligen avskyr den här låten och den här texten. Detta påminner mig om senast hon var med den horribla “Disconnect Me” 2009. Det gick inte bra då och jag hoppas inte det går bra nu heller. Betyg: 0.

Robban:

 

 

 

Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern

Thorsten Flinck är mest känd som skådespelare. Han började sin skådespelarbana genom att gå teaterhögskolan i Stockholm, efter sju år i skolan utexaminerades han 1984. Det första tv-program han var med i var “Peters baby”. Hans stora genombrott var i tv-serien “Goltuppen” som Leif GW persson skrivit. Thorsten har också gjort bland annat “Morgonstjärnan”, som var ett jullovsmorgon-program med Pernilla Wahlgren. Han är även en känd regissör och har regisserat bland annat Tant blomma och Romeo och Julia.

Thorstens musikkarriär är mindre känd men Thorsten och hans bror, Rickard startade bandet Rockvindar med några kompisar. 2002 bildades bandet “Flincka fingrar” och de släppte albumet “Vildvuxna rosor”.

Nu ska alltså Thosten & Revolutionsorkestern ställa upp i Melodifestivalen med låten “Jag reser mig igen”. Låten beskrivs som en låt som inte är någon typisk Melodifestival-låt. Låten är förövrigt skriven av Ted Ström & Thomas G:Son.

 

Erik: Han kan göra show den där killen. Han blev utbuad igår på genrepet. Jag gillar låten och hoppas den går vidare. Betyg: 4.

Haris: Jag tycker denna låt är oerhört poetisk. Jag har fastnat för det djupa och mystiska med den. Det är i sig ingen bra låt och Thorsten Flinck må inte vara någon skönsångare precis, men det är texten och numret jag gillar. Jag tycker att det låter som en recitation om kärlek helt enkelt. Betyg: 3.

Robban:

 

 

 

Loreen

Loreen heter egentligen Lorine Zineb Noka Talahaoui. Hon har marockanskt berbiskt ursprung. Loreens musikkarriär startade när hon sökte till “Idol”2004. Loreen slutade på en fjärde plats i idol, strax utanför pallen. Vann de året gjorde Daniel Lindström. Här kommer ett uppträdande från “Idol”.

Efter det jobbade hon med Rob,n,raz och de släppte singeln The snake. Hon var även programledare för programmet “Lyssna” som sändes på Tv 400 (nuvarande kanal 11) Efter det har det varit tyst om Loreen tills den 12 februari 2011 var hon med i Melodifestivalen med låten My heart is refusing me. Låten tog sig till Andra Chansen, där hon blev utslagen av Sara Vargas “Spring för livet” . Efter det gjorde låten braksuccé på många radiokanaler och låten har spelas flitigt runt om i Sverige.

Nu ställer Loreen upp igen med “Euphoria”, en låt som är skriven av Peter Boström och Thomas G:Son och den här gången tänker hon ta revansch.

 

Erik: Jag gillade inte “My heart is refusing me”. Jag tyckte den var enormt överskattad, den blev sönderspelad på en vecka och än har inte radiokanalerna släppt den. Årets låt kommer bli en lika stor radiohit men denna gången gillar jag låten. Den kommer gå varm på klubbarna i vår. Betyg: 3.

Haris: Förra året var jag först inte så imponerad av “My Heart is Refusing Me”. Det var först efter tävlingen som jag insåg dess genialitet. Nu ett år senare tycker jag att den var bland de tre bästa, om inte den bästa låten från förra året. Det kanske bär i väg åt samma håll med “Euphoria”, som det gick förra året. För efter en minut av denna får jag nästan samma känsla. Men jag tror på Loreen och att hon står i Globen om sex veckor. Betyg: 3.

Robban: Loreen berör ytterligare en gång med en välproducerad och snygg, modern låt. Helt klart den här deltävlingens bästa låt och hästlängder bättre än de övriga sju bidragen. Solklar finalist! Allt annat vore en skam. “Euphoria” känns internationell och skulle säkert kunna slå utomlands. Betyg: 4.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Jag vill se dessa två i final: Afro-Dite samt Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Loreen & Sean Banan.

 

Haris

Ska bli en kul inledning på Melodifestivalen. Kanske inte världens bästa nummer, men jag har ändå höga förväntningar. Det är svårt att på en minut kunna säga sin åsikt om låten, men jag har gjort så gott jag kunnat. De låtar jag gillar behöver nödvändigtvis inte hamna i varken Final eller Andra Chansen, men jag har placerat dem i den ordning jag gillar dem. Om jag ska tippa finalist så säger jag Loreen, Sean Banan eller Dead by April. Andra Chansen tar den tredje av dessa, samt en skräll säger jag på Thorsten Flinck.

Jag vill se dessa två i final: Dead by April & Loreen.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Sean Banan & The Moniker.

 

Robban

Jag hoppas på en riktigt trevlig kväll och att rätt låtar kvalificerar sig vidare. Kommer att befinna mig på plats och rapportera så gott det går. Eventuellt kan det bli så att det blir en rapport i efterhand. Ljummet startfält, men tror nog låtarna växer när man hör och ser live. Sean Banan och Loreen fastnade jag för efter genomlyssningen. Jag är ganska säker att jag håller de två som finalfavoriter. “Euphoria” är ett mästerverk.

Jag vill se dessa två i final: Loreen & Sean Banan.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Afro-Dite & Abalone Dots.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen