Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2012

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2012. Då var det dags för den andra deltävlingen i årets Melodifestival. Denna gången beger vi oss till Sveriges framsida och Göteborg. I Scandinavium hoppas vi på en storslagen show med stort nöje.

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 11 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Ulrik Munther – “Soldiers”
  2. Top Cats – “Baby Doll”
  3. Sonja Aldén – “I din himmel”
  4. Andreas Lundstedt – “Aldrig aldrig”
  5. Timoteij – “Stormande hav”
  6. David Lindgren – “Shout It Out”
  7. Mimi Oh – “Det går för långsamt”
  8. Thomas Di Leva – “Ge aldrig upp”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den andra deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Ulrik Munther

Stjärnskottet Ulrik Munther är en av favoriterna i Göteborg, även fast det är hans första stora melodifestival.

Ulrik började sina bana med att vinna Lilla melodifestivalen 2009 med låten en vanlig dag då var han 15 år gammal. Efter vinsten fick han vara med i MGP Nordic, där han också lyckades vinna hela tävlingen. Låten blev hans genombrott.

Efter vinsten har han varit med i en rad tv-program bland annat “Bobster”, “Humorgalan” och “Sommarlovsmorgon”.

Ulrik Munther är också känd för att han har gjort en coover på Lady Gagas låt, Born this way. Coovern blev känd inte bara i Sverige utan även i Usa. Ulrik har även gjort egna låtar och hans mest kända låt är Boys don,t cry.

Den 11 februari ska han upp på scenen i Scandinavium och framföra låten “Soldiers”.

 

Haris: Jag gillar Ulriks röst väldigt starkt. Jag är imponerad över att en så ung kille kan ha den pipan. “Soldiers” sätter sig inte riktigt hos mig, men jag tror det är en låt som är lätt att ta till sig. Den håller samma tempo låten igenom och är lätt att sjunga med till. Inte så jättesåld på det, men älskar Ulriks röst. Betyg: 3.

Robban: Flickornas favorit Ulrik inleder veckans startfält på hemmaplan med sin låt “Soldiers”. Det är en poprockig ballad som handlar om förlåtelse. Med sin basker, gitarr och sitt munspel ger han sig in i Sveriges största musiktävling och känns som veckans säkraste finalist. Låten vaggar på i ett soft tempo och är behaglig att lyssna på. Jag är också imponerad över Ulriks begåvning. Hade förväntat mig mer av låten dock. Betyg: 3.

 

 

Top Cats

Gruppen består av Jon Kleppenes (sång och gitarr), Robert Jansson (trummor), Martin Lindahl (kontrabas), Fredrik Lilija (gitarr), Olle Sätterström (gitarr, trumpet och piano), Erica Larsson ( körsång) och Sandra Zackrisson (körsång).

Top Cats bildades för att musikläraren i Torsby uppmanade Jon och Robert att starta ett band. Bandet blev stora i Torsby. Bandet startade 2001. Gruppen spelar klassisk Rockabilly. Det var när de var med i dokumentären “Raggarliv”som de fick ut en fot i mediavärlden. De medverkade bland annat i Grynets show.

Åren gick och medlemmar byttes ut och nya kom in. År 2010 ställde gruppen upp i Talang och de var efter det som gruppen fick sitt stora genombrott. Flera låtskrivare ryckte i dem och 2011 kom låten Heartache.

Det var faktiskt Top Cats som spelade in demon för “The king” som The Playtones ställde upp med i Melodifestivalen förra året.

På lördag kommer de bli kända för fler svenskar då de ställer upp i melodifestivalen med låten “Baby doll”.

Haris: Detta är inget jag går igång på, men av någon anledning känner jag svenska folken runt om i landet kommer slösa en och annan krona på dessa herrar. Vi fick Rockabilly förra året och det räcker för mig. Playtones var dessutom mycket bättre än detta. Hoppas detta stannar kvar i denna deltävling och inte får några mer chanser. Betyg: 1.

Robban: Rockabilly är absolut inget för mig, vilket inte helt oväntat gör att jag fetdissar den värmländska gruppen Top Cats. Det brukar i regel gå bra för sådana här svängiga (läs “bonniga”) låtar och jag räknar med att de har goda möjligheter att slåss om minst AC-platserna. Det gick ju bra för The Playtones i fjol, som gick hela vägen till final. Visserligen var ju Playtones stora redan innan de klev in i tävlingen och Top Cats är för anonyma för att det svenska folket skulle rösta vidare dom? Betyg: 1.

 

 

Sonja Aldén

Sonja Aldén är en känd sångerska och låtskrivare i Melodifestivalen. Sonja började sin bana med musik som liten. Hon har gått både på Adolf Fredrik i en musikklass och även Södra Latin, yrkesmusikerlinjen. Samtidigt som hon gick skola var hon även musiklärare på “A la carte teatern” i Huddinge.

Efter det började hon jobba på Wallmans salonger i Malmö. Hon bildade bandet “Invanity” tillsammans med flera andra som jobbade på Wallmans. Bandet gjorde inget större väsen av sig.

Sonja har skrivit fler Melodifestivalsbidrag bland annat “Att älska dig”som Shirley Clamp sjöng 2005. Året efter skrev hon “Night of passion” som The Poodles framförde 2006.

Hon har varit med två gånger som soloartist med låtarna: Etymon och För att du finns. Hon har även körat ett flertalet gånger bakom Shirley. Hon körade bakom Litauens bidrag i ESC 2005, Little by little.

Nu står hon åter igen på den stora scenen som soloartist. Låten heter “I din himmel”.

 

Haris: Jag gillade “För att du finns”, det gjorde jag verkligen. Jag vill tycka om detta på samma sätt men det blir för mycket Disney för mig i refrängen och det är inget gott tecken för mig. Inte i dessa sammanhang. Framför mig ser jag bara Ariel (Lilla Sjöjungfrun) eller Belle (Skönheten och Odjuret) och det tilltalar mig inte i MF 2012. Betyg: 2.

Robban: Som man har saknat Sonja Aldén. Denna fantastiska sångerska som gjorde succé senast hon var med i MF 2007 med “För att du finns” (3:e plats i finalen). Hoppas inte att det blir en fiasko-comeback likt Shirley Clamp 2009, för låten “I din himmel” förtjänar att gå vidare. Låten är en finstämd schlagerballad, precis som hennes förra bidrag. Betyg: 4.

 

 

 

Andreas Lundstedt

Här kommer en rutinerad Melodifestivalsdeltagare. Det är åttonde gången som han ställer upp nu på lördag.

Vi tar det från början. Tillsammans med Peter Jöback, Lisa Nilsson och Lizette Pålsson bildade de gruppen “Stage four” . Efter det flyttade han till New york för att studera dansare.

1996 var första gången Andreas ställde upp i Melodifestivalen med låten Driver dagg faller regn. Låten slutade på en andra plats. Året efter var han med igen, denna gång med låten Jag saknar dig, jag saknar dig. Låten slutade på en sjunde plats.

Andreas Lundstedt bildade Alcazar 1998 tillsammans med Tess Merkel och Annika Kjärgaard, Efter ett tag tillslöt Magnus Carlsson. Det är välkända ute i Europa och har släppt ett flertal låtar bland annat, Crying at the Discoteque. Gruppen har varit med i Melodifestivalen fyra gånger.

Andreas har medverkat i Eurovision song contest en gång med gruppen Six4one som representerade Schweiz 2006. If we all give a little som låten hette slutade på en 17 plats.

Nu ska Andreas stå på egna ben igen och framför låten “Aldrig aldrig”.

 

Haris: Jag diggar Andreas som sångare. Han är riktigt duktig. Vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna låten. Den är absolut inte dålig och svänger rätt bra. Jag diggar absolut med. Min stora fråga är hur den ställer sig i MF 2012? Har han någon chans i denna deltävling och är hans popularitet tillräckligt stark? Det får vi svar på ikväll. Betyg: 2.

Robban: Alcazar-Andreas är tillbaka som solosångare nu när discopopgruppen gjort ett upphåll på obestämd tid. Senast han ställde upp som solosångare var 2007, då nådde han inte några större framgångar utan blev utslagen i en av deltävlingarna. Däremot i sin MF-debut 1996 gjorde han stor succé som solosångare med “Driver dagg, faller regn” (2:a plats). Kul att han tävlar med en låt på svenska igen, men jag tror dessvärre han får det tufft att ta sig vidare från detta “geting-bo”. Men låten är väldigt bra och jag håller tummarna att det går bra för Andreas. Betyg: 3.

 

 

Timoteij

Timoteij består av Cecilia Kallin, Bodil Bergström, Elina Thorsell och Johanna Pettersson. Gruppen bildades i slutet av 2008 när alla tjejer gick programmet Music and Production på Katedralskolan i Skara. Alla i gruppen är födda 1991.

2010 gjorde gruppen braksucce när de vann sin deltävling i Göteborg före storfavoriten Darin. Låten de uppträdde med hette Kom. Låten slutade på en femte plats i finalen.

Kom blev också Sveriges bidrag i “Second Chance Contest”. Det är OGAE-klubbarna som anordnar tävlingen. Tävlingen går till på följande vis: Varje land får ta ut sin representant som de tyckte var bäst förutom vinnaren och medlemmarna i vardera OGAE-klubb beslutar vem som ska få representera sitt land. 2011 var det Jenny Silver som representerade Sverige med Something in your eyes och kom på andra plats.

Nu ska Timoteji försöka återupprepa succe från 2010 med låten “Stormande hav”.

 

Haris: Jättesuccén 2010 med låten “Kom” tog oss alla lite på sängen. Det var inte många som förväntade sig att fyra svenska tjejer som spelar svensk folkmusik skulle göra sådan succé. Låten “Kom” är i mitt tycke ett snäpp vassare än det här. Låten gjorde dem dessutom folkkära vilket de har stor nytta av i denna deltävling. Betyg: 3.

Robban: Timoteij kom från ingenstans och gjorde stor succédebut i MF 2010 med låten “Kom” som slutade på en fjärdeplats i finalen. En låt som många går och nynnar på än idag. Nu är de tillbaka med ytterligare en skön folkmusik-inspirerad låt i sann Sarek-anda, fast mer åt pop-hållet och med en lika medryckande refräng. Jag tror de kniper en av finalplatserna, men ha i åtanke att det finns en viss risk att det slutar som det gjorde för The Moniker förra veckan. En artist som gjorde gick från succé i fjol till att floppa totalt i år. Betyg: 4.

 

 

David Lindgren

David är nog en av de artister i Melodifestivalen som är mest anonym för svenska folket.

David är från Skellefteå. Han studerade teaterlinjen på gymnasiet. Efter det gick han tre år på “Performing arts school”i Göteborg.

Han är en riktig musikalartist och har deltagit i flertalet musikaler bland annat,
“Mamma mia”, “Hairspray” och “High school musicl”. Här kommer ett klipp från “High school musical”

Har har också medverkat i “Så ska det låta” 2009. Här kan ni se ett klipp därifrån.

Davids Melodifestivalsbidrag heter “Shout it out”. Bidraget är skrivet av Tony Nilsson och Fernando Fuentes och beskrivs som en house/poplåt med energi och glädje.

 

Haris: Det är kul när det kommer en anonym kille som David och sveper över oss alla. Jag hade ingen aning om vem killen var fram tills dess att jag såg genrepet i torsdags. Jag gillar den här låten och hoppas innerligt att den kan gå vidare. Det som talar emot honom är att han är okänd för den svenska publiken och hade exempelvis Eric Saade gjort detta hade han säkert gått vidare. Men låten är så pass bra ändå så jag håller tummarna för David. Betyg: 3.

Robban: David är för mig helt anonym och är tillvardags musikalartist. Nu prövar han lyckan i MF med en överraskande bra och modern uptempo-klubblåt i stil med Danny’s “In the club”. Jag föll för låten på en gång och hoppas det går bra för honom. Kan han utmana de rutinerade artisterna på allvar i detta svårtippade startfält, eller tar hans resa slut här? Jag tror David har chans att skrälla sig vidare med tanke på att han vann publikundersökningen vid fredagens genrep och om framträdandet sitter så tror jag absolut det kan gå vägen. Betyg: 3.

 

 

 

 

Mimi Oh

Mimi oh är en okänd artist för de flesta och så även för oss.

Mimi Oh föddes i Stockholm 1986 och redan som liten hade hon bestämt sig för att bli artist. Efter gymnasiet började hon på Kulturama. Där gick hon en tvåårig utbildning med inriktning sång. Hennes musik är inspirerad av 80-talet och det sägs även hennes låt “Det går för långsamt” vara.

På lördag ska hon stå på scenen i Scandinavium och försöka ta sig vidare till Globen med just den låten.

 

Haris: Jag gillar det inte alls. Tycker det är tråkigt och för mig går dessa tre minuter oerhört långsamt. Mimi får en krona för att hon är snygg. Betyg: 1.

Robban: Mimi Oh eller Mimmi Olsen som hon egentligen heter är 25-årig, oetablerad sångerska som nu fått chansen att visa upp sig i Melodifestivalen. Låten hon framför på lördag är en modern poplåt på svenska med 80-talsinfluenser. Catchy låt, men inte mycket mer. Jag tror inte det blir något vidaravancemang för Mimi Oh. Betyg: 2.

 

 

Thomas Di Leva

Sist ut i Göteborgs startfält är den folkkära och något udda artisten Thomas Di Leva.

Som barn hette han Magnusson i efternamn men byte till sin mors italienska flicknamn, Leva. Di hämtade ha inspiration från sina stora barndomsidoler Leonardo Da Vinci och Charlie Chaplin.

Thomas bildade i början på 80-talet bandet “The Pillisnorks”. Strax efter det bildade han bandet “Modern Art”. Banden blev bara kortare episoder i Thomas liv. Redan 1981 fick han skivkontrakt och släppte albumet “Marginalcirkus”.

Hans första stora hit blev Kom till mig som nådde trackslistan. Hans riktigt stora hit är Vem ska jag tro på släpptes 1987 och gjorde Thomas riktigt känd för svenskarna.

2010 var Thomas med i “Så mycket bättre” med bland annat September och Lill-Babs.

Nu ska alltså Thomas Di Leva göra Melodifestivalsdebut med låten “Ge aldrig upp”.

 

Haris: Äntligen är Thomas Di Leva med i Melodifestivalen. Jag är personligen ett stort fan av Di Leva och tycker att han är helt genialisk i allt det han gör. Han har alltid goda avsikter i sin musik och levererar alltid ett bra budskap, vad vi än tycker om låten annars. Thomas är dessutom en oerhört härlig människa och om fler hade varit som honom hade vi nog inte haft lika mycket krig i världen. Denna låten är inget nytt för mig. Den hade lika gärna kunnat vara med på en tidigare Di Leva-platta. Han överraskar mig inte och på något sätt blir jag inte förvånad över det heller. Men jag gillar Di Leva och han har mitt fulla stöd ikväll. Betyg: 4.

Robban: Som Christer Björkman har kämpat för att få med Di Leva i festivalen och så äntligen är det dags för en MF-debut. Han borde ha varit med för längesen. Låten förmedlar precis vad man kan förvänta sig av honom. Tro, hopp, kärlek och fred. Han är en etablerad och omtyckt artist som bör ha goda möjligheter att ta sig vidare. Även om jag är en stor fantast av Thomas så tycker jag inte att hans låt är särskilt stark. Men man ska absolut inte räkna bort Thomas som har en stor förmåga att kunna skriva låtar som folk lägger på minnet. Betyg: 3.

 

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Jag vill se dessa två i final: Thomas Di Leva & Mimi Oh.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Andreas Lundstedt & Top Cats.

 

Haris

Jag brukar tycka om att tippa utgångarna i alla typer av tävlingar, men i denna deltävling vågar jag inte göra det. Det känns som om det verkligen kan gå hur som helst. Förra veckan gick det rätt bra för mig och jag vågar inte ta chansen att göra bort mig och säger att vad som helst kan hända i denna deltävling. Räknar endast bort Mimi Oh. Men jag hoppas självklart på Di Leva och Ulrik i första hand. En annan sak jag kom på är att vi tycker rätt olika denna vecka – intressant!

Jag vill se dessa två i final: Thomas Di Leva & Ulrik Munther.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: David Lindgren & Timoteij.

 

Robban

Det känns inte som det finns något bidrag med vinnarpotential i det här oerhört jämna startfältet, men sett överlag är den här deltävlingen mer intressant och desto mer svårtippad att förutspå slutresultatet. Kul med så många låtar på svenska. Artisterna som blivit populära på senare tid (Timoteij & Ulrik t.ex) ligger nog bäst till till att ta finalplatserna och sen känns det ganska öppet om vem som kniper Andra Chansen-platserna. Jag är rätt säker på att vi kan räkna bort Mimi Oh.

Jag vill se dessa två i final: Timoteij & Sonja Aldén.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: David Lindgren & Andreas Lundstedt.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen