Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision Song Contest 2011 – Semifinal 1

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2011. Ikväll är det äntligen dags för den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2011. I denna artikel får du reda på vad vi tycker om låtarna, samt vilka vi tror går till final.

Semifinal 1 sänds kl. 21:00-23:00 på SVT 1, SVT PLAY, och Eurovision TV. Svenska kommentatorer på SVT är Edvard af Sillén och Hélène Benno. 19 länder tävlar om 10 platser i finalen den 14:e maj. Förutom de tävlande länderna är även Storbritannien och Spanien med och röstar i den första semifinalen.

Lite längre ned i artikeln har vi skrivit våra personliga kommentarer om kvällens startfält samt gjort egen gemensam tippning för vilka vi tror går vidare. Avslutningsvis hittas även våra personliga topplistor.

 

Upplägg för semifinalen

Varje lands resultat vägs samman mellan en nationell jury och tittarröster. Bägge parter delar ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, sedan slås dessa samman och de 10 gemensamma bidrag med högst totalpoäng får sedan landets poäng enligt samma skala. Röstningsfördelning avslöjas efter finalen den 14:e maj.

Tittarna kan rösta redan när det första bidraget startar, dock inte på sitt eget bidrag och inte mer än 20 gånger.

De 10 bidrag som ikväll får högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom (i kombinerade läget) går till lördagens final. Övriga länder lämnar tävlingen direkt.

 

Startfältet

Dessa länder tävlar ikväll:

1. Polen
2. Norge
3. Albanien
4. Armenien
5. Turkiet
6. Serbien
7. Ryssland
8. Schweiz
9. Georgien
10. Finland
11. Malta
12. San Marino
13. Kroatien
14. Island
15. Ungern
16. Portugal
17. Litauen
18. Azerbajdzjan
19. Grekland

 

Panelens omdömen om kvällens startfält

Här nedan redovisar panelmedlemmarna sina åsikter om tävlingsbidragen.

 

1. Polen: Magdalena Tul – “Jestem”

Felix: Skön upptempo på eget språk! Snygg video och vi kan nog förvänta oss en del av scenshowen också, Polen siktar på seger i år och lär inte nöja sig med mindre än topp-placering.

Haris: Polen har de senaste åren skickat riktigt tråkiga bidrag. Därför tycker jag det är rätt kul med ett bra upptempo bidrag. Magdalena är snygg och sjunger bra. Låten sätter sig lätt och man nynnar gärna med till refrängen.

Johan: Jag håller med Robban, äntligen levererar Polen. Jag har inte varit speciellt förjust i Polens föregående bidrag, men nu har de äntligen valt en skön uptempo låt och jag är nästan säker på att Magdalena går till final. Det är absolut en av årets bästa låtar gällande Eurovision Song Contest.

Robban: Äntligen levererar Polen! Det var längesedan jag gick i gång riktigt ordentligt på deras ESC-bidrag. Just när jag hade gett upp hoppet för landet i tävlingen överraskar de genom att faktiskt välja ut min förhandsfavorit i från deras nationella uttagning (skräll). Fröken Tul med den dansanta uptempo-poplåten “Jestem” har goda chanser att ge Polen en välförtjänt finalplats skulle jag tro. En låt med attityd!

 

 

2. Norge: Stella – “Haba Haba”

Felix: Ett vågat och spännande val av norrbaggarna i år! Tycker det här känns kul och annorlunda och är mycket glad för att man vågar skicka nåt nytt. Även jag ser tydliga influenser från VM-hiten “Waka Waka” men det kan väl bara ses som en fördel i det här fallet. Jag brukar tjata om att för amerikanska låtar brukar gå dåligt i ESC-sammanhang, huruvida det gäller för afrikanskt-inspierande bidrag eller inte återstår att se.

Haris: För mig är detta helt platt. Jag tycker att det är tråkigt och visst blir man påmind om Lady Gagas ”Born This Way”. Jag blir inte alls glad, jag blir mer provocerad av någon märklig anledning. Men det kan bli kul med lite swahili i Eurovision.

Johan: Vår granne Norges bidrag kan vara en vinnarkandidat. Stella framför sin låt “Haba Haba” med en sån stor karisma och glädje så det är svårt att inte gilla det. “Haba Haba” påminner om Shakiras låt “Waka Waka”, vilket jag anser vara något positivt om folk vill ha en låt som dem känner igen. Norge får gärna vinna för mig och jag vill se mer av denna genren i Eurovision Song Contest.

Robban: Det svänger rejält i Stella Mwangi’s Haba Haba. Ett glatt och medryckande bidrag som man bara inte kan tycka illa om. Norges bidrag sjungs på engelska och swhahili. Detta språk gör debut i ESC Haba Haba-dansen blev väldigt populär i Norge, och jag har på känn att många i publiken kommer att åtminstone vifta på armarna i takt med Stella. Jag tror på den här låten. Vill och hoppas att den kommer till final, vilket jag tror. Väl där kan det sluta hur som helst, men en topp/mittenplacering känns inte alls omöjligt.

 

 

3. Albanien: Aurela Gace – “Feel The Passion”

Felix: På något sätt gillar jag oftast Albanien som oftast bidrar med intressanta bidrag till tävlingen. Mycket har också hänt sedan landet tog sina första stapplande försök för mindre än tio år sedan. I år skickar man en halvdan esc-dänga som jag tycker mig ha hört förut. Känns okej men är ändå besviken. Vill ha mer av allt

Haris: En helt okej låt, som egentligen inte faller mig i smaken så värst mycket. Det positiva är att Aurela har en fantastisk röst, som kan få taket att lyfta.

Johan: Jag tycker att de låtarna som Albanien har skickat de tre senaste åren är hyfsat bra, helst Kejsi Tolas låt “Carry Me In Your Dreams”. Nog pratat om de förgående bidragen, detta året tävlar Aurela med låten “Feel The Passion” och jag antar att det kan gå hur som helst. Jag anser att dessa skrikiga rockballader som brukar vara med i ESC är ganska uttjatande, men det finns särkeligen människor som tycker om denna typ av musik. Det kan bli en bottenplacering eller en topplacering, vad vet jag?

Robban: Albanien brukar översätta sina bidrag till engelska vilket de även gör i år. Det brukar höja bidragen. Men i år känner jag inte alls för Albaniens bidrag. Sångerskan är det inget fel på, men låten är platt och tråkig.. Alldeles för skrikigt och intetsägande. Final? Nej, det tror jag inte på.

 

 

4. Armenien: Emmy – “Boom Boom”

Felix: Armenien brukar överraska med roliga och bra bidrag. En härlig färgklick i tävlingen! Så även i år… Låten är lite barnslig men man kan inte låta bli att ryckas med. Det känns inte jättemodernt men ändå helt överkomligt. Me like!

Haris: Här kan vi snacka jobbig refräng som sätter sig. Efter man hört den lär man säkert nynna på Boom Boom Chacka Chacka. Emmy är söt, men låten faller platt. Refrängen och versen känns som två helt olika låtar.

Johan: I år bjuder Armenien åter igen på en uptempo låt som framförs av en vacker kvinna. Låten “Boom Boom” sätter sig direkt och varken man vill det eller ej så fastnar refrängen. Det är ingen vinnare, men det är en farligt infekterande låt och innan du vet ordet av det går du runt och nynnar på “Boom Boom”.

Robban: Armenien har inte varit med så många år i ESC. Första gången var 2006. Det har gått ganska bra sedan dess. De har fått bra placeringar och alltid nått finalen. Sångerskan Emmy känns sprallig och ger energi på scenen. Hon sjöng alla bidrag i Armeniens uttagning. Denna låt fick både folkets röster och juryns röst. Låten fastnar när man hör den, den är glad, men efter några lyssningar så har man tröttnat lite på den. Känns som att det här kan bli en favorit bland kidsen runt om i Europa. Kan säkerligen utmana om finalplatserna.

 

 

5. Turkiet: Yüksek Sadakat – “Live It Up”

Felix: Brukar tycka om de turkiska bidragen men i år känns det sådär i ärlighetens namn. Gillade fjolårets bidrag som en fräscht rock-inslag men i år är man vare sig unik eller riktar sig till en bredare publik. Synd..

Haris: Jag tyckte om denna låten från första gången jag hörde den. Yüksek Sadakat är otroligt proffsiga och här kommer man köra så det ryker. Man vill bara upp och röra på sig och man blir dessutom glad av låten.

Johan: Turkiet har enligt mig haft ett av de absolut bästa bidragen i Eurovision Song Contests historia. Sertab Ereners låt “Everyway That I Can” är genialisk, efter några års lyssningar är det fortfarande en bra låt. Kommer Turkiet att tävla med en lika bra låt i år? Nej det tycker jag inte! Yüksek Sadakat låt “Live It Up” är intesägande och kommer särkeligen glömmas bort i tävlingen. Låten kunde varit bättre, den är snyggt producerad fast det är något som saknas i låten. Jag antar att låten kommer till final, men i finalen bli det en bottenplacering.

Robban: Man fortsätter på samma koncept som förra året, då gruppen mAnga kom på en hedrad andra plats. Varför ändra på ett vinnande koncept tänkte nog uttagningsjuryn som internt valde ut gruppen Yüksek Sadakat som Turkiets representant i Düsseldorf. Om man ska jämföra We could be the same och Live it up så är fjolårets bidrag hästlängder bättre. Årets bidrag är bara slät och tråkig. Men jag flaggar ändå för att Turkiet når finalen och väl där en topp 10:e plats som brukligt.

 

 

6. Serbien: Nina – “Caroban”

Felix: Jag hör bara skåpmat och det är inte av den bästa sorten. Ska man flirta med lite äldre soul-funk-genrer eller annat får man göra det med finess! Hon sjunger bra i alla fall vilket höjer bidraget, men saknar edge som Serbien brukar bjuda på. Well, godkänd men inte mer!

Haris: Denna låt har vuxit hos mig. I början gillade jag den inte alls, men nu tycker jag att den verkligen svänger. Jag gillar soundet som får en att tänka tillbaka på gamla tider och jag tror att med ett snyggt scennummer så kan Serbien överraska.

Johan: Ingen av Serbiens låtar faller mig i smaken och årets bidrag känns lite…färgglatt. Det är egentligen inget fel på låten, men Ninas låt “Caroban” är inget mig. Det är jazzigt och jag blir lite glad av låten, men det är ESC 2011 och inte ESC 1975. Hur det går för Serbien är svårt att säga, men ESC kommer inte hållas i Serbien, det är en sak som är säker.

Robban: Jag är besviken på Serbien i år. De brukar leverera antingen pompösa balkanballader eller något charmigt. I år tycker jag inte så är fallet. En slätstruken och svårfångad 60-tals influerad låt vars melodi inte lyckas fastna hur många gånger man än lyssnar. Det blir ingen final för Serbien i år skulle jag tro. De har bara missat finalen en gång tidigare (2009), men jag skulle bli väldigt förvånad om man tar sig dit i år.

 

 

7. Ryssland: Alex Sparrow – “Get You”

Felix: Ryssland har de senaste åren storsatsat på tävlingen och bjöd 2009 på ett av de mäktigaste Eurovision-finalerna någonsin. I år tar man hjälp av Red One som lyckas ganska bra med att sy ihop en snygg poplåt framförd av en pudding. Brukar ju fungera ganska hyffsat. Tror dock inte på vinst, men tio i topp – alla gånger!

Haris: Här är låten som är skriven av självaste RedOne. Just därför har den hypats så mycket, men utan framgång. Jag tycker att Alex är för dålig sångare för att göra låten rättvisa.

Johan: Jag håller med min kollega Haris, Ryssland har skickat både bra och dåliga låter genom åren. Jag gillade verkligen Serebo som tävlade för ryssland år 2007. Ryssland skicka en ung kille detta året med en “Red One” producerat låt. Om jag inte minns fel har Alexej utalat sig om att hans låt knäcker alla andra i årets tävling och det kan jag inte hålla me dom. Låten “Get You” är en platt låt som inte kan jämföras med Lady Gagas “Red One” producerade låtar, de är i helt olika ligor. Vi kommer förmodligen inte behöva åka till Moskva för att se tävlingen nästa år.

Robban: Ryssland är självskrivna till finalen år efter år. Jag får lite Magnus Carlsson-vibbar av den här sångaren och låten. Det är en snygg poplåt, men känns en aning slätstruken. Dock får man otroliga dansvibbar av den. Hur som helst tror jag den kommer komma högt i årets Eurovison, dock ingen vinnare.

 

 

8. Schweiz: Anna Rossinelli – “In Love for a while”

Felix: Ganska menlöst och tråkigt från ett land som brukar våga. Kanske blir roligare live än man tror men frågan är om man kvalar till final på nåt så mjäkigt? Iofs floppade man med en mycket bra låt förra året och därmed vill gå försiktigare fram, något jag tycker är synd.

Haris: Anna är superhärlig och sjunger på ett fint sätt, men jag tror att låten kommer försvinna i mängden. Den är inte tävlingens bästa och inte heller sämsta låt, men jag känner verkligen inget för den.

Johan: Schweiz har skickat en del suveränt bra bidrag, medans en del har varit sämre. Årets Bidrag är lite ljummet, det händer inte speciellt mycket. Vet inte om jag ska hissa eller dissa Annas låt “In Love For A While”. Vi får helt enkelt se vad Europa tycker om Schweiz bidrag.

Robban: Schweiz blev först ut av alla länder med att presentera sitt bidrag till Tyskland. Man genomförde sin nationella final redan den 11:e december. Valet föll på den söta lilla Anna Rossinelli och hennes In love for a while. En lugn och fin låt hela vägen. Perfekt för avslappning och visst får man vår/sommarvibbar av låten. Trevligt, mysigt och till final skulle jag tro. Den äldre generationen lär avguda det här starkt.

 

 

9. Georgien: Eldrine – “One More Day”

Felix: Här är ett land som bara blir bättre och bättre. Jag tror man måste hitta sin nisch i esc-familjen och att man kan vara på god väg. Tror på avancemang även om låten inte är jättestark.

Haris: Detta är musik som jag vanligtvis gillar. Jag tycker Eldrine har gjort en rätt bra låt, men tyvärr så förstör rapparen lite av helhetsintrycket. Den svänger i mina öron, men om Europa tycker detsamma återstår att se.

Johan: Det känns ganska komiskt att välja ut tre av de bästa låtarna när Georgien bara har varit med fyra gånger. Jag är inte jätteförtjust i Georgiens bidrag hittils. De kanske förvånar mig positivt i framtiden, vem vet?

Robban: Jag tycker det här känns alldeles för rörigt och motbjudande att lyssna på. Så bra som Georgiens bidrag var i fjol med låten “Shine” av Sopho Nizharadze. Jag är kluven med min gissning på hur det får för dem i år. Men hade jag fått bestämma så hade den inte fått någon finalplats.

 

 

10. Finland: Paradise Oskar – “Da Da Dam”

Felix: Lite för mkt rip-off av fjolårets belgiska bidrag… Visst, det är trallvänligt och sött men jag vill att man ska komma med nåt eget och nytt. Att kopiera vinner aldrig röster.

Haris: En av tävlingens absolut bästa låtar. Den är egenproducerat av sångaren och den framförs med en sådan värme och känsla att man verkligen blir medryckt. Detta är musik i yppersta världsklass.

Johan: Vår granne Finland bjuder oss i år på en lite lugnare låt än vad de brukar skicka. Paradise Oskars bidrag “Da Da Dam” är en mysig sommar låt alá Jason Mraz. Jag tror att låten kommer försvinna in i mängden eller når den hela vägen till toppen.

Robban: Paradise Oskar är killen som är en blandning mellan James Blunt och Tom Dice (Belgien 2010). ”Da da dam” känns bättre för varje gång man lyssnar på den, fast det är en ljummen låt som säkerligen får en medelplacering i en eventuell ESC-final för Finland. Med tanke på låttiteln, kan det vara svårt att tro att låten handlar om att rädda världen från miljöförstörning.

 

 

11. Malta: Glen Vella – “One Life”

Felix: Vet inte hur man tänkte här. Man valde bort en rad bättre låtar i den här genren och om man ska vinna röster på pop-schlager så måste man göra det fullt ut.

Haris: Det är upptempo, det är en duktig sångare, men det händer ingenting. Låten känns för mig rätt platt och jag tror detta kan bli en låt man lätt glömmer bort.

Johan: Det är glatt och spralligt som de nästan alltid brukar skicka. Jag anser att Malta alltid brukar skicka låtar med mycket kärlek och glädje, även när de skickar ballader är det något magiskt och mysigt i det hela. I år skickar de Glen med en halvtaskig låt som kanske tar sig till final, men hamnar på en bottenplacering där.

Robban: Glen kom tvåa i fjol i den nationella uttagningen till Eurovision, i år var det hans tur att vinna med en Michael Jackson-inspirerade discopop-låt. Jag diggar den starkt även om den känns en aning platt. Jag tror Malta kan få svårt att ta sig till finalen, men jag hoppas på avancemang. Det känns som att det kan bli tufft. “One life” är en låt man antingen älskar eller avskyr. I mitt fall så väljer jag det förstnämda.

 

 

12. San Marino: Senit – “Stand By”

Felix: För sin storlek känns som man satsar stort på tävlingen. Kanske ser man det som ett billigt sätt att marknadsföra sin nation? Låten är ganska oförarglig och lär nog glömmas bort lite på vägen, men är inte för den skull dålig på något sätt. Tvärt om! Känns välskrivet, välproducerat och en bra sångerska desutom! Men som sagt, kanske lite väl slätstruken?

Haris: Låten har en snygg produktion, men jag tror man behöver en lite bättre sångerska för att göra denna låt någon rättvisa. En annan fråga är om man kommer ihåg att rösta på San Marino. Detta är inte tävlingens sämsta låt, men det kan bli en bottenplacering.

Johan: Det är alltid roligt med nya länder som vill vara med i Eurovision Song Contest. Det är andra gången San Marino är med och tävlar och denna gången skickar de en jazzig, lugn låt. Jag varken hissa eller dissa låten, den är inte dålig, men det är inte bra heller. Jag tror att San Marino kan överaska oss och skicka en megalåt i framtiden.

Robban: En jazzig ballad som känns som rena sömnpillret enligt mig. Sångerskan Senit är det absolut inget fel på, men själva låten känns varken upplyftande eller intressant. Men den har något som gör den vacker och lyssningsbar ändå. Någon final blir det inte.

 

 

13. Kroatien: Daria – “Celebrate”

Felix: Vilken härlig känsla jag får i magen av den här underbara eurovision-dängan! Eurovision-fansen över hela Europa kan ju inte annat än älska det här på alla sätt. Kan bara föreställa mig scenframträdandet… Helt underbart! Kan bara hoppas att fans-rösterna skickar den direkt till final men man vet ju aldrig. Schlagerfavoriter har ju fallit förr… Men för min del är detta klart årets favorit på alla plan!

Haris: Alltså detta måste nog vara tävlingens sämsta engelska. Jag gillade låten i början, men tycker nu att den är totalt avtändande. Glad popschlager är något som är ovanligt för kroaterna. Men det ska sägas att de kan gå långt i denna tävling.

Johan: Jag kan med en gång säga att jag inte har varit speciellt förjust av kroaternas musik som de har skickat, men detta året ändrades det. Daria framför den härliga utempo låten “Celebrate” som jag tror kan komma riktigt långt i tävlingen eller är de flesta trötta på denna typ av musik. Jag ser gärna att Kroatien går till final och hamnar någonstans i topp tio.

Robban: Kroatien kan man alltid lita på. De skickar alltid uppskattade klassbidrag. En klar besvikelse att man i fjol missade finalen med den blytunga “Lako je sve” från gruppen Feminnem. Hur ska det då gå i år tro? Det känns inte helt givet att man grejar finalplats iår heller, men jag hoppas det. Denna popdisco-låt från Daria Kinzer blir bara bättre ju fler gånger man lyssnar på den. Kanske lite väl mycket 90-tals influenser, men ändå modern i sig och extremt medryckade.

 

 

14. Island: Sjonni’s Friends – “Comming Home”

Felix: Jag tycker väl egentligen inte illa om det här men undrar om den lokala tragedin kan gå igenom och ut i Europa genom Sjonnis vänner… Sången är det inget fel på, men hade det verkligen vunnit utan “hjälp” av det tragiska ödet?

Haris: Historien bakom låten är tragiskt. Killen som skulle framföra låten avled bara någon vecka innan tävlingen, så hans närmaste vänner från musikbranschen bestämde sig för att ändå framföra låten. Denna historia gjorde säkerligen att låten vann. Men vi ska faktiskt inte ta ifrån den det att det faktiskt är en riktigt bra och härlig låt. Alla kommentatorer kommer säkert påpeka för tittarna vad som hänt och det kan ge dem en bra placering.

Johan: Jag är alltid lika besviken när jag kommer på att Sjonni’s Friends representerar Island detta året och inte Yohanna. Låten är jättetråkig och jag tror tyvärr att den inte tar sig till final. Bättre lycka nästa år Island!

Robban: Hög mysfaktor, men borde egentligen behållt sin isländska version kanske. Kommer säkerligen få en hel del sympatiröster, inte bara för att hedra den bortgångne sångaren utan för att det är en riktigt fin låt, men frågan är om det räcker till en finalplats?

 

 

15. Ungern: Kati Wolf – “What About My Dreams?”

Felix: Här har vi ännu en fan-favorit på alla plan! Snygg schlagerpop på högsta nivå kan nog ge övriga utmanare smisk på fingrarna… Här hoppas jag på dramatiskt scenframträdande och mycket flirt med gaypubliken så kan vi mycket väl se en final från Ungern i maj nästa år.

Haris: En oerhört snygg och bra låt från Ungern. En duktig sångerska som verkligen levererar. Får man dessutom ihop det på scen så kan detta bli hur farligt som helst.

Johan: Ungern har verkligen dragit sig i kragen, årets bidrag är hästlängder bättre än deras föregående bidrag. Hur kan man inte gilla Kati Wolfs låt “What About My Dreams”? Om inte denna låt tar sig till final beror det endast på att man röstar på sina grannländer, för Ungern förtjänar en plats i finalen.

Robban: Ska man göra comeback i ESC, ska man göra det med pompa och ståt. Det lyckas Ungern verkligen med. Denna Kati Wolf är snarlik Celine Dion sångmässigt och har en snygg producerad uptempo discodänga som sitter som ett smäck. Helt klart det bästa Ungern har skickat sedan Nox 2005. Kan mycket väl bli årets vinnare av Eurovision Song Contest 2011. Min personliga favorit dessutom. Kan mycket väl bli Budapest 2012.

 

 

16. Portugal: Homens da Luta – “A luta é alegria”

Felix: TRAMS! Jag blir förbannad på landet som knappt spottat ur sig ett okej bidrag på de nästan 50 år de varit med i tävlingen! Åk hem för till och med era skämt-bidrag är så usla att man storknar!

Haris: Jag förstår mig inte på portugisernas propaganda. Detta är landet som deltagit flest gånger utan att vinna och helt ärligt så tror jag inte de vill vinna. Deras låtar är usla år efter år och detta är värre än mycket av det de sänt tidigare. Jag blir bara arg.

Johan: Jag är mållös, Robbans första ord säger allt, punkt slut.

Robban: FRUKTANSVÄRT, AVSKYVÄRT, HEMSKT, PINSAMT… Jag kan fortsätta beskriva det här usla bidraget Portugal ställer upp med i evigheter, men väljer att avstå. Man lever verligen upp till att tillhöra kategorin “Bland de sämsta länderna i ESC genom tiderna”. Är det här på allvar eller meningen som ett humorbidrag? Klockren jumbo i semifinalen.

 

 

17. Litauen: Evelina Sašenko – “C’est ma vie”

Felix: Hmm… Bra röst men slätstruken låt som inte vill sätta sig. Känns kanske lite väl teatralt? Ja, det är inte konstigt att man är det enda landet i baltikum som inte vunnit tävlingen när man fortsätter så här. Varför sneglar man inte på sina grannar och vågar lite mer? Lär inte bli final i Vilnius nästa år i alla fall, det är ett som är säkert.

Haris: Den som gjort startordningen i år måste verkligen vara sadist. Hur förklarar man annars att de två sämsta länderna, Portugal och Litauen, kommer efter varandra? Litauen har precis som Portugal aldrig skickat något bra. I år gör man det inte heller. Sångerskan har en bra röst, men jag känner mig likgiltig. En poäng för att tjejen kan sjunga.

Johan: Denna låt känns lite felplacerad, den borde inte framföras i Eurovison Song Contest, utan på broadway. Den skulle särkeligen fungera bra i något film soundtrack också. Låten är varken bra eller dålig, men det känns bara tråkigt att de valde att tävla med denna låt.

Robban: En ganska skränig Disney-ballad som hade passat in bättre i en musikal än Eurovision. Synd att låten är så fruktansvärt tråkig, för den här sångerskan kan verkligen sjunga både höga toner och framförallt rent.

 

 

18. Azerbajdzjan: Ell & Nikki – “Running Scared”

Felix: På nåt sätt kan jag inte låta bli att tycka om detta. Trots det aningen omaka paret får jag känsla och gillar det melankoliska i det hela. Man har varje år satsat på sina bidrag och tydligt visat att man är helt inställda på en vinst från Azerbajdzjans sida, så även i år. Kul med sådant engagemang! Att man ännu en gång tagit hjälp av svenska låtskrivare känns också kul även om låten vare sig andas svensk-pop eller orientaliska toner för den delen heller. En favorit!

Haris: Det märks att det ligger en svensk inblandad i detta bidrag. Det är ett riktigt radiobidrag och det ska bli intressant ifall de kan föra över någon passion till scenen. För det kommer de verkligen behöva ifall de ska lyckas.

Johan: Azerbajdzjan levererar i år igen. Jag tycker att Ell och Nikkis låt är vacker, bra och fastnar direkt. Jag håller med Haris om att den särkeligen inte kommer vinna, men en topp tio plats är fullt möjligt. Heja Azerbajdzjan!

Robban: Inte jättebra men helt okej. En välproducerat och modern låt som sätter sig. Det känns som att man kommer hamna på en topp tio-plats som brukligt, men någon segervittring känner jag inte av. Samma svenskar som låg bakom “Drip Drop” (2010) ligge bakom årets bidrag från detta eldsprakande land. Det blir tredje gången på raken som landet tar hjälp från just Sverige och det har ju visat sig varit ett framgångsrikt koncept.

 

 

19. Grekland: Loukas Giorkas feat. Stereo Mike – “Watch My Dance”

Felix: Jag som alltid brukar gilla Grekland känner mig besviken i år. Kanske kan man för första gången på länge hamna på en bottenplacering istället för att slåss i toppen? Här finns få saker jag gillar. Och killen är ju inte ens grek?! Fast man hade väl fått 12 poäng av Cypern oavsett 😉

Haris: Jag säger så här – hade inte Stereo Mike varit med så hade Grekland haft en av tävlingens bästa låtar. Loukas Giorkas är en fantastisk sångare och när han sjunger refrängen så får man rysningar. Men allt förstörs verkligen när Stereo Mike dyker upp. Det gör att jag inte kan ge dem ett högt betyg hur mycket Loukas än förtjänar det.

Johan: Jag anser att Grekland är ett av de länder som har levererat några av de bästa låtarna genom tiderna när det gäller ESC. Helena Paparizous låt “My Number One” är grymt mäktig och jag tycker den är en av de bästa låtarna i Eurovison Song Contest. Detta året skickar Grekland “Loucas Yiorkas” med låten “Watch My Dance” och jag är väl allt förutom förtjust. Varför skickar dem en sån här tråkig låt? Vi vet ju att Grekland kan göra mycket bättre och givande musik än det här. Jag älskar grekisk musik och hoppas att de skärper till sig till nästa år och skicka en kanon bra låt som klår ut alla andra bidrag.

Robban: Grekland är en besvikelse i år. Det fanns så mycket annat bra i deras nationella final än det man valde fram som vinnare och sin ESC-representant. Men det är ändå något som gör att den här låten känns intressant, och det är refrängen när Loukas tar ton på grekiska. Gillar framförallt rytmerna i den här låten. dramatiskt. Tyvärr förstör Stereo Mike låten helt och tyvärr så har han en väldigt stor del i låten. Jag tror ändå att man når en hög placering i ESC-finalen.

 

Panelen tippar

De länder som panelen gemensamt tippar ska gå till final är (står enligt startordning och ej favoritordning):

  • – Polen
  • – Norge
  • – Armenien
  • – Turkiet
  • – Serbien
  • – Ryssland
  • – Finland
  • – Ungern
  • – Azerbajdzjan
  • – Grekland

 

Panelens topplistor

Här nedan följer panelmedlemmarnas individuella topplistor för bidragen i semifinal 1.

 

Felix

1. Kroatien
2. Ungern
3. Azerbaidjan
4. Norge
5. Finland
6. Ryssland
7. Armenien
8. Polen
9. Schweiz
10. Serbien

 

Haris

1. Finland
2. Turkiet
3. Serbien
4. Ungern
5. Polen
6. Island
7. Georgien
8. Ryssland
9. Armenien
10. Kroatien

 

Johan

1. Azerbajdzjan
2. Ryssland
3. Ungern
4. Finland
5. Turkiet
6. Armenien
7. Polen
8. Serbien
9. Schwiez
10. Norge

 

Robban

1. Ungern
2. Norge
3. Finland
4. Malta
5. Kroatien
6. Polen
7. Ryssland
8. Schweiz
9. Azerbaidjzan
10. Island

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen