Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision Song Contest 2011 – Semifinal 2

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2011. Ikväll är det dags för den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2011. I detta inlägg ser du vad vi tycker om låtarna, samt vilka vi tror går till final.

Semifinal 2 sänds kl. 21:00-23:00 på SVT 1, SVT PLAY, och Eurovision TV. Svenska kommentatorer på SVT är Edward af Sillén och Hélène Benno. 19 länder tävlar om 10 platser i finalen den 14:e maj. Förutom de tävlande länderna är även Tyskland, Italien och Frankrike med och röstar.

Lite längre ned i artikeln har vi skrivit våra personliga kommentarer om kvällens startfält samt gjort egen gemensam tippning för vilka vi tror går vidare. Avslutningsvis hittas även våra personliga topplistor.

 

Upplägg för semifinalen

Varje lands resultat vägs samman mellan en nationell jury och tittarröster. Bägge parter delar ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, sedan slås dessa samman och de 10 gemensamma bidrag med högst totalpoäng får sedan landets poäng enligt samma skala. Röstningsfördelning avslöjas efter finalen den 14:e maj.

Tittarna kan sms-rösta redan när det första bidraget startar, dock inte på sitt eget bidrag och inte mer än 20 gånger.

De 10 bidrag som ikväll får högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom (i kombinerade läget) går till lördagens final. Övriga länder lämnar tävlingen direkt.

 

Startfältet

Dessa länder tävlar ikväll:

1. Bosnien & Hercegovina
2. Österrike
3. Nederländerna
4. Belgien
5. Slovakien
6. Ukraina
7. Moldavien
8. Sverige
9. Cypern
10. Bulgarien
11. Makedonien
12. Israel
13. Slovenien
14. Rumänien
15. Estland
16. Vitryssland
17. Lettland
18. Danmark
19. Irland

 

Panelens omdömen om kvällens startfält

Här nedan redovisar panelmedlemmarna sina åsikter om tävlingsbidragen.

 

1. Bosnien & Hercegovina: Dino Merlin – “Love In Rewind”

Felix: Känns flummigt och halvseriöst. Undrar hur den ska tas emot? Gör han det verkligen med glädje? DEt blir ett njaaaa från min sida.

Haris: En trallvänlig låt som verkligen får mig på humör. Det svänger och det är glatt. Det enda negativa med låten är att Dino inte har världens bästa engelska.

Johan: Jag har aldrig tyckt om Bosniens bidrag speciellt mycket. Det är inget fel på låtarna, men de är inte tillräckligt starka enligt mig. Dino Merlins låt “Love In Rewind” är en mysig låt som dessvärre kommer försvinna in i mängden. Jag tvivlar på att det blir någon vinst för Bosnien.

Robban: Pampig balkanlåt som både känns medryckande och självsäkert, dock med förfärlig engelska av Dino. Det blir lätt en topplacering i år, men om det räcker till seger är jag inte så säker på. Älskar handklappningen på slutet, mäktigt!

 

 

2. Österrike: Nadine Beiler – “The Secret is Love”

Felix: Långsam och lite tråkig. Hade förväntat mig mer efter comebacken! Kanske drar man sig nu ur tävlingen igen till nästa år pga dålig placering?

Haris: En långsam balad med ett Disney-stuk. Personligen finner jag ingen som helst tillfredställelse i detta och tycker det är tråkigt rent ut sagt.

Johan: Österrike? Ja, vad säger man om det landet när det gäller Eurovision Song Contest? Jag säger inte mycket i alla fall, jag har aldrig blivit förhäxad av deras bidrag. I år sänder man en taskig version av en Disney ballad och det är lite sådär, “The secret is love” är ingen dålig låt, men den hör inte hemma i denna tävling. Ett lite tips till Österrike är att fixa en snygg tjej med uptempo låt tills nästa år, det funkar nästan alltid. 😉

Robban: En rätt så intetsägande gospelinspirerad ballad, med en bra sångerska. Synd att låten är så tröttsamt tråkig bara. Kul att Österrike är tillbaka i tävlingen, men mycket beror på att det är grannlandet Tyskland som står för arrangemanget i år. Jag tror inte att man gör några större avtryck i årets tävling.

 

 

3. Nederländerna: 3JS – “Never Alone”

Felix: Känns som modern radio-rock. Holländarna verkar självsäkrare än på mycket länge. Helt klart ett bra bidrag att hålla ögonen på.

Haris: Detta är en bra låt, men den passar mycket bättre i radio än i Eurovision. Lite 3 Doors Down möter The Fray och sådan musik går jag vanligen igång på.

Johan: Nederländernas bidrag är faktiskt överraskande bra, det är en skön rocklåt som jag hoppas tar sig till finalen. Det är ingen låt som sticker ut, men det är särkeligen skönt att lyssna på den när man sitter i bilen och solen skiner utanför.

Robban: Träskornas förlovade land är ett av de mer framgångsrika ESC-länderna genom tiderna. Man har vunnit tävlingen fyra gånger, men senaste gången var för 36 år sedan. Det går tungt för de i nutid. Man har inte varit i ESC-final sedan 2004. Ska gruppen 3JS ändra på den negativa trenden och ta Nederländerna till en efterlängtad final? Njae, tveksamt. Det finns en härlig vibe i denna radio/poprocklåt. Rätt monotont, men ändå rätt hyfsat.

 

 

4. Belgien: Witloof Bay – “With Love Baby”

Felix: Fått utstå lite väl mycket spott och spe. Inget fan av acapella men det finns mångt mykcte sämre i denne tävling.

Haris: Jag har fortfarande hängt upp mig på att denna otroligt dåliga och tråkiga låt vann den belgiska uttagningen. Varför skickar man accapella till Eurovision? Sex personer som gör alla ljud med sina röster låter intressant och hade i teorin kunnat bli bra, men detta är riktigt uselt.

Johan: För det första måste jag skriva om Kate Ryan, hennes låt “Je t’adore” är extremt underskattad. Den låten är en riktigt högklassig poplåt som jag tror skulle fungerar bra än idag. Årets Bidrag är betydligt tråkigare kapitel, jag tror inte att Belgien tar sig till final i år.

Robban: Accapella, annorlunda i Eurovision, men tilltalar inte mig ett dugg och säkerligen inte tillräckligt många för att ens ha en chans att nå någon final. Solklar bottenkandidat enligt mig.

 

 

5. Slovakien: TWiiNS – “I’m Still Alive”

Felix: Är lite småförtjust i det här snyggt arrangerade bidraget som desutom sjungs av tvillingar! Får bra sommarkänslor och det avgör saken.

Haris: Slovakien bjuder på ett tvillingpar på en svenskskapad balad. Ännu en låt som jag tror funkar mycket bättre på radio än på scen. Den är dessutom otroligt tråkig och det händer verkligen ingenting. Det värsta är när en låt inte påverkar en varken positivt eller negativt. Dessutom tror jag att folk kommer glömma bort denna låt.

Johan: Första gången jag lyssnade på Slovakiens låt fastnade jag för den direkt, men nu känns den bara tråkig och den kommer definitivt att hamna i Azerbaidjans skugga. Det är en fin mainstream-ballad, man märker verkligen att det är en svensk som har skrivit denna låt. “I’m Still Alive” kan jämföras med Janet Leons låt “Let It Go” och Alicia Keys låt “No one”.

Robban: Gulligt tvillingpar med en otroligt tråkig och enformig låt. Jag instämmer med Haris, antingen ställer ni upp med något som är bra eller inte alls. Det blir ingen final i år heller för Slovakien, som säkerligen står över nästa år.

 

 

6. Ukraina: Mika Newton – “Angels”

Felix: Hmm…. Synd att man lagt så mycket energi på att bråka om uttagningen. Man kunde gott ha preseterat bättre i år, brukar gilla Ukraina men detta är en gäspning.

Haris: Personligen tycker jag att detta är en av de starkaste balladerna i tävlingen. Ett litet minus till hennes engelska uttal dock, men hennes utseende och talang väger upp det. Sedan så vet vi att Ukraina alltid bjuder på snygga nummer.

Johan: Ukraina tar verkligen tävlingen på allvar och de har leverat massa utav tunga bidrag. Detta året sjunger Mika Newton för Ukraina med en liten tråkig ballad, det går ju inte att jämföra detta med Ruslana och Ani Lorak. Ukraina behöver inte vara rädda att de ska behöva hålla i ESC nästa år i alla fall.

Robban: Ukraina är ett av Eurovisionens mest framgångsrika länder. De debuterade 2003 och har deltagit alla finaler sen dess och ställer alltid upp med klassbidrag. I år vet jag inte om jag tycker de håller någon vidare klass. Trots att jag tycker låten är ganska tråkig och skrikig tar sig Ukraina till final igen, ingen tvekan om det. Det finns potential i låten som talar mer för än emot.

 

 

7. Moldavien: Zdob si Zdub – “So Lucky”

Felix: Hade ett bra bidrag senast men nu känns det lite skrikigt och jag fattar inte vitsen. Njaaa…

Haris: Detta är egentligen en av tävlingens kanske sämsta låtar. Men det är just det som gör den bra. Den är rätt spännande och man blir verkligen på humör av den. Och det är alltid ett plus. De bjuder dessutom på musik som vi vanligen inte hör i Eurovision.

Johan: Moldaviens bidrag är unikt om något, men jag tror verkligen inte den kommer till final. För mig är det här en garanterad toapaus eller så börjar jag gå runt och städa i lägenheten. “So Lucky” är inget för mig.

Robban: Galenskap och flamsigt är min åsikt om årets moldaviska bidrag. Det här kan säkert tyckas underhållande för många, men defenitivt inte av mig. Gruppen var med när Moldavien debuterade i tävlingen 2005 och gick då till final, ni minns kanske den gamla farmorn som var med i scennummret och slog på en trumma. Men hon är inte med denna gången, men trots det har Moldavien goda chanser att nå final.

 

 

8. Sverige: Eric Saade – “Popular”

Felix: Måste vara lite opartisk men Eric ÄR en bra artist som kan gå långt, mycket tack vare

Haris: Jag gillar Eric Saades låt, mer än vad jag gillar honom. Den är modern, den svänger och den sätter sig. Får man dessutom till ett bra scenframträdande kan det vara ett framgångsrecept.

Johan: Tycker det är lite för mycket dagisnivå över låten. Eric är duktig på scen och jag hoppas såklart att det går bra för Sverige. Final är givet.

Robban: Jag håller tummarna att det ska gå bra för oss i år. Att vi når final förutsätter jag. Har alltid tyckt om “Popular” och tycker det var ett solklart val att skicka till ESC. Eric är både snygg, har en catchy låt och ett snyggt scennummer med dans och krossad glasbur. Heja Sverige!

 

 

9. Cypern: Christos Mylordos – “San Aggelos S’agapisa”

Felix: Får inte direkt feeling av den här släpiga balladen som inte kan få mycket mer än de 12 poäng Grekland skickar iväg till dem. Nja, man borde ta och rycka upp sig och snegla på just storebror Grekland som visat sig så framgångsrika de senaste åren!

Haris: En av mina absoluta favoritlåtar i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Christos har en bra röst och bjuder oss på ett bra sångframträdande med stor dramatik. Jag vill verkligen hoppas att detta tar sig vidare och med ett snyggt scennummer, tillsammans med att Christos lyckas ta sig igenom rutan, så kan det gå vägen för Cypern.

Johan: Jag förstår mig inte på denna låt överhuvudtager, först låter det som en smörig ballad och sedan drar den igång som en etnisk rocklåt? Jag blir bara förvirrad och känner att det är svårt att greppa denna låt, det är som en hal ål som glider ut mitt grepp.

Robban: En äkta cypriotisk låt. med de där välkända “grekiska” instrumenten. Låten kan verka tråkig och ytterst seg, men jag tycker nog den är lite skön faktiskt. Jag gillar ju lite annorlunda instrument och rhytmer. Dock är den inte så bra som “Life Looks Better in Spring” från förra året, men man kan inte få allt.

 

 

10. Bulgarien: Poli Genova – “Na Inat”

Felix: Hmmm… Ett knepigt land i Eurovision-sammanhang. Inte heller i år har man lyckats pricka rätt tyvär. Är varken eller, ett inte-bidrag som få kommer rösta på.

Haris: Låten är helt okej och Poli sjunger bra, men det är inte mer än så. Det är inte så frestande som jag skulle vilja att denna typ av musik egentligen var.

Johan: Oj, oj, en tjej som står och gnäller på scengolvet? Om Bulgarien tror att det är det som är de hemliga recepten för en vinst behöver dem studera Eurovison Song Contest historian lite noggrannare.

Robban: Det här känns som motsvarigheten till Bulgariens Robyn. Jag tycker inte den här låten är särskilt bra. Visst är det fart och energi i låten, men inget som tilltalar mig ett dugg. Det gick inte bra för Bulgarien i fjol, och det lär inte göra det i år heller.

 

 

11. Makedonien: Vlatko Ilievski – “Rusinka”

Felix: Ett ganska plojigt bidrag som kan slå mer än jag skulle vilja. Makedonien är bra på så sätt att de vågar sicka lite udda.

Haris: Jag tycker att melodin svänger och att Vlatko sjunger bra, men oj vad tjatig låten blir efter en stund. Har man lyssnat på låten flera gånger så tröttnar man faktiskt på den.

Johan: Jag kan börja med att säga att jag aldrig varit speciellt förjust av Makedoniens bidrag genom åren och det är jag inte i år heller. Årets bidrag är verkligen inte min typ av musik, jag skulle aldrig klara av att höra denna låten frivilligt…

Robban: Ännu en rockig balkanlåt som inte tilltalar mig särskilt mycket.

 

 

12. Israel: Dana International – “Ding Dong”

Felix: Schlagerdivan som för mej personifierar ESC på många sätt är tillbaka! Tyvärr är forna vinnare sällan lika bra en andra gång. Carola var ett undantag men här har det tagit stopp. Gillar Ding Dong som ett kul schlager-inslag som måste finnas och enbart hittas i denna tävling. Men egentligen är det lite väl taskigt skrivet å en ganska medioker låt.

Haris: Jag är lite kluven när det gäller denna låt. Jag kan börja med att säga att det definitivt inte är bättre än låten som hon hade 1998 då hon vann hela tävlingen. Den låten tilltalade mig mycket mer än vad detta gör. Tycker det är rätt lamt faktiskt. Dana får hoppas på att hennes namn tar henne till höga placeringar, för jag tror inte att låten kommer göra det.

Johan: Dana International är tillbaka med en ny låt som heter “Ding Dong”, men det är inte ens i närheten av hennes andra hit “Diva”, som vann Eurovisio 1998. Dock tror jag att det blir en topp tio plats för Isreal. Motståndet är inte speciellt starkt i år.

Robban: Israel tillhör ett av mina favoritländer i ESC. Dana International känns som ett tryggt val. Men vi vet ju hur det har gått för tidigare ESC-vinnae (syftar på Perelli 2008). Låten “Ding Dong” har det rätta gunget och har det där lite “vanliga” soundet som folket i Europa verkar gilla i dessa sammanhang. Jag fullkomligt älskar det här, även om jag tycker att produktionen är en aning sval. Kommer gå till final, men ingen plats i toppen.

 

 

13. Slovenien: Maja Keuc – “No One”

Felix:

Haris: Först hette låten Vanilija och skulle framföras på slovenska, men sedan så ändrade man sig och låten framförs istället på engelska. Fördelen med att man gjort om den till engelska är att den nu har en tydlig refräng, något den saknade på slovenska. Maja är dessutom en av tävlingens absolut vackraste sångerskor.

Johan: Maja är en otroligt bra sångerska, det sorgligare är att hon fått en sådan tråkig låt. Jag hoppas Maja kommer tillbaka något annat år med en bättre låt för den låten hon tävlar med i år är tråkig och lyckas inte sticka ut ut mängden.

Robban: Som helhet en helt okej låt, men annars ganska blekt och man blir lätt uttråkad. Hoppas på ett dramatiskt framträdande med kraft.

 

 

14. Rumänien: Hotel FM – “Change”

Felix: Trallvänligt men ack så förutsägbart. Det här ligger på gränsen till om det kan gå vidare till final eller inte. Känns ganska mossigt och inte alls 2011 men samtidigt lite gulligt.

Haris: Gruppen Hotel FM sjunger faktiskt bra, det måste jag erkänna. Budskapet i låten är dessutom rätt vettigt och bra. På minussidan så tror jag inte att folk kommer ta åt sig den.

Johan: Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Rumäniens bidrag detta året, det är en skön låt, men det känns inte så nytt och fräscht som det borde göra. Jag är nästan 99% säker på att Rumänien inte tar sig till final, tyvärr!

Robban: Rumänien levererar en snygg popschlager som känns väldigt mycket 90-tal och frontsångaren är väldigt lik Måns Zelmerlöv. “Change” är uppiggande att lyssna på och påminner om Danmarks bidrag 2008, All night long. Jag tror den här radiovänliga låten kan göra bra ifrån sig i Düsseldorf. Kanske räcker det hela vägen till final?

 

 

15. Estland: Getter Jaani – “Rockefeller Street”

Felix:

Haris: En av tävlingens stora favoriter, men ärligt talat så har jag redan tröttnat. Den har blivit lite tjatig och det som från början var en given femma i betyg har fallit. Getter Jaani sjunger bra och vi lär säkert få se ett snyggt nummer. Jag är nästan säker att det kommer gå bra för denna. En fråga som jag dock har är; vad är Rockefeller Street?

Johan: Det här gillar vi, en popdänga med catchy-refräng. Det kan går hur som helst i för Getter Jani, frågan är ju om hon klara att få mer röster än Polen och Ungerns bidrag, eftersom de liknar varandra. För mig får de komma till final alla tre, men jag tror att man vill ha lite mer variation. Jag gillar i alla fall Estland och önskar dem lycka till!

Robban: Så himla catchy låt som sätter sig vid en enda lyssning.Känns modernt och givet att det kommer bli en topplacering i år för Estland.

 

 

16. Vitryssland: Anastasija Vinnikava – “I Love Belarus”

Felix: Måste erkänna att en del av låtens charm försvann när den översatts och gjorts om. Det började ganska kul men är nu helt bananas! Och hur ska det se ut på scenen? Frågetecknen är många och jag vänta med spänning.

Haris: Jag avskyr verkligen denna vitryska propaganda. Jag är inte ens säker på att vitryssarna själva älskar landet så som tjejen i låten påstår sig göra.

Johan: Årets bidrag känns löjlig och jag känner hur huvudvärken kommer när jag lyssnar på låten. Det kan säkerligen gå bra, eftersom ESC brukar gilla sådan här skrikig och dålig rockmusik som inte har en röd tråd, utan de har spelat lite olika instrument och hoppats på det bästa.

Robban: En låt med refräng som sätter sig som klister. En låt som man hatar att man älskar. Finalplatsen känns inte garanterad, men medryckande i allra högsta grad, även om budskapet känns lite väl patriotiskt och sanning med medifikation. Vitryssland är ju kända för sin dikatur, så frågan är om sångerskan oc folket står bakom det här innerst inne. Njae, jag är tveksam hur det går för dem i år.

 

 

17. Lettland: Musiqq – “Angel In Disguise”

Felix:

Haris: Jag har inget emot rapmusik, men det finns inget värre än dålig rap. Hade man plockat bort den delen så hade detta kunnat bli en bra låt. Refrängen sätter sig faktiskt.

Johan: Lettland har enligt mig haft en del bra, men mest dåliga. Jag har aldrig fastnat för någon av Lettlands låtar helt enkelt, jag har aldrig suttit i soffan med en påse chips och hejat på Lettland. Förmodligen kommer jag inte sitta i soffan och heja på Lettland i år heller.

Robban: En härlig och uppsvingande melodi kommer här ifrån Lettland. Den är väldigt gungvänlig måste jag säga, men kommer inte ha några större framgångar i årets tävling. Den stannar i semifinalen skull jag gissa på.

 

 

18. Danmark: A Friend In London – “New Tomorrow”

Felix: Ett ganska mediokert danskt bidrag. Tycker vårt södra grannland är ganska ojämnt historiskt sett och i år testar man nåt som känns långt från 2011 på nåt sätt.

Haris: Låten må ha anklagats för plagiat, men det är ändå en riktigt bra låt. Om man ska se det som ett musikstycke så är det enligt mig en av tävlingens bättre låtar. Det är modernt, sångaren sjunger bra och med ett bra framträdande kan detta bli kanon.

Johan: Detta året har Danmark valt ut en grupp av killar som har kopierat en Andreas Johnson låt. Låten är hyfsad bra , men i refrängen vill jag sjunga “Sing For Me”. Jag förstår inte att låten inte stämms för plagiat, låtarna är nästan identiska. Det är riktigt synd att Danmark valde denna låten, när de hade massa andra bra låtar att välja mellan.

Robban: En mycket bra slörockpop som känns given i finalen. Lite små- tråkig, varken jättedålig eller bra. Sångaren känns karismatsk och proffsig. Låten är på gränsen till tjatig och är dessutom snarlik Andreas Johnsons “Sing For me” som var med i Melodifestivalen 2006.

 

 

19. Irland: Jedward – “Lipstick”

Felix: Kan inte låta bli att ryckas med i denna catchiga fjortis-refrängen. Det är nog nåt man hatar elle älskar? Jag tror det kan gå hem och kul med årets andra tvillingpar på scenen!

Haris: Första gången jag hörde detta så gillade jag det inte alls. Men med tiden har det blivit en av mina absoluta favoriter. Jag tycker det är jätte coolt att ett land som Irland skickar något såhär utmanande som tvillingarna i Jedward.

Johan: De roliga färglada “Xfactor” killarna ger hela tävlingen en rolig tvist. Inte har vi sett två små grabbar ( nästan är identiska) som hoppa runt och sjunga om läppstift? Det är underhållning på högsta nivå, tyvärr känns låten väldigt amerikaniserad. Jag anser att “Jedward” har en chans att ta Irland till final.

Robban: Sista landet ut är Irland som skickar en slags lättdisco om läppstift. Tävlingens andra tvillingpar, samspelt, uppkäftigt, modernt och dem är coola. Tyckte väl till en början att den inte var något vidare, men den tränger sig in och sen finns den där hela tiden och man nynnar på den till och från. Solklar finalist och väl där kan det gå hur som helst.

 

 

Panelen tippar

De länder som panelen gemensamt tippar ska gå till final är (står enligt startordning och ej favoritordning):

  • – Bosnien-Hercegovina
  • – Ukraina
  • Moldavien
  • – Sverige
  • Cypern
  • – Israel
  • – Rumänien
  • – Estland
  • – Danmark
  • – Irland

OBS! Länder som står i kursiv stil är vi tveksamma till om de går vidare eller ej.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen