Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision-nytt september 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. Med åtta månader kvar till nästa års tävling pågår ländernas Eurovisionförberedelser för fullt. Vissa länder väljer både artist & låt genom nationella finaler och andra genom att utse både artist och låt internt.

Här följer några av de senaste veckornas nyhetssvep som vi kan rapportera om.

 

Bosnien & Hercegovina

Lander har en historia i Eurovision Song Contest som förtjänar respekt stor respekt. På sina 17 deltagande har man nått topp 10 i finalen hela sex gånger, och sedan semifinalerna infördes har de varit i final varje år. Sedan debuten 1993 har man bara stått över tävlingen vid två tillfällen, nämligen 1998 & 2000.

Bosnien har valt olika sätt att välja sin representant till Eurovision. Från början använde man sig av en nationell final med upp till 17 deltagare. Sedan 2006 beslutade dock tv-bolaget att fokusera på interna utbud av både artist och låt, och det har mestadels handlat om stora artistnamn. Från att ha slutat på 17:e plats till 3:e plats har det visat sig varit ett framgångsrikt koncept.

På flera sidor på nätet florerar nu rykten om att offentliggörandet av nästa års representant kommer att äga rum den 15 september. Det påstås att den som kommer få representera Bosnien i Baku kommer bli Hari Mata Hari, mannen som gett landets bästa placering (3:e plats 2006) med bidraget “Lejla”.

 

Tjeckien

Det har varit snack om att Tjeckien skulle komma tillbaka 2012 efter två års frånvaro. Nu bekräftar landet att de inte tänker ställa upp.

 

Island

Våra nordiska grannar Island har i veckan bekräftat deltagande 2012. Precis som tidigare år använder man sig av Söngvakeppni bestående av tre deltävlingar och en final. Tv-bolaget RUV tar emot bidrag t.om 15 oktober. Utländska låtskrivare som är intresserade att medverka måste samarbeta med minst en islänning och låtarna får enbart framföras på isländska. I januari startar uttagningen med final i början av februari.

 

Belgien

Varannat år väljer flamländska tv-bolaget ut bidraget till ESC, det andra året väljs det ut genom det franskspråkiga. I år valdes Belgiens representant ut genom det franskspråkiga och man tog sig inte vidare från semifinalen. 2010 års succé med Tom Dice med “Me and my guitar” (6:e plats) stod det flamländska tv-bolaget bakom. Då utsåg man artist & låt internt, vilket man också tänker satsa på 2012 när man håller i uttagningen.

 

Slovenien

Sloveniens final “EMA” är tänkt att hållas i slutet av januari och innan dess kommer ett nytt koncept kallat “Misija Evrovizija” att hålla auditions för att få fram sina finalbidrag med artister.

 

Norge

Deadline för att skicka in bidrag (2 sep) har redan passerat. I år skickades strax över 700 bidrag in till NRK. Melodi Grand Prix väntas hållas i januari med tre deltävlingar, en siste sjanse och en avslutande final i februari.

 

Malta

Har bekräftat deltagande och behåller årets koncept med en semifinal bestående av 24 bidrag och en avslutande final med 16 bidrag. För datum se events-listan till vänster i menyn.

 

Deltagande länder 2012 – so far

Flertal nya länder har bekräftat deltagande, men det är omöjligt att säga exakt vilka som till hundra procent har tänkt att ställa upp 2012. Det ges hela tiden olika besked gällande antal klara länder. När vi väl är framme i december/januari vet vi exakt hur många som ställer upp.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen