Sammanfattning av Eurovision Song Contest 2011


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Erik Saade på scen i ESC 2011. Foto: DT.

KRÖNIKA. Här kommer några ord från vår skribent Haris om hans tankar om finalen och hur nästa års värdland kan bli.

Då var tävlingen avgjord. Det slutade alltså med en svensk seger, eller till en viss del svensk. Sångarduon var från Azerbajdzjan medan kören, dansarna och låtskrivarna var från Sverige. De två meningarna är så patetiska. Vi i Sverige ska alltid se svenskheten i saker som vi inte ens har något att göra med. Vad spelar det för roll att alla dessa var svenskar, Sverige som land vinner inte ett dugg ändå.

Vi får nu se hur det kommer gå för landet som ligger på gränsen mellan Europa och Asien nästa år då de ska arrangera tävlingen. Något säger mig att det kan bli rätt schysst i Baku, eftersom landet verkligen satsat och gjort allt för att få dit tävlingen. Personligen avskyr jag det. Jag har inget emot Baku eller Azerbajdzjan, utan den otroligt dåliga låten som de vann med. Den låter som minst fem andra låtar gör varje år i tävlingen. En oförtjänt vinnare helt enkelt. Men Europa röstade, och uppenbarligen tyckte ”vi” om detta.

Den stora frågan återstår dock. Vad hände med alla favoriter? Den givna segraren på förhand,Frankrike, försvann ju totalt. Vissa spelbolag hade till och med avslutat sina spel, eller sänkt oddsen totalt, eftersom man ansåg att Frankrike skulle vinna enkelt. Så blev alltså inte fallet. Estland slutade nästsist i finalen. Ungern lyfte aldrig någonstans, som tur är. Gillade verkligen inte den låten. Storbritannien sjöng bort sig på scen. Det lät dåligt och numret var väldigt svagt överlag. Bosnien Hercegovina gick väl helt okej, de tog en topplacering. Paradise Oskar från Finland var också helt ute ur toppstriden. Rösterna föll som spridda skurar och det förlorade dessa länder på.

Men nu ska vi inte tjura, utan fokusera på något lite gladare. Framförallt plats nummer två, som togs utav Italien. Jättekul tycker jag, inte bara för att Italien gjorde comeback, utan även för jag var en av dem som verkligen tyckte om låten. En annan överraskning var nog Grekland, som för övrigt vann sin semifinal. Loukas sjunger fantastiskt och uppenbarligen gjorde han det så pass bra att folk glömde bort Stereo Mikes otroligt dåliga rap. Kul även att det gick så bra för länder som Danmark, Ukraina, Georgien och framförallt Irland med sitt tvillingpar.

Nu måste man ändå säga något om Eric Saades smått överraskande tredjeplats. Man måste ändå tycka att det var en liten skräll att han hamnade där uppe. Men en väldigt rolig skräll tycker jag. Kul att Sverige hittade tillbaka till toppen av Eurovision Song Contest igen.

Slutligen så måste det sägas att jag faktiskt är besviken över utgången ikväll. Jag såg fram emot en seger för Amaury Vassili från Frankrike, men jag fick en duo från Azerbajdzjan. Det finns många låtar jag hade kunnat placera framför den om jag ska vara helt ärlig.

 

/Haris

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen