Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2012. Dags att bege sig till Malmö för den sista deltävlingen i årets Melodifestival. Under februari har vi bjudits på 24 olika bidrag där hittills 6 bidrag har gått till Final och ytterligare 6 bidrag har fått en andra chans. Nu återstår endast åtta bidrag som vi inte fått se live än som ska få göra upp om två finalplatser och de sista två platserna i Andra Chansen som hålls i Nyköping veckan därpå.

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 25 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Charlotte Perrelli – “The Girl”
  2. OPA! – “Allting blir bra igen”
  3. Dynazty – “Land of Broken Dreams”
  4. Lotta Engberg & Christer Sjögren – “Don’t Let Me Down”
  5. Hanna Lindblad – “Goosebumps”
  6. Axel Algmark – “Kyss mig”
  7. Lisa Miskovsky – “Why Start A Fire”
  8. Danny Saucedo – “Amazing”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den fjärde deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Charlotte Perrelli

ESC-vinnaren Charlotte Perrelli ställer upp för tredje gången nu i Melodifestivalen. Hon har två vinster 1999, Tusen och en natt som också vann hela ESC. 2008 ställde hon upp med låten Hero som också vann, dock inte i ESC då hon slutade på en 18:e plats i finalen.

Charlotte började sin karriär med att sjunga i dansbandet “Bengt-Ingvars” . Hon var med i fler andra dansband också men det var när hon började sjunga i “Wizex” som hon blev känd. Här kommer låten Halva vägen som Charlotte sjöng till.

Efter ESC-segern fokuserade hon på sin karriär som soloartist. Hon släppte sitt andra album “Miss Jealousy”. Här kommer låten Miss Jealousy från albummet.

Charlotte har gjort mycket annat också. Hon har bland annat varit programledare för Melodifestivalen 2003 och 2004. Hon har varit med Rhapsody in rock och gjort Belle i musikalen “Skönheten och Odjuret”.

 

Erik: Åh wow vilken låt! Den är riktigt bra och en klassisk schlager som jag verkligen hoppas går vidare ikväll. Betyg: 4.

Haris: Jag har aldrig varit något större fan av Charlotte. Jag gillade dock “Take me to your heaven”. Detta är inte i samma klass som den och den når inte heller upp till “Hero”. Kanske lite småcatchy men inget som triggar igång mig på något speciellt sätt. Betyg: 2.

Robban: Schlagerdrottningen Charlotte är tillbaka i Melodifestivalen. På sina två tidigare deltaganden har hon vunnit tävlingen och dessutom Eurovision Song Contest på första försöket 1999 med “Take me to your heaven”. Hennes bidrag i år är inte lika starkt som “Hero” var 2008, men är absolut en väldigt catchy och bra låt. “The Girl” har ett tydligt Abba-sound med lite klubbkänsla. Frågan är om svenska folket är trötta på fröken Perrelli? Jag gissar på att hon fortfarande är tillräckligt populär till att sämst ta sig till Andra Chansen om inte direkt till Globen. Betyg: 4.

 

 

OPA!

OPA! består av: Michael Siderdis, Anders Rudenå, Daniel Pergament Persson, Thor Ahlgren, Martin Eriksson och Jonathan Larsson. Gruppen bildades 2008. Först var det en plojgrej och gruppen spelade på fester och andra roliga evenemang. Gruppen blandar grekisk folkmusik med svenska texter.

Melodifestivalen är gruppens stora genombrott och de hoppas att de stannar kvar i folkets medvetande efter Melodifestivalen. OPAs enda singel är Himmelskt och den släpptes i januari. En skiva kommer att släppas efter Melodifestivalen.

 

Erik: Nä, det här var ingenting för mig. Det är en dålig låt. Jag är väldigt säker på att den här hamnar bland de sista i alla fall. Betyg: 1.

Haris: Sedan jag i torsdags såg det första smakprovet har jag gått runt och nynnat på låten. “Jag sjunger ooooooh, jag sjunger ooooooh” har ständigt varit på mina läppar. Jag totalt älskar rytmerna. Grekiska rytmer liknar folkmusik från balkan och jag får en bild av att jag är hemma igen. Det är helt chanslöst i sammanhanget, men jag kan inte låta bli att ryckas med och älska det. Betyg: 3.

Robban: Sex stycken musiker som sjunger en låt med blandning av svenska & grekiska. Jag gillar det traditionella grekiska soundet i låten, men annars är det aningen tamt i mina öron och jag gissar på att de är chanslösa att ta sig vidare. Betyg: 2.

 

 

 

Dynazty

Dynazty är en hårdrocksgrupp som består av Nils Molin (Sång), George Egg (Trummor), Rob Love Magnusson (Gitarr), Joel Fox Apelgren (Bas) och Mike Laver (Gitarr). Gruppen bildades 2007 men det saknades en ingrediens för att bandet skulle bli komplett, en sångare. Bandet gjorde spelningar med tillfälliga sångare tills de en dag gjorde en ansökan på “Myspace”. De fick svar av Nils Molin från Kilafors och på den vägen är det.

2008 kom Dynazty ut med sitt första album “Bring the Thunder”. Här kommer låten I,ll Bring the Lightning från albumet. Bandet har turnerat runt i stora delar av Europa med “The Poodles” . De har släppt flera album under resans gång bland annat “Knock you Down”. Här kommer låten Sleeping With the Enemy

Förra året var de med i Melodifestivalen och gjorde Anna Bergendahls låt “This Is My Life” i finalen. Nu tänker de ställa upp i Melodifestivalen med låten “Land of Broken Dreams”.

 

Erik: Klassisk “hårdrocksschlager” som säkert kommer att få många röster. Jag gillar det här också. Det är en riktig bra låt i klass med “The Poodles” 2006. Betyg: 4.

Haris: Dynaztys musik tar mig på en nostalgitripp till det ljuvliga 80-talet. Ett årtionde då musiken, enligt mig, kanske var absolut bäst. Det är synd att killarna inte fick chansen att visa sin potential då deras musik genre var som störst. Sångaren Nils Molin påminner mig mycket om en ung Sebastian Bach, sångare i bandet Skid Row. Jag älskar låten “Land Of Broken Dreams” och i en era då det är mycket house och klubb musik så sticker den verkligen ut. Jag blir glad, road, sjunger med och hoppas på en grym show av Dynazty ikväll! Betyg: 4.

Robban: Klassisk 80-talsrock i sann Europe-anda som man absolut inte ska räkna ut. Dynazty är enligt mig bra mycket bättre än Dead By April om man ska ge sig på en jämförelse. Kommer säkert bli ett pampigt liveframträdande på scen. Betyg: 4.

 

 

 

Lotta Engberg & Christer Sjögren

Den ena har varit med i Melodifestivalen sex gånger och den andra har varit med en gång. Den ena har varit sångare i “Vikingarna” och den andra i “Lotta&Anderas Engbergs orkester”. Tillsammans ska de nu tävla i Melodifestivalen.

Lottas första Melodifestivalslåt var 1984 då hon deltog med Göran Folkestad och framförde låten Sankta Cecilia. Christer väntade med att göra debut i Melodifestivalen tills 2008 då låten I Love Europe gick direkt till final.

Chister är en berömd dansbandsångare. Han värvades från “Pelles Orkester” till ” Vikingarna” 1978. Han var med i “Vikingarna” tills bandet las ner 2004. Här kommer två låtar från” Vikingarna”: Djingis Khan (tysklands bidrag 1979) och Skomakar Anton.

Lotta Engberg vann Melodifestivalen 1987 med låten Fyra Bugg och En Coca-Cola. Låten slutade på en tolfte plats ute i Europa. Efter vinsten har Lotta Engberg försökt fler gånger i Melodifestivalen, en av låtarna som hon ställt upp med är Juliette och Jonathan . Låten slutade på en tredje plats 1996.

Nu tänker Lotta och Christer framföra låten “Don’t Let me Down” som är skriven av Lasse Holm & Lars “Dille” Diedricson.

 

Erik: Klassisk 80-talsrock i sann Europe-anda som man absolut inte ska räkna ut. Dynazty är enligt mig bra mycket bättre än Dead By April om man ska ge sig på en jämförelse. Kommer säkert bli ett pampigt liveframträdande på scen. Betyg: 4.

Haris: Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna låten. Det är en bra schlagerlåt som tar oss tillbaka till den gamla, härliga schlagerns tid. Men jag blir inte direkt tilltalad av den, tyvärr. Betyg: 1.

Robban: Äntligen en klassisk schlagerlåt framförd av två riktiga veteraner. Två folkkära artister sjunger en duett som ingen mindre än Lasse Holm har skrivit. Jag fullkomligt älskar den här låten och hoppas att den tar sig till Globen direkt, men känns mer troligt att det blir andra chansen. Betyg: 4.

 

 

 

Hanna Lindblad

Hanna Lindblad föddes 1980 i Motala. Efter musikstudier upp i Sandviken antogs Hanna till Balettakedemin i Göteborg.

Hanna har gjort en mängd olika musikaler och teatrar. Hon har bland annat gjort “SUGAR”, “Singing In the Rain” och “Saturday Night Fever”. De är bara ett axplock av hur många hon gjort. Här kommer ett klipp när Hanna var med i “Doobidoo”

Hanna ställde upp med låten Manipulated 2010. Låten slutade på en femte plats. Nu är det dags igen för Hanna. Denna gång med låten “Gossebumps”.

 

Erik: Jag gillar den här låten också. Det måste vara en av de bästa deltävlingarna någonsin. Jag tyckte “Manipulated” var riktigt dålig men det här svänger! Betyg: 4.

Haris: Det är något som går igång hos mig när jag lyssnar på Hannas låt. Den påminner mig om flera olika låtet från 80-talet. Jag tror inte hon har något med avancemanget att göra, men låten gör mig glad och det räknas hos mig. Betyg: 2.

Robban: Som jag älskade Hanna’s låt “Manipulated” 2010. Den här låten är catchy och har lika mycket energi i sig men är alldels för anonym, blek och tråkig att lyssna på. Chanslös! Betyg: 2.

 

 

 

Axel Algmark

Axel är endast 22 år gammal men har redan vunnit “Sjöviks Schlagerfestival” och “Svensktoppen nästa”. Han är från Tranås men bor för tillfället i Örnsköldsvik.

Axel har vuxit upp med musiken och inspireras av artister som Håkan Hellström.

 

Erik: Är det Håkan eller är det Axel? Det är mer Håkan än Håkan själv. Nja, det faller inte mig i smaken. Betyg: 2.

Haris: Håkan Hellström-kopian går jag inte alls igång på. Jag tycker han är väldigt konstig och låten är i mitt tycke väldigt dålig. Jag vill inte höra mer och jag vill inte kyssa honom! Betyg: 1.

Robban: Det märks tydligt vilken artist unge Axel asscocierar till. Den här låten kunde lika gärna ha framförts ut av Håkan Hellström himself. Låten då? Indiepoplåt med hög energi. Den tilltalar inte mig ett dugg och jag vill absolut inte bli kysst av denna Axel. Betyg: 1.

 

 

 

Lisa Miskovsky

Lisa Miskovsky föddes i Holmsund utanför Umeå 1975. Hennes pappa är från Tjeckien och mamma är från Finland.

Efter gymnasiet flyttade hon till Piteå där hon gick musik. 2001 kom Lisas första album där låten Driving One Of Your Cars. Låten och albumet “Lisa Miskovsky” gjorde stor succe. Hon fick två rockbjörnar för albumet. Efter den låtsuccen dröjde det inte länge förän en till singel gjorde stor succe, Lady Stardust.

Lisa är inte bara bra på musik utan även idrott. Hon har varit med i det svenska snowboardslandslaget. Hon splear också hockey i Björklöven där hon är forward.

2011 medverkade hon i “Körslaget” . Hennes senaste framträdande var på idrottsgalan i januari där hon gjorde låten Fields Of Gold. Låten tillägnades alla idrottsprofiler som gått bort under året. Nu ger sig Lisa in på okänd mark då hon tävlar i Melodifestivalen för första gången med låten “Why Start A Fire”.

 

Erik: Det är en finstämd popballad som påminner lite om Anna Bergendahls 2010. Tror den här kan knipa en av finalplatserna eftersom det är så många uptempo låtar. Betyg: 3.

Haris: Jag tycker Lisa Miskovsky är en duktig sångerska. Hon låter internationell. Hon har dessutom en fin och behaglig låt. Är starkt förtjust i Lisa. Betyg: 4.

Robban: Jag har alltid tyckt om Lisa Miskovsky och hennes musik och med “Wht start a fire” blir jag inte ett dugg besviken på. Tyvärr tror jag hon faller på målsnöret. Dock förtjänar hon ett bättre öde. Betyg: 3.

 

 

 

Danny Saucedo

Fjolårs tvåan Danny ställer upp igen och han är en av favoriterna till att ta hem hela tävlingen.

Danny gjorde som så många andra artister och sökte till programmet “Idol”. Där slutade på en sjätteplats. Efter “Idol” rullade karriären på och 2007 kom första singeln Tokyo . Debutalbumet “Heart Beats” där låten “Tokyo” fanns med toppade albumlistan 2007. En annan singel från albumet var Play It for the Girls.

Han är med i gruppen E.M.D med Erik Segerstedt och Mattias Andreasson. Första Melodifestivalsframträdandet för Danny var med den gruppen. Låten Baby Goodbye slutade på en tredje plats.

Förra året ställde Danny upp som soloartist och det blev succé direkt då han slutade på en andra plats. Låten som ni säkert minns var In The Club.

Ska Danny lyckas återupprepa succén från förra året? Svaret får vi ikväll.

 

Erik: Nu kommer vinnaren, men låten imponerar inte på mig. Tycker den är hyfsad. Jag kanske måste lyssna på den flera gånger. Har hört att showen ska vara riktigt bra, så vi får väl se. Betyg: 3.

Haris: Ska vi följa alla vadslagningsbolag och alla så kallade experter så är det ingen snack om att Danny kommer stå i Globen om två veckor. Jag är lite delad i denna låten. Jag vill nog tycka om den mer än vad jag faktiskt gör. Men den är definitivt bra. Betyg: 3.

Robban: Danny kom tvåa i fjol. Nu är han ute efter revansch med låten “Amazing” och att han tar sig till final är det inget snack om. Det är en grymt bra klubb-poplåt med ett modernt sound. Betyg: 3.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Vilken deltävling. Varför sprider de inte ut dessa bra låtar så det blir mer jämt. Leksand var en spyfluga jämfört med Malmö som var en stor elefant.

Jag vill se dessa två i final: Lotta Engberg & Christer Sjögren samt Charlotte Perrelli.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Hanna Lindblad samt Dynazty.

 

Haris

Den klart intressantaste deltävlingen och kanske också den bästa. Vi har en härlig blandning av musik och det finns något för alla smaker. Alla låtar håller dessutom hög klass förutom en viss Axel Algmark. Ska man tippa något så säger jag Danny och Dynazty till Final. I Andra Chansen hamnar Charlotte Pirelli och Lotta & Christer. Jag hoppas också innerligt att Lisa Miskosky kan ha något med täten att göra.

Jag vill se dessa två i final: Dynazty samt Lisa Miskovsky.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: OPA! samt Danny.

 

Robban

Bästa deltävlingen av årets samtliga fyra. Att Danny går till final är lika självklart som att solen går upp imorgon bitti. Med sig tar han antingen Charlotte Perrelli, Lotta & Christer eller Dynazty. Resterande två får tävla vidare i nästa veckas andra chansen.

Jag vill se dessa två i final: Lotta Engberg & Christer Sjögren samt Dynazty.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Charlotte Perrelli & Lisa Miskovsky.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen