Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision-nytt oktober 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattade ESC-nyheter för oktober månad.

 

Estland

Vinnaren av nästa års estniska final, Eesti Laul vinner inte bara en biljett till Baku, utan också 2 000 euro. Innan dess ska två semifinaler avverkas med 10 låtar i varje, där fem låtar från varje semifinal går vidare till finalen den 3 mars.

 

Bulgarien

Bulgarien har bestämt sig för att ha med 30 bidrag i sin nationella uttagning till ESC, dessa låtar kommer att framföras under 2 semifinaler (12:e & 14 december), med 15 låtar i varje semifinal. Hur många av dessa som kommer att gå vidare till finalen har man inte sagt än. Finalen ska hållas den 28 januari.

 

Schweiz/Danmark

Peter Andersen, som tävlade för Danmark i Eurovision 2007 som DQ har skickat in en låt till den schweiziska uttagningen till ESC. Låten heter passande nog Second Chance, sedan Danmark inte kvalade in till finalen 2007.

Den danska uttagningen har själva fått in 678 bidrag.

 

Schweiz

På tyskspråkiga tv-bolaget SF’s hemsida kan nu internetanvändare världen över rösta på fler än 200 bidrag. Varje person får lägga fyra röster totalt, och man kan välja om man vill fördela rösterna eller lägga samtliga röster på en och samma låt. För att se vilka som tävlar, klicka här, för att registrera dig och avlägga en röst, klicka här.

Vinnaren av den allra första ESC- finalen 1956, Lys Assia ska ha skickat in en låt till den schweiziska uttagningen. Låten heter “C’etait ma vie”.

 

Litauen

Litauens deltagande i nästa års Eurovision har återigen blivit räddad av en sponsor, som kan stå för kostnaderna för landets bidrag och nationella uttagning.

 

Slovenien

Slovenien har börjat sin jakt på en representant till nästa års Eurovision . Det blir den tredje rundan av Misija Evrovizija. Den som vinner, kommer sedan få ha en egen final, EMA, för att utse Sloveniens låt i ESC.

 

Sverige

Fyra låtar har blivit diskvalificerade från Melodifestivalens webbjoker tävling, eftersom de gick att lyssna på för tidigt.

 

Finland

Finländska YLE har fått in rekordmånga bidrag till sin uttagning, 540 stycken.

 

Slovakien

Slovakien är eventuellt inte med i nästa års Eurovision . I nuläget har de bestämt sig för att inte vara med, anledningen ska vara att man planerar mer intressanta program än just ESC.

 

Island

Island har fått in 150 låtar till nästa års uttagning, vilket bara blir en final utan deltävlingar.

På isländska TV- kanalen RÚVs hemsida kunde man nominera valfri artist till landets uttagning Söngvakeppni Sjónvapsins. En gissning är att allas önskemål inte kan uppfyllas, b. la. på grund av att man måste vara bosatt på Island senast på lördag, 1 oktober.

 

Turkiet

Även turkiska TV- kanalen TRT samlar in artist- önskemål till nästa års Eurovision.

 

Albanien

Albaniens Festival i kenges firar 50 år i December, en festival som sedan 2003 har använts till att utse landets representant i Eurovision. Det är nu klart att man kommer att ställa upp i ESC 2012 och använda sig av festivalen som uttagning till nästa års Eurovision Song Contest i Baku.

 

Lettland

Lettland har startat sin uttagning, Eirodziesma. Genom internetomröstning (20 oktober – 1 november) ska 69 bidrag bli 20 st till de två tv-sända semifinalerna (7:e & 14 januari). 10 av bidragen går vidare till finalen (18 februari). På eirovizija.lv finns bidragen upplagda, och alla internetanvändare världen över kan lägga en röst var. Klicka på “Balsot” för att rösta.

 

EBU-nyhet

Avslutningsvis: EBU ska börjar med ett Eurovision-arkiv, där de nu samlar in både video och ljud från alla årtal. Det ska stå klart till tävlingens 60-årsjubileum 2015.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen